İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Ticaret Üniversitesinde önlisans ve lisans düzeyindeki eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; İstanbul Ticaret Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu bünyesinde yürütülen eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (Değişik:RG-4/12/2015-29552)

(1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü, 43 üncü ve 44 üncü maddeleri ile 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yüksek Öğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun ek 53 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (Değişik:RG-10/12/2012-28493)

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS kredisi: Teorik ders, uygulama, seminer, bireysel çalışma, sınavlar, ödevler ve benzeri, öğrencinin bir dersi başarıyla tamamlayabilmesi için yapması gereken çalışmaların tümünü,

b) Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS): Avrupa yükseköğretim alanındaki ülkeler arasında kredi transferi ile eğitim sistemlerinin şeffaflığını arttırmak, öğrenci hareketliliğini kolaylaştırmak ve eğitim-öğretim programı için hedeflenen öğrenme kazanımlarına ulaşabilmek amacıyla öğrencinin harcadığı zaman (çalışma yükü) dikkate alınarak oluşturulan kredi aktarma ve biriktirme sistemini,

c) (Değişik:RG-4/12/2015-29552)  Yarıyıl: İlgili mevzuat hükümlerine göre belirlenen ve sayısı Senato tarafından kararlaştırılan eğitim-öğretim zaman dilimini,

ç) İlgili kurul: Fakültelerde fakülte kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu, meslek yüksekokullarında meslek yüksekokulu kurulunu,

d) İlgili yönetim kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulunu, yüksekokulda yüksekokul yönetim kurulunu, meslek yüksekokulunda meslek yüksekokulu yönetim kurulunu,

e) Mütevelli Heyet: İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

f) Rektör: İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörünü,

g) Senato: İstanbul Ticaret Üniversitesi Senatosunu,

ğ) Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesini,

h) Üniversite Yönetim Kurulu: İstanbul Ticaret Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

ifade eder. 

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim Dönemi, Süresi ve Ücreti,

Programlar ile Burslar, Diploma

Kontenjanlar, eğitim-öğretim dönemi ve programları

MADDE 5 – (1) Akademik yılda kabul edilecek burslu ve burssuz öğrenci sayısı, bir önceki akademik yılda Senatonun önerisi üzerine Mütevelli Heyet tarafından belirlenir.

(2) (Değişik:RG-4/12/2015-29552) Eğitim-öğretim yarıyıl esasına göre düzenlenir. Akademik yıl içerisindeki iş yükü Senato tarafından belirlenir. Eğitim-öğretim programları ilgili kurullar tarafından hazırlanır ve Senatonun onayı ile uygulamaya konulur.

(3) (Değişik:RG-10/12/2012-28493) Bir sonraki akademik yılla ilgili program değişiklikleri her yıl en geç Mayıs ayı sonuna kadar bu maddede belirtilen esaslara göre belirlenir ve sonuçlandırılır. Lisans programlarının en az 240 AKTS kredilik dersi, önlisans programının ise en az 120 AKTS kredilik dersi kapsaması gerekir. Haftalık eğitim-öğretim programlarında toplam en az 30 AKTS kredilik dersin yer alması zorunludur.

(4) İhtiyaç duyulduğunda, ilgili kurulun görüşü ve Senatonun kararı ile yeni ders açılabilir.

(5) Rektör tarafından, eğitim-öğretim programları konusunda akademik yılın başında Mütevelli Heyet bilgilendirilir.

Öğretim ücreti

MADDE 6 – (Değişik:RG-4/12/2015-29552)

(1) Yıllık öğretim ücretleri ve diğer ücretler, her akademik yıl için Mütevelli Heyet tarafından yeniden belirlenir.

(2) Yıllık öğrenim ücretini belirlenen tarihlerde ödemeyen öğrencinin kaydı yapılmaz ve yenilenmez. Öğrenim ücreti Mütevelli Heyet tarafından taksitlendirilebilir. Taksit ödeme tarihleri ilân edilir.

(3) Bir akademik yılın başında kaydını yaptıran veya kaydını yenileyen öğrencinin, herhangi bir sebeple Üniversiteden ayrılması halinde Üniversite ile ilişiğinin kesilmesine dair karar verilme tarihine kadar olan öğrenim ücreti ile tahakkuk etmiş giderlerin tamamını ödemesi gerekir. Üniversiteden ayrılan öğrenciye daha önce yatırmış olduğu öğretim ücretleri iade edilmez.

(4) Öğrenci, 23 üncü maddenin üçüncü fıkrasına göre sorumlu bulunduğu dönem kredi yükünün altında ders alması halinde bile, yıllık öğretim ücretini tam olarak öder.

(5) Yabancı dil hazırlık programındaki öğrenim süresi hariç, lisans programlarında sekiz, önlisans programlarında dört yarıyıl sonunda başarısız olan öğrencinin, tekrarlayacağı her ders başına Mütevelli Heyet tarafından belirlenen öğretim ücretini ödemesi gerekir.

Burslar

MADDE 7 – (Değişik:RG-4/12/2015-29552)

(1) Mütevelli Heyet tarafından belirlenen esaslara göre Üniversite öğrencilerine burs verilebilir.

Öğretim dili

MADDE 8 – (1) Üniversitenin önlisans ve lisans eğitim ve öğretim dili Türkçe’dir. Ancak Senatonun önerisi, Mütevelli Heyetin kararı ve YÖK’ün onayı ile bazı programlarda tamamen veya kısmen İngilizce veya başka bir yabancı dilde öğretim verilebilir.

Öğretim süresi ve ek süreler

MADDE 9 – (1) (Değişik:RG-11/02/2020-31036)  Üniversitenin lisans programları için normal öğrenim süresi yabancı dil hazırlık programı hariç dört yıl, ön lisans programları için ise iki yıldır. Hazırlık normal öğrenim süresi bir yıldır. Azami öğrenim süresi; yabancı dil hazırlık sınıfı eğitimi hariç, kayıtlı olunan programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, öğrencinin her yarıyıl için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın ön lisans programları için dört yıl, lisans programları için yedi yıldır. Azami öğrenim süresi sonunda; sınav hakları ve devam şartları, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrası hükümleri kapsamında uygulanır. Bu durumdaki öğrenciler ders ve sınavlara katılabilirler; ancak, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlanamazlar. Zorunlu yabancı dil hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır ve bu sürede başarılı olamayan öğrencinin kaydı silinir.

(2) Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin bu süreleri öğrenim süresinden sayılır. Öğrenci bu süreler için öğretim ücreti öder.

(3) (Mülga:RG-11/02/2020-31036)  

(4) Değişim programları kapsamındaki öğrencilere bu Yönetmeliğin 15 inci maddesi hükümleri uygulanır.

(5) (Mülga:RG-10/12/2012-28493)

Öğrenci işlemleri

MADDE 10 – (Değişik:RG-10/12/2012-28493)

(1) Öğrencilerin kayıt, kayıt yenileme ve kendi isteği ile ilişik kesme işlemleri dışında; intibak, yatay ve dikey geçiş, bölüm değiştirme, sınav sonuçlarına itiraz, kayıt dondurma ve diğer işlemleri hakkında ilgili yönetim kurulu kararları uygulanır.

Diploma

MADDE 11 – (1) (Değişik:RG-1/9/2019-30875) Kayıtlı oldukları programın müfredatında kabul edilen tüm zorunlu dersler ile almaları kararlaştırılan seçmeli dersleri, uygulama ve stajları bu Yönetmelik hükümlerine göre başarı ile tamamlayan öğrencilere, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulunun bölümü ve gerekiyorsa program adı belirtilmek suretiyle lisans veya önlisansdiploması verilir. Diploma verilmesine, ilgili birimin kuracağı komisyon tarafından mezuniyetin uygun görülmesiyle ilgili yönetim kurulu karar verir.

(2) Lisans öğrenimini tamamlamayanların ya da tamamlayamayanların önlisans diploması almaları veya önlisans programlarına intibakı hususunda ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Kabul, Kayıt ve Tebligat Esasları(1)

Yeni öğrenci kabul, kayıt ve tebligat işlemleri (Değişik başlık:RG-1/9/2019-30875)

MADDE 12 – (1) Lisans ve önlisans programlarına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM) yerleştirilen öğrenciler ile yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümlere (Ek ibare:RG-27/8/2024-32645) yerleştirilen öğrenciler, ilgili mevzuat hükümlerine göre ve Üniversitenin belirlediği sınav sonuçlarına göre kabul edilir.

(2) Kayıtlar, öğrenci tarafından yapılır; Rektörlükçe kabul edilecek mazeretleri halinde ise belirlenen vekilleri aracılığıyla yaptırılır. Kayıt için gerekli belgeler Üniversite tarafından belirlenir ve duyurulur. Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın yazılı beyanına dayanılarak işlem yapılır.

(3) Süresi içinde kayıt yaptırmayan öğrenciler, Üniversiteye girme hakkından vazgeçmiş sayılırlar.

(4) (Değişik:RG-10/12/2012-28493) Yabancı öğrencilerin kabulüne ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir. Kabul edilecek öğrenci ve bursluluk oranları Mütevelli Heyet tarafından kararlaştırılır.

(5) (Ek:RG-1/9/2019-30875) Tebligat işlemlerine ilişkin hususlar şunlardır:

a) Öğrencilere yapılması gereken her türlü tebligat ilgili mevzuat hükümlerine göre Üniversite tarafından öğrenci için oluşturulan elektronik posta adresine yapılır. Disiplin cezası bildirimleri ayrıca, öğrencilerin Üniversiteye kayıt sırasında bildirdikleri yazışma adresine iadeli ve taahhütlü olarak yapılmak suretiyle tamamlanmış sayılır.

b) Üniversiteye kayıt sırasında bildirdikleri adresi değiştirdikleri halde, bu durumu Öğrenci Bilgi Sisteminde bir ay içinde güncellemeyen veya yanlış ya da eksik bildiren öğrencilerin, mevcut adreslerine tebligat yapılması halinde, kendilerine tebligat yapılmış sayılır.

Yabancı dil yeterlik sınavı

MADDE 13 – (Değişik:RG-4/12/2015-29552)

(1) (Değişik:RG-1/9/2019-30875) Yabancı dil yeterlik sınavından muafiyet ve muafiyette esas alınacak sınavlar ve muafiyet puanları, 23/3/2016 tarihli ve 29662 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik ile 14/2/2016 tarihli ve 29624 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Ticaret Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Programı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre belirlenir.

(2) Yeterlik sınavında başarılı olamayan öğrenciler, yabancı dil hazırlık programına devam ederler. Bu öğrenciler hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

(3)  Türkçe programlarda öğrenim gören öğrencilerin, öğretim dili yabancı dil olan programlardan da ders alabilmeleri için yabancı dil düzeylerinin yeterli olduğunu ilgili mevzuat hükümlerine göre belgelemeleri gerekir.

(4) Türkçe eğitim alacak öğrenciler, yabancı dil yeterlik-düzey belirleme sınavına girebilir. Sınavda başarılı olanlar Yükseköğretim Kurulunun zorunlu saydığı yabancı dil derslerinden muaf tutulur.

Kayıt yenileme

MADDE 14 – (Değişik:RG-10/12/2012-28493)

(1) Üniversite öğrencilerinin; Senatoca hazırlanan akademik takvimde belirlenen ve Rektörlükçe ilan edilen tarihlerde, bu Yönetmeliğin 23 üncü ve 24 üncü maddelerinde belirtilen esaslara göre derslere yazılmaları ve öğretim ücretini ödeyerek kayıt yenilemeleri gerekir. Belirlenen süre içinde kayıtlarını yenilemeyen öğrenciler derslere ve sınavlara giremezler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar. (Ek cümle:RG-1/9/2019-30875) Güz ve bahar yarıyılı kayıtları süresi içinde kayıt işlemlerini gerçekleştiremeyen öğrencilerin geçerli bir mazereti olması durumunda, ilgili fakülte yönetim kurulu kararı ile mazeretli kayıt hakkı tanınabilir.

Değişim programları

MADDE 15 – (Değişik:RG-4/12/2015-29552)

(1) Yurt içi veya yurt dışında bulunan yükseköğretim kurumlarıyla ilgili mevzuat çerçevesinde değişim programları uygulanabilir.

(2) Öğrenciler değişim programları kapsamında ilgili birimin yönetim kurulu kararıyla bir yıla kadar ilgili üniversitelere gönderilebilir. Öğrencinin değişim programları kapsamında veya özel öğrenci olarak aynı düzeyde başka bir yükseköğretim kurumundan aldığı ders, yaptığı staj veya uygulamalara ait kredi ve notların, ilgili yönetim kurulu kararı ile intibakı yapılarak geçerli sayılır. Değişim programları çerçevesinde öğrenim görmek üzere gönderilen öğrencilerin alacağı dersler, ilgili yönetim kurulu kararıyla kodu, adı ve AKTS kredisi ile birlikte not durum belgesine (transkript) işlenir.

(3) Öğrencinin değişim programında geçirdiği süre, öğretim süresine dâhildir.

(4) Öğrencinin değişim programına katılarak aldığı derslerin kredisinin toplamı, kayıtlı olduğu programın toplam kredisinin 1/3’ünden fazla olamaz.

(5) Değişim programındaki öğrencilerin, öğretim ücretlerini Üniversiteye ödemeleri gerekir.

(6) Üniversiteye değişim programları ile gelen yabancı uyruklu öğrenciye Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından aldığı dersleri ve başarı durumunu gösteren bir belge ve öğrenci kimlik kartı verilir.

(7) Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarının yurt dışındaki yükseköğretim kurumları ve diğer kuruluşlarla işbirliği tesis ederek önlisans ve lisans programlarında yürütecekleri uluslararası ortak eğitim ve öğretim programlarının işleyişine ilişkin usul ve esaslarda Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılan, 28/12/2006 tarihli ve 26390 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarının Yurtdışındaki Kapsama Dahil Yükseköğretim Kurumlarıyla Ortak Eğitim ve Öğretim Programları Tesisi Hakkında Yönetmelik hükümleri esas alınır.

Misafir öğrenciler

MADDE 16- (Başlığı ile Birlikte Değişik:RG-6/6/2022-31858)

(1) Misafir öğrenciler, bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olan veya en az lise son sınıf öğrencisi ya da mezunu olan herhangi bir konu veya düzeyde ders almak için Üniversiteye başvuruda bulunan öğrencilerdir.

(2) Misafir öğrenci statüsünde başvuran adayların başvurusu, ilgili akademik birim tarafından değerlendirilir. Dersleri almalarına ilişkin kabul kararı ilgili akademik birimin önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararıyla kesinleşir.

(3) Misafir öğrencilerin ders almalarına ilişkin kabul kararı en fazla iki yarıyıl içindir. Bir yarıyıl için kabul edilen adayların ikinci yarıyılda da ders almaları için ilgili birimin onayı ve ilgili yönetim kurulu kararı gereklidir. Aralıklı veya aralıksız olarak birden fazla kez yapılan başvurular da bu kapsamda değerlendirilir.

(4) Misafir öğrencilere diploma ya da unvan verilmez; ancak ilgili yarıyıl sonunda Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından aldıkları dersleri ve notları gösteren not belgesi (transkript) verilir.

(5) Öğretim dili yabancı dil olan programdan ders almak isteyen misafir öğrenci, Üniversitenin yabancı dil eğitimi mevzuatı uyarınca belirlenen yabancı dil yeterlilik seviyesini belgelendirmelidir.

(6) Misafir öğrenciler, aldıkları ve başarılı oldukları derslerden, ileriki yıllarda Üniversitenin herhangi bir programına ÖSYM tarafından yerleştirilmeleri veya yatay geçiş yolu ile kayıt olmaları durumunda muaf tutulabilirler.

(7) Misafir öğrenci statüsünde olanların devam, sınav ve başarı değerlendirmesinde, bu Yönetmelik ile ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

(8) Misafir öğrencinin akademik takvimde belirlenen ders ekleme-bırakma tarihlerinden sonra ders bırakması halinde ödemiş olduğu öğrenim ücreti iade edilmez.

(9) Misafir öğrenciler, Üniversitenin ilgili mevzuatında belirtilen kurallara uymakla yükümlüdür.

(10) İngilizce hazırlık koordinatörlüğünün onayı ile ingilizce hazırlık programına da misafir öğrenci kabul edilebilir.

(11) Misafir öğrenci öğrenim ücretleri Üniversite Mütevelli Heyetince belirlenir.

Öğrenci kimlik belgesi

MADDE 17 – (1) Üniversiteye kesin kayıt yaptıran ya da kaydını yenileyen öğrencilere, Rektörlük tarafından bir yıl geçerli olan fotoğraflı bir kimlik belgesi verilir. Mezun olan ya da Üniversite ile ilişiği kesilen öğrencinin kimlik kartını iade etmesi gerekir.

 (2) (Ek:RG-4/12/2015-29552)   Kaybolan veya hasar gören öğrenci kimlik kartı için bedeli karşılığında yenisi çıkarılır.

Geçiş, çift anadal, yan dal ile kurumlar arası kredi transferi ve muafiyet (Değişik başlık:RG-10/12/2012-28493)

MADDE 18 – (1) Yurt içi ve yurt dışı diğer öğretim kurumlarından Üniversiteye bağlı birimlere yatay veya dikey geçiş yoluyla kayıt yaptırılabilir. Yatay ve dikey geçiş kontenjanları Senatonun önerisi ve Mütevelli Heyetin onayı ile belirlenir.

(2) (Değişik:RG-4/12/2015-29552) Ön lisans ve lisans düzeyindeki programlar arasında geçiş, çift anadal, yan dal ile kurumlar arası kredi transferi yapılması hakkında, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile 10/4/2003 tarihli ve 25075 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Ticaret Üniversitesi Çift Anadal ve Yan Dal Programları Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

(3) Yatay veya dikey geçiş yoluyla kayıt yaptıran öğrencilerin yabancı dil seviyeleri, bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde belirlenen esaslara göre değerlendirilir.

(4) (Değişik:RG-1/9/2019-30875) Yatay ve dikey geçişlerde intibak işlemleri ilgili yönetim kurulu tarafından yapılır. Türkçe programlar hariç öğrencinin daha önce başardığı dersin öğrenim dili, bu ders karşılığında diploma programında muaf tutulacağı dersin öğrenim dili şartına uymak zorundadır. Yatay ve dikey geçiş ile gelen öğrencilerin daha önce almış oldukları ve eşdeğerliliği fakülte yönetim kurulu tarafından kabul edilen dersleri, kredileri ve notları öğrencinin kabul edildiği programında geçerli olur. Bu şekilde muaf tutulan derslerin toplam kredisi ve programın yarıyıl/yıl başına düşen kredisi dikkate alınarak, öğrenim süresinden düşülecek yarıyıl/yıl sayısı fakülte yönetim kurulu kararında belirtilir.

(5) (Değişik:RG-4/12/2015-29552) Üniversiteye giriş ve yerleştirme sınavları ile başka bir yükseköğretim kurumuna yerleşmiş veya YÖK tarafından eşdeğerliği onaylanmış bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmüş öğrencilerden, üniversiteye giriş ve yerleştirme sınavına yeniden girerek Üniversitenin bağlı birimlerinin birinci sınıflarına kayıt yaptıranlar, öğretime başlayacakları eğitim-öğretim yılının ilk onbeş günü içinde muafiyet talebi için başvurmaları halinde, daha önce öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarında başardıkları derslerin AKTS kredileri ve ders içerikleri dikkate alınarak ilgili birim yönetim kurulu kararı ile muaf kabul edilebilirler. Muafiyetin kabulü halinde öğrencinin ders hanesine yarıyılı da belirtilerek ilgili yönetim kurulu kararı ile o dersin AKTS değeri yazılır. Bu takdirde YÖK tarafından zorunlu kılınan dersler hariç en çok 48 AKTS kredilik ders için muafiyet uygulanır.

Kurum içi bölüm veya programlar arası yatay geçiş

MADDE 19 – (1) Kurum içi bölüm veya programlar arasında yatay geçişler konusunda; Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri ile Senatoca belirlenen esaslar uygulanır.

(2) Geçiş yapmak isteyen öğrenci, akademik takvimde belirtilen süreler içinde geçiş yapmak istediği bölüm veya programı belirterek ilgili dekanlık veya müdürlüğe bir dilekçe ile başvurur. Başvurular, geçiş yapılacak birimin kontenjanı ve bu maddede belirtilen şartlar dikkate alınarak sıralanır ve ilgili birimin yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.

(3) Yatay geçiş yoluyla bölüm/program değiştiren öğrenciler aynı eğitim-öğretim döneminde çift anadal başvurusu yapamaz.

(4) Özel yetenek sınavı ile alınan öğrenciler bölüm değişikliği yapamazlar.

Öğrenci danışmanlığı

MADDE 20 – (1) İlgili bölüm başkanı tarafından her öğrenciye danışman tayin edilir. Danışman, öğrenciyi öğrenimi süresince izler. Öğrencinin derslere yazılma, ders ekleme, ders bırakma ve dersten çekilme işlemleri danışmanın onayı ile yapılır. Öğrencinin öğrenim durumunun izlenmesi ve akademik kontrolünün sağlanması amacıyla her öğrenci için bir öğrenim durumu izleme cetveli tutulur.

(2) İlgili bölüm veya program başkanı, akademik danışmanlık hizmetini etkin bir biçimde ve aksatılmadan denetlemekle görevlidir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim Esasları

Dersler ve kredinin tespiti

MADDE 21 – (1) (Değişik:RG-10/12/2012-28493) Dersler, zorunlu, seçmeli, (Ek ibare:RG-27/8/2024-32645) Üniversite ortak seçmeli, ön koşullu ve ortak zorunlu olarak öğretim programlarında yer alır. Bir dersin kredisi, AKTS çerçevesinde değerlendirilebilecek öğrenim faaliyetlerini doğrudan ilgilendiren diğer eğitim-öğretim faaliyetlerini de kapsar. AKTS çerçevesindeki dersler ve diğer eğitim-öğretim faaliyetleri şunlardır:

a) Zorunlu dersler; öğretim programlarında yer alan ve öğrencinin mezun olabilmesi için alıp başarılı olması gereken derslerdir.

b) (Değişik:RG-14/7/2017- 30124) Seçmeli dersler; öğrencinin kayıtlı olduğu öğretim programları ile ilgili seçimlik ders olarak açılan ve öğrencinin mezun olabilmesi için önerilen belirli dersler veya ders grupları ile diğer fakülte ve bölüm dersleri arasından seçebildiği ve başarılı olması gereken derslerdir.

c) Önkoşullu dersler; alınabilmesi için önceki yarıyıllardaki derslerden bir veya birkaçının başarılması ve/veya devam koşulunun yerine getirilmesi gereken derslerdir. Önkoşullu dersler, ilgili kurulların önerisi ve Senatonun kararıyla belirlenir.

ç) Ortak zorunlu dersler; 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde belirlenen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ile yabancı dil hazırlık programı olmayan programlardaki yabancı dil dersleridir.

d) Diğer eğitim öğretim faaliyetleri; öğrenim faaliyetlerini doğrudan ilgilendiren her türlü çalışma ve etkinliği ifade eder. Dersler ve kredinin tespiti AKTS çerçevesinde değerlendirilebilecek diğer lisans ve önlisans öğrenim faaliyetlerini de kapsar.

(2) (Değişik:RG-4/12/2015-29552) Ders müfredatı lisans programlarında sekiz, ön lisans programlarında dört yarıyıl olup, ilgili kurulun önerisi ve Senatonun onayı ile kesinleşir. Ders müfredatında, her dersin teorik ders saati, uygulama/laboratuvar saatleri ve AKTS kredi değerleri ile bu derslerin varsa ön koşulu olan dersler belirtilir.

Dönem sistemi ve akademik takvim

MADDE 22 – (1) (Değişik:RG-1/9/2019-30875) Üniversitenin örgün eğitim-öğretim yılı en az on dört hafta (yetmiş iş günü) olan iki yarıyıldan oluşur. Ayrıca, Senatonun onayı ile isteğe bağlı yaz okulu açılabilir. Lisans ve önlisans öğretimi, AKTS esaslı hesaplamalara tabidir. Yarıyıl içerisindeki iş yükü ve toplam iş yükü içindeki seçimlik derslerin yüzdesi Senato tarafından belirlenir.

(2) (Değişik:RG-10/12/2012-28493) Akademik takvim, örgün eğitim, yaygın eğitim ve diğer eğitim programları için akademik birimlerin görüşleri alınmak suretiyle Rektörlükçe hazırlanır, Senato tarafından karar verilir ve Rektörlükçe ilan edilir.

(3) (Değişik:RG-4/12/2015-29552)  Sınavların yapılacağı gün, yer ve saatler ilgili dekanlık ve müdürlük tarafından ilan edilir. Resmi tatil günlerinde eğitim-öğretim ve sınav yapılmaz. Gerektiğinde ilgili dekanlık veya müdürlükçe uygun görülen dersler ve sınavlar Cumartesi ve Pazar günleri yapılabilir. Ara sınavlar dışında, sınavlar eğitim-öğretim süresine dâhil edilmez.

Derslere yazılma, bırakma, ekleme ve dersten çekilme

MADDE 23 – (1) (Değişik:RG-10/12/2012-28493) Öğrenciler akademik takvimde belirtilen tarihlerde, o dönem için alacakları dersleri seçerek danışmanlarına onaylatmak suretiyle belirler ve derslere yazılırlar.

(2) (Değişik:RG-4/12/2015-29552) Ekleme-bırakma haftası Akademik Takvimde belirtilir. Öğrenciler, bu süre içinde daha önce kaydoldukları derslerin bir kısmını bırakabilir ve yeni dersler ekleyebilir. Ders seçmede dersi seçebilecek azami öğrenci sayısı ilgili dekanlık veya müdürlükçe belirlenir.

(3) (Değişik:RG-19/7/2023-32253) Öğrenciler ders planında yer alan bir veya daha fazla dersten danışmanlarının onayı ile yedinci hafta sonuna kadar çekilebilir.

(4) (Mülga:RG-19/7/2023-32253)  

Kredi yükü

MADDE 24- (Değişik:RG-19/7/2023-32253)

(1) Öğrencinin bir dönemdeki kredi yükü, ders planında ilgili dönem için gösterilen toplam kredi yükünü, danışman onayıyla ve alt sınıflardan alacağı dersler ile en çok 12 AKTS kredisi aşabilir.

(2) Ağırlıklı not ortalaması en az 3.00 olan öğrenciler danışmanın onayı ile üst sınıftan en fazla 6 AKTS kredisi daha ders alabilir.

Derslere devam

MADDE 25 – (1)  (Değişik:RG-14/7/2017- 30124) Derslerin teorik ve uygulama saatleri ile laboratuvarlara en az %70 oranında devam aranır. Bu şartı sağlamayan öğrenciler, o dersten devamsız sayılır ve başarı notu IA notu ile gösterilir.

(2) (Değişik:RG-10/12/2012-28493) Tekrarlanan derslerde, önceki dönemde devam şartı yerine getirilmişse, verilen ödev, proje ve benzeri görevler yerine getirilmek ve ara sınavlara girilmek kaydıyla dersin öğretim elemanınca devam koşulu aranmayabilir.

(3) (Değişik:RG-4/12/2015-29552) Devamla ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, hastalık halinin sağlık raporlarıyla ispatı veya mücbir sebeplerin varlığı halinde, (Ek ibare:RG-27/8/2024-32645) Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile her yarıyıl için devamsızlık süresi yirmi gün daha uzatılabilir.

Stajlar

MADDE 26 – (Değişik:RG-10/12/2012-28493)

(1) Staj zorunluluğu olan fakülte, bölüm ve programlarda stajlara ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

  (2) (Ek:RG-4/12/2015-29552)  Staj sonucu not durum belgesinde başarılı/başarısız olarak gösterilir.

Bitirme projesi

MADDE 27 – (Değişik:RG-10/12/2012-28493)

(1) Bitirme projesine ilişkin esaslar ilgili mevzuat hükümlerine göre fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulunun ilgili kurulları tarafından, ilgili programların/bölümlerin özellikleri dikkate alınarak hazırlanır ve Senatonun onayı ile uygulamaya konulur.

Yaz öğretimi ve diğer yükseköğretim kurumlarından ders alma (Değişik başlık:RG-14/7/2017- 30124)  

MADDE 28 – (Başlığı ile birlikte değişik:RG-4/12/2015-29552) 

(1) (Değişik:RG-14/7/2017- 30124)  Üniversitede açılacak yaz öğretiminde ve diğer yükseköğretim kurumlarının yaz öğretiminden ders alma hususunda, 10/4/2003 tarihli ve 25075 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İstanbul Ticaret Üniversitesi Yaz Öğretimi Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

(2) (Değişik:RG-14/7/2017- 30124) Diğer üniversitelerden alınan derslerin notları, 31 inci maddeye göre ilgili yönetim kurulunca Üniversitenin harfli not sistemine göre değerlendirilip dönüştürülerek bir sonraki genel sınav yarıyılı sonuna kadar not durum belgesine işlenir.

(3) Diğer üniversitelerden kredisiz ders alınamaz. Dersin kredisinin hesaplanmasında Üniversitedeki kredi esas alınır.

(4) Yaz öğretiminde ders alınabilecek yükseköğretim kurumları Senato tarafından belirlenmediği takdirde, öğrencinin ilgili yılda üniversitenin programının taban puanından daha yüksek bir programın verildiği üniversiteden yaz öğretiminde ders alması durumunda bu dersler Üniversite tarafından kabul edilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Sınavlar, Başarı Değerlendirme ve Notlar

Sınavlar, yarıyıl içi çalışmaları, başarı değerlendirme ve notlar

MADDE 29 – (Başlığı ile birlikte değişik:RG-4/12/2015-29552) 

(1) Üniversitede, uygulama esasları Senatoca belirlenen, kısa süreli sınavlar, ara sınavlar, yarıyıl sonu sınavları, bütünleme sınavları, mazeret sınavları, tek ders sınavları, ortalama yükseltme sınavları ve yabancı dil yeterlik sınavları yapılır. Sınavlara ilişkin tanımlar şunlardır:

a) Kısa süreli sınavlar, öğrencilere önceden haber verilme zorunluluğu olmayan sınavlardır.

b) Ara sınavlar, öğretim elemanınca akademik takvimde ilan edilen tarih/tarihlerde en az bir, en çok üç kez yapılabilen sınavlardır.

c) (Değişik:RG-11/02/2020-31036) Yarıyıl sonu sınavları, eğitim-öğretim dönemini izleyen, akademik takvimde ilan edilen ve yarıyıl sonunda yapılan final sınavlarıdır. Yarıyıl sonu sınavlarının tarihleri ve sınavların yapılacağı yerler, ilgili dekanlık veya müdürlükçe ilan edilir. Öğrenciler sınavlara önceden belirlenen yer ve zamanda girmek, yanlarında kimlik belgesi ile istenecek diğer belgeleri ya da yardımcı ders araçlarını bulundurmak zorundadır.

ç) (Değişik:RG-11/02/2020-31036) Bütünleme sınavları, yarıyıl sonu sınavına girmeyen veya yarıyıl sonu sınavında başarısız olan öğrenciler ile sınava girmek için müracaat eden ve başarı notu DD veya DF olan öğrencilere akademik takvimde belirlenen tarihlerde yapılan sınavlardır.

d) (Değişik:RG-19/7/2023-32253) Mazeret sınavları, vize ve bütünleme sınavlarında haklı ve geçerli mazeretleri olan öğrenciler için yapılan, usul ve esasları ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen sınavlardır. Yarıyıl sonu sınavlarının mazeret sınavı yoktur.

e) Tek ders sınavları, mezuniyet için tek dersten başarısız durumda olan öğrencilere Senato tarafından belirlenen tarihlerde yapılan sınavlardır.

f) (Değişik:RG-30/10/2018-30580) Ortalama yükseltme sınavları,

1) Son sınıf öğrencileri 35 inci maddenin ikinci fıkrası kapsamındaki şartlara bağlı olarak, mezuniyet için gereken bütün derslerden başarılı olmak kaydı ile ortalama yükseltme sınavlarına girebilirler.

2) 2018-2019 eğitim-öğretim yılı başından itibaren; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince üniversiteye yerleştirilerek kayıt olan öğrenciler ile birinci sınıfta öğrenim gören tüm öğrenciler derslerden devam şartını yerine getirmiş olmak kaydıyla eğitim öğretim süresince bir üst sınıfa geçmek için 31 inci maddenin ikinci fıkrasında yer alan genel not ortalaması (GNO) şartını yerine getirmek amacıyla istedikleri derslerden ortalama yükseltme sınavlarına girebilirler.

g) Yabancı dil yeterlik sınavları, yabancı dil hazırlık programına devam zorunluluğu bulunan veya bulunmayan öğrencilere yönelik 13 üncü madde kapsamındaki sınavlardır.

ğ) Yarıyıl içi çalışmaları, ödev, proje ve laboratuvar ve benzeri çalışmalardır.

Başarı durumu ilânı ve itiraz

MADDE 30 –  (Değişik:RG-4/12/2015-29552) 

(1) (Değişik:RG-1/9/2019-30875) Öğretim elemanları, öğrencilerin başarı durumlarını, başarıyı belirleyen her türlü belge, onaylı ders başarı listesi, sınav evrakı, sınav soruları ve cevap anahtarları,  syllabus, sınav yoklama listesi ve tutanağı ile birlikte sınavları izleyen on gün içinde ilgili dekanlığa, yüksekokul veya meslek yüksekokulu müdürlüğüne teslim eder. Sınav evrakı ilgili birim tarafından eğitim öğretim yılı sonunda Üniversite arşivine teslim edilerek 2 yıl süreyle saklanır. Dersin öğretim elemanı tarafından onaylanmış ders başarı listeleri ilgili fakülte dekanlığında dosyalanarak süresiz olarak saklanır. Sınav sonuçları akademik takvimde ilan edilen ve Öğrenci Bilgi Sisteminin (ÖBS) öğretim üyelerinin erişimine açık olduğu tarihlerde dersin öğretim elemanı tarafından ilan edilir.

(2) (Mülga:RG-1/9/2019-30875)

(3) Başarı sonuçlarına maddi hata yönünden itiraz, sonuçların ilânından itibaren yedi gün içinde ilgili dekanlığa, yüksekokul veya meslek yüksekokulu müdürlüğüne dilekçe ile yapılır. Öğretim elemanı öğrencinin durumunu maddi hata açısından inceler ve kanaatini yazılı olarak bildirir. Not değişikliği ancak ilgili yönetim kurulunun kararı ile yapılabilir. Karar öğrenciye duyurulur.

(4) Yarıyıl sonu başarı notlarıyla ilgili maddi hataların en geç ertesi dönem kayıt süresi içinde düzeltilmiş olması gerekir.

(5) Öğretim elemanı, yarıyıl içi sınavları, yarıyıl içi çalışmaları, yarıyıl sonu veya bütünleme sınavının, başarı notunun belirlenmesinde esas alınacak değerlendirme kriter ve oranlarını dönem başında öğrencilere duyurur.

Başarı değerlendirme

MADDE 31 – (Değişik:RG-14/7/2017- 30124)  

(1)  Bir öğrencinin bir dersteki başarı notu, yarıyıl içi sınavları ve/veya yarıyıl çalışmaları ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınavından aldığı notlara göre değerlendirilmesiyle belirlenir. Yarıyıl içi sınavları ve/veya yarıyıl çalışmaları ile yarıyıl sonu sınavının her birinin ağırlığı (Değişik ibare:RG-1/9/2019-30875) %30’dan az %70’ten fazla olamaz. (Değişik cümle:RG-11/02/2020-31036) Başarı için yarıyıl sonu veya bütünleme sınav notu en az, 32 nci maddede yer alan en düşük “geçer” notu kadar olmalıdır. (Ek cümle:RG-11/02/2020-31036) Yarıyıl sonu veya bütünleme sınavı için Fakülte Yönetim Kurullarınca daha yüksek bir geçme notu belirlenebilir.

(2) (Değişik:RG-19/7/2023-32253) Dördüncü yarıyıl sonundan itibaren GNO’su 2.00 veya daha fazla olan öğrenciler başarılı, 2.00’dan az olan öğrenciler sınamalı statüde sayılır. Sınamalı statüde sayılan öğrenciler, GNO’ları 2.00 ve üzerine çıktığı yarıyıl sonuna kadar gözetim listesine alınırlar. Sınamalı statüde olan öğrenciler,  alt sınıflardan, sırasıyla;  (Değişik ibare:RG-27/8/2024-32645) başarısız oldukları ve daha önce hiç almadıkları dersleri almak koşulu ile DF ve DD aldıkları dersler dâhil, dönemlik toplamda 30 AKTS’yi geçmeyecek şekilde bulundukları sınıftan da ders alabilirler. Bu durumda yeni alınan not eskisinin yerine geçer. Bu durumdaki öğrenciler yıllık eğitim-öğretim ücretini tam olarak öderler.

(3) (Ek:RG-1/9/2019-30875) Öğrencinin genel başarı durumu GNO’suna göre belirlenir. GNO’su 2,00 ve üzerinde olanlar başarılı sayılır.

Başarı notları

MADDE 32 – (Değişik:RG-11/02/2020-31036)

(1)    Öğrencilerin derslerdeki başarı derecesini belirtmek üzere harfli sistem kullanılır. Bu amaçla, kullanılan harfler ve sayısal eşdeğerleri aşağıda gösterildiği şekildedir:

 

Harfli

Başarı

Notu

AKTS

Karşılıkları

AKTS

Karşılığı Tanım

Sayısal

Değeri

(4'lük

Sistem)

Sayısal

Değeri

(100'lük

Sistem)

AA

A

Mükemmel

4.00

91-100

BA

B

Çok İyi

3.75

81-90

BB

C

İyi

3.50

71-80

CB

D

Orta

3.00

61-70

CC

2.50

51-60

CD

E

FX

Geçer

Şartlı Başarılı

2.00

41-50

DD

1.50

36-40

DF

FX

Şartlı Başarılı

1.00

31-35

F

F

Başarısız

0.00

0-30

IA

Devamsız

 

Başarı notları harfleri dışındaki harflerin anlamları

MADDE 33 – (1) Bu Yönetmeliğin 32 nci maddesinde yer alan başarı notları harfleri dışında kullanılan diğer harflerin anlamları aşağıda belirtilmiştir:

a) (Değişik:RG-29/3/2017-30022)  Tr: Transfer; başka bir bölüm, fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu ya da üniversiteden transfer olan veya ÖSYM tarafından yapılan sınav sonucu ile Üniversiteye yeniden kaydolan öğrencilerin ilgili yönetim kurulunca intibakı onaylanan ve not ortalamasına katılan derslerini ifade etmek için kullanılır.

b) (Değişik:RG-14/7/2017- 30124)  BS: Başarılı, BZ: Başarısız; mezuniyet için gerekli ancak kredisiz olan dersler için kullanılır. Bu notlar genel not ortalamasına dahil edilmeyen dersler ve staj için verilir.c) ND: Diplomaya yönelik olmayan (Non-degree); üniversiteden diploma almaya yönelik olmayan ve kredili veya kredisiz olarak alınan dersler için kullanılır.

ç) (Değişik:RG-4/12/2015-29552)  NP: Öğrencinin yarıyıl sonu sınavına girmediğini gösterir.

d) I: Eksik (Incomplete); bir dersten ve/veya projeden başarılı olmak için öğretim elemanı tarafından dönem başında belirtilen koşulları, devamsızlıktan kalma hariç mazereti nedeniyle zamanında yerine getirememiş öğrencilere verilir. İzleyen dönem sonuna kadar telafi edilemeyen I notu F notuna dönüşmüş olur.

e) IA: Devamsız (Inattendance); devam şartını yerine getirmeyenleri gösterir.

f) R: Tekrar (Repeat); tekrar edilen dersleri gösterir.

g) (Mülga:RG-19/7/2023-32253)

ğ) (Mülga:RG-19/7/2023-32253)

h) (Mülga:RG-19/7/2023-32253)   

ı) (Değişik:RG-11/02/2020-31036) T: Muaf; ilgili fakülte yönetim kurulu kararı ile muafiyet tanınan ve harf notu karşılığı olmayan dersler için kullanılır.

Dönem ve genel ağırlıklı not ortalamaları

MADDE 34 – (Değişik:RG-4/12/2015-29552) 

(1) Dönem sonunda, her öğrenci için dönem ağırlık not ortalaması (DNO) ve Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GNO) şeklinde iki ayrı ağırlıklı not ortalaması hesaplanır.

(2) DNO, ilgili yarıyılda öğrencinin bütün derslerden aldığı AKTS kredi tutarının, aldığı derslerin AKTS kredi değerleri toplamına bölünmesi yoluyla hesaplanır. Elde edilen ortalama, virgülden sonra iki hane olarak gösterilir; üçüncü hanede yer alan rakam beş veya üstü ise ikinci rakam bir üste tamamlanır.

(3) GNO, birinci yarıyıldan itibaren alınmış olan bütün derslerin başarı notu sayısal eşdeğerlerinin ders AKTS kredileri ile ağırlıklı ortalamasıdır.

(4) (Mülga:RG-1/9/2019-30875)

(5) (Mülga:RG-1/9/2019-30875)

(6) (Değişik:RG-11/02/2020-31036)  DD, DF, F ve NP alınan dersler tekrarlanabileceği gibi sadece sınavlarına da girilebilir. Dersin tekrarlanması durumunda son alınan not geçerli sayılır.

(7) Seçmeli dersten F alan öğrenci, ilgili yönetim kurulunca aksi kararlaştırılmadıkça başka bir seçmeli ders alabilir.

(8) (Değişik:RG-11/02/2020-31036) Normal öğrenim süresini aşmış öğrenciler IA alınan dersin tekrarında ders başına ücret; DD, DF, F, NP alınan derslerin tekrarında ve not yükseltme kriterlerine uygun olarak girecekleri ortalama yükseltme sınavlarında sınav ücreti öderler.

Lisans diploması ve onur belgeleri

MADDE 35 – (Değişik:RG-10/12/2012-28493)

(1) Mezuniyet için gerekli kredi, YÖK tarafından belirlenen zorunlu dersler ve staj dahil, önlisans programında en az 120, lisans programında ise en az 240 AKTS kredisidir.

(2) (Değişik:RG-1/9/2019-30875) Mezuniyet için tüm zorunlu ve seçmeli dersleri, uygulama ve stajları, alması gereken kredi yükünü başarı ile ve en az 2,00 GNO ile tamamlayan öğrenciler devam ettikleri programa göre fakülte lisans diploması, yüksekokul lisans diploması veya meslek yüksekokulu önlisans diploması almaya hak kazanırlar. Mezuniyet için gereken bütün derslerden başarılı olan ancak 2,00 GNO’ya ulaşamayan son sınıf öğrencileri istedikleri derslerin ortalama yükseltme sınavına en son aldıkları not geçerli olmak ve sınav ücreti ödemek üzere girebilirler.

(3) (Değişik:RG-1/9/2019-30875) Öğrenimlerini lisansta sekiz, ön lisansta dört yarıyılda, disiplin cezası ve F, NP ile IA notu almadan tamamlayarak mezun olmaya hak kazanan öğrencilerden; 3,75 ve üzerinde GNO’ya sahip olanlara diplomaları ile birlikte üstün onur belgesi, 3,25 ve üzerinde GNO’ya sahip olanlara ise onur belgesi verilir.

(4) (Değişik:RG-4/12/2015-29552)  Başka bir yükseköğretim kurumundan dikey ve yatay geçiş yoluyla gelen öğrencilerin onur ve üstün onur belgesi alabilmeleri için üçüncü fıkrada belirtilen şartlara ilave olarak; hazırlık programı zorunlu olan lisans ve ön lisans programlarında hazırlıkta başarılı olmaları, Üniversitenin lisans programlarında en az 120 AKTS kredilik, önlisans programlarında en az 60 AKTS kredilik ders almış olmaları ve genel not ortalamalarının ikinci fıkraya uygun olması gerekir.

 (5) Diplomanın kaybı halinde, dilekçe ile başvurulması kaydıyla diplomanın onaylı bir örneği verilir. Tekrar kaybedilmesi halinde, diploma suretinin kaçıncı kez verildiği belirtilerek diploma sureti yeniden verilebilir.

(6) (Mülga:RG-4/12/2015-29552)   

ALTINCI BÖLÜM

Kayıt Dondurma, İzin, Önlisans Diploması ve Üniversiteden Ayrılma

Kayıt dondurma

MADDE 36 – (1) Aşağıdaki hallerde istekte bulunan öğrencinin kaydı, ilgili yönetim kurulunca, bir defada en çok iki dönem için dondurulabilir:

a) Öğrencinin sağlık raporu ile belgelenmiş sağlıkla ilgili mazereti,

b) Daimi ikametgâhının bulunduğu yörenin tabii afete uğradığının yörenin en büyük mülki amiri tarafından verilecek bir belge ile belgelendirilmesi,

c) Eşinin veya birinci derecede kan ya da kayın hısımlarının acil hastalığı halinde, bakacak başka kimsesinin bulunmadığının belgelendirilmesi,

ç) Öğrencinin askerlik tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınması,

d) Öğrencinin tutukluluk hali,

e) Hükmün içeriği ve sonuçları bakımından (Değişik ibare:RG-19/7/2023-32253) 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümlerine göre öğrencilik sıfatını kaldırmayan veya Üniversiteden çıkarılmasını gerektirmeyen mahkûmiyet hali,

f) İlgili yönetim kurulunun haklı ve geçerli kabul edeceği diğer nedenlerin ortaya çıkması.

(2) Öğrenci, kayıt dondurma başvurusunu ilgili dekanlık ve müdürlüklere kayıt dondurma sebebinin ortaya çıkmasından itibaren en geç onbeş gün içinde yapar. Kayıt dondurma süresi, öğrenim süresinden sayılmaz. Kayıt dondurmak isteyen öğrenci, talep tarihine kadarki eğitim-öğretim ücretini ödemek zorundadır.

(3) Sağlık raporu ile belgelenen ruh sağlığı bozukluğu dolayısıyla devamsızlığın iki yılı aşması halinde, öğrencinin yeniden aynı nitelikte bir sağlık raporu alması istenir. Bu rapor, ilgili yönetim kurulunca değerlendirilir ve öğrencinin öğrenimine devam edip edemeyeceğine karar verilir. Öğrenimine devam edemeyeceğine karar verilen öğrencilerin Üniversite ile ilişiği, Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile kesilir.

İzin ve hakların saklı tutulması

MADDE 37 – (1) İlgili yönetim kurulu, beklenmeyen veya öngörülemeyen hallerde, öğrenciye dönem içinde izin verebilir.

(2) Bu tür bir iznin sınav dönemine denk gelmesi halinde, öğrencinin sınav dönemindeki hakları saklı kalır. Bu haklar, dersin sınavının açılacağı izleyen ilk sınav döneminde kullanılır.

(3) Öğrencinin, izni gerektiren hali ispat etmesi ve halin ortaya çıkmasından itibaren onbeş gün içinde ilgili dekanlık veya müdürlüğe başvurması gerekir.

Önlisans diploması

MADDE 38 – (Mülga:RG-10/12/2012-28493)  (Yeniden düzenleme:RG-4/12/2015-29552) 

(1) Fakültesinde dördüncü yarıyıl sonuna kadar zorunlu ve seçmeli ders kredilerini başarı ile tamamlayan ve en az 2.00 GNO’yu sağlayan öğrencilere başvurmaları halinde ilgili yönetim kurulu kararı ile önlisans diploması verilir. Önlisans diploması verilmesine ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

Uzaktan eğitim

MADDE 39 – (1) Üniversitede uzaktan eğitim programları düzenlenebilir. Uzaktan eğitime ilişkin olarak ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Üniversiteden ayrılma

MADDE 40 – (Değişik:RG-10/12/2012-28493)

(1) Üniversiteden ayrılmak isteyen öğrencilerin, ilgili dekanlığa veya müdürlüğe bir dilekçe ile başvurmaları gerekir. Bu başvuru üzerine kaydı silinen öğrencilere lise diplomaları (Mülga ibare:RG-1/9/2019-30875) (…) ve isterlerse kendilerine not durumu belgesi verilir. Diplomanın tasdikli örneği ve kayıt sırasında alınan diğer belgeler, öğrencinin dosyasında muhafaza edilir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Disiplin işleri

MADDE 41- (Değişik:RG-19/7/2023-32253)

(1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri hakkında, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümleri uygulanır.

Sağlık işleri

MADDE 42 – (1) Öğrencilere verilecek sağlık işlemlerine ilişkin esaslar, Senatonun önerisi üzerine Mütevelli Heyet tarafından belirlenir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 43 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Mütevelli Heyet ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 44 – (1) 23/1/2002 tarihli ve 24649 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Ticaret Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

İntibak

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Üniversiteye kayıtlı olan öğrencilere talep etmeleri halinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Başarı değerlendirmesi

GEÇİCİ MADDE 2 – (Ek:RG-10/12/2012-28493)

(1) 2012-2013 eğitim-öğretim yılı başından itibaren başarı değerlendirmesi AKTS’ye göre yapılır.

GNO uygulaması

GEÇİCİ MADDE 3 – (Değişik:RG-30/10/2018-30580)  

 (1) 31 inci maddenin ikinci fıkrası, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı başından itibaren; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince Üniversiteye yerleştirilerek kayıt olan öğrenciler ile birinci sınıfta öğrenim gören tüm öğrencilere eğitim öğretimleri süresince uygulanır.

Kredi yükü

GEÇİCİ MADDE 4 – (Ek:RG-11/02/2020-31036)

(1) 31 inci maddenin ikinci fıkrası kapsamı dışında kalan son sınıf öğrencileri danışman onayı ile istedikleri kadar ders alabilirler.

Yürürlük

MADDE 45 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 46 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü yürütür.

__________________

(1) 1/9/2019 tarihli ve 30875 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik ile Yönetmeliğin Üçüncü Bölüm Başlığı “Kabul ve Kayıt Esasları” iken metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

22/6/2011

27972

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazetelerin

Tarihi

Sayısı

1.       

10/12/2012

28493

2.

4/12/2015

29552

3.

8/8/2016

29795

4.

29/8/2016

29816

5.       

2/11/2016

29876

6.

29/3/2017

30022

7.

14/7/2017

30124

8.

30/10/2018

30580

9.

1/9/2019

30875

10.

           10/12/2019

30974

11.

11/2/2020

31036

12.

6/6/2022 

31858

13.

19/7/2023

32253

14.

27/8/2024

32645