KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA  MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçları, faaliyet alanları ve yönetim organlarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyetlerine, yönetim organlarına ve bu organların görevlerine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez (KSÜTÖMER):Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezini,

b) Müdür: Merkezin müdürünü,

c) Rektör: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörünü,

ç) Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesini,

d) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

 

Merkezin amaçları ve faaliyet alanları

MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları ve faaliyet alanları şunlardır:

a) Yurtiçinde ve yurtdışında Türkçe öğretmek, Türkiye'yi ve Türk kültürünü tanıtmak amacıyla birimler oluşturmak.

b) Türkçe öğretimi konusunda yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak.

c) Merkezin amaç ve faaliyetleri doğrultusunda çalışmaları teşvik etmek, seminer, kurs ve toplantılar düzenlemek.

ç) Türkçeyi daha iyi öğretmek, Türkiye'yi ve Türk kültürünü tanıtmak amacıyla yurtiçi ve yurtdışında geziler düzenlemek.

d) Türkçe eğitim ve öğretimine yönelik programlar hazırlayıp yöntemler geliştirmek ve bu amaçla yurtiçi ve yurtdışındaki çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak.

e) Türkçe öğretimi konusundaki gelişmeleri yakından izlemek amacıyla yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli seminer, çalıştay ve benzeri etkinlikler düzenlemek ve bu tür çalışmalara katılmak.

f) Yurtdışındaki üniversitelerin Türkoloji bölümü öğrencilerine ve Türkiye'deki üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı,  Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Dil Bilim ve Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümleri öğrencilerine ve mezunlarına mesleki tecrübeye yönelik uygulama programları düzenlemek, bu çalışmalarla ilgili sertifikalar vermek.

g) Türkçe öğretimini yaygınlaştırmak için uzaktan eğitim programlarını ve sınavlarını hazırlamak, bunları yurtiçinde ve yurtdışında uygulamak, yurtdışındaki çeşitli üniversite ve dil merkezleriyle işbirliği yaparak öğrenci ve öğretim elemanı değişimini ve eğitim araçlarının paylaşımını sağlamak.

ğ) Türkçe öğretiminin verimli hale getirilmesi için bu dillerin öğretimi arasında karşılaştırmalı çalışmalar yapmak.

h) Türkçeyi öğreten ve Türkiye’yi tanıtan film, ses ve görüntülü kasetler hazırlamak; kitap, dergi, bülten, rapor, proje ve broşür yayınlamak.

ı) Yurtdışında yaşayan veya ülkeye dönen Türk çocuklarına ve yetişkinlere Türkçe öğretmek.

i) Yurtdışında yaşayan Türk çocuklarının ve yetişkinlerin içinde yaşadıkları topluma uyum sağlayabilmeleri, okullarında ve işlerinde başarılı olabilmeleri için onlara yaşadıkları ülkenin dilini öğretmek.

j) Bilimsel çalışmaları desteklemek, kurum ve kuruluşların isteklerini karşılamak amacıyla çeşitli dillerden çeviriler yapmak.

k) Kurum ve kuruluşların istekleri doğrultusunda dil sınavları düzenlemek.

l) İlk ve ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerin yabancı dillerini geliştirmeye yönelik sosyal ve kültürel destekli kurslar açmak.

m) Türkçe ve yabancı dil öğretimiyle ilgili projeler geliştirmek, bu alanda hazırlanan ulusal ve uluslararası projelere ortaklık etmek.

n) Merkezde Türkçe öğrenen yabancı uyruklu öğrencilerin Türk öğrencilerle tanışıp kaynaşmalarını sağlamak amacıyla sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemek, koro, gösteri gibi çeşitli çalışma grupları oluşturmak.

o) Türkiye’de öğrenim görmek isteyen yabancı öğrenciler için gerekli olan Türkçe kursları düzenlemek, Türkçe dil bilgisinin, üniversite eğitimini devam ettirebilecek yeterlikte olup olmadığını sınav yaparak tespit etmek ve onlara Türkçe Düzeyi Sertifikası vermek.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

 

Merkezin yönetim organları

MADDE 6 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 7 – (1) Müdür; Üniversitede tam zamanlı olarak görev yapan ve Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili konularda çalışan öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilir. Müdür Yönetim Kurulunun başkanıdır. Görevi sona eren Müdür aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Müdür, Merkezi temsil eder ve Merkezde görevli öğretim elemanları arasından uygun gördüğü en fazla iki kişiyi müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere Rektörün onayına sunar. Müdür yardımcılarının görev süresi de Müdürün görev süresi ile sınırlıdır.

(2) Müdür; görevi başında bulunmadığı zamanlarda yardımcılarından birini, yardımcısı da bulunmazsa Yönetim Kurulu üyelerinden birini vekil olarak bırakır. Vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni Müdür görevlendirilir.

Müdürün görevleri

MADDE 8 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkez faaliyetlerinin düzenli olarak yürütülmesini sağlamak.

b) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek ve alınan kararları uygulamak.

c) Merkez birimleri arasında koordinasyonu sağlamak ve bu birimlerde görev alan her düzeydeki personel üzerinde genel gözetim ve denetim yapmak.

ç) Merkezin ödenek ve personel ihtiyaçlarını gerekçesi ile birlikte Rektörlüğe bildirmek.

(2) Müdür, Merkez ile ilgili bütün faaliyetlerin gözetim ve denetiminin yapılmasından ve sonuçlandırılmasından, Rektöre karşı sorumludur.

Yönetim Kurulu

MADDE 9 – (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen altı üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılanların veya altı aydan fazla Üniversite dışında görevlendirilenlerin yerine yenileri seçilir. Yönetim Kurulu ayda en az bir defa olmak üzere, salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin faaliyetlerinin yürütülmesinde Müdüre yardımcı olmak ve değerlendirmeler yapmak.

b) Eğitim-Öğretim, bilimsel araştırma faaliyetleri, yıllık ders müfredatı ve akademik takvim, görev verilecek öğretim elemanları, öğretim elemanları için değişim ve uyum programları konusunda karar almak.

c) Eğitim programları sonucunda verilecek olan katılım belgesi, sertifika ve benzeri belgelerin verilmesi ile ilgili esasları belirlemek.

ç) Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili alt birimlerin açılması veya kapatılması, personel ihtiyacı, ücretler ve indirimlerle ilgili karar almak ve bu kararları Rektörün onayına sunmak.

d) Çalışma grupları oluşturmak veya kaldırmak.

e) İlgili diğer mevzuatla verilen diğer görevleri yapmak.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

Öğretim elemanları

MADDE 11 – (1) Merkezde görevlendirilen öğretim elemanları; eğitim-öğretim, yayın ve danışmanlık ile bu Yönetmelik çerçevesinde;  ders vermek, ders ve test kitapları ile sınav soruları hazırlamak, sınav yapmak, kurslara ve kültürel faaliyetlere katılmak, internet sayfası hazırlamak, uzaktan dil öğretimi çalışmaları ve benzeri görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler.

İdari koordinatör ve görevleri

MADDE 12 – (1) Merkezde, Müdür tarafından görevlendirilen bir idari koordinatör bulunur. İdari Koordinatör; idari hizmetlerin gerektirdiği iş bölümünün yapılması, işlerin takip ve kontrolünün sağlanması ve sonuçlarının alınması amacıyla Müdür tarafından verilen görevleri yerine getirmek, Yönetim Kurulunda raportörlük yapmakla görevlidir.

Personel ihtiyacı

MADDE 13 – (1) Merkezin akademik, idari ve teknik personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Demirbaş ve ekipman

MADDE 14 – (1) Merkez faaliyetleri kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaşlar Merkezin kullanımına tahsis edilir.

Harcama yetkilisi

MADDE 15 – (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Üniversite Senatosu kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü yürütür.