KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI

UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (Değişik:RG-6/11/2022-32005)

(1) Bu Yönetmelikte yer alan;

a) AR-GE: Araştırma geliştirmeyi,

b) Çalışma grubu: Merkezin organize ettiği çalışma gruplarını,

c) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

ç) Kalite Yönetim Birimi: Merkezin Kalite Yönetim Birimini,

d) Laboratuvar sorumluları: Merkez bünyesindeki birimlerin sorumlularını,

e) Merkez: Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezini,

f) Müdür: Merkezin Müdürünü,

g) Müdür yardımcısı: Merkezin müdür yardımcısını,

ğ) Rektör: Kastamonu Üniversitesi Rektörünü,

h) Senato: Kastamonu Üniversitesi Senatosunu,

ı) Üniversite: Kastamonu Üniversitesini,

i) Üniversite Yönetim Kurulu: Kastamonu Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

j) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Üniversite bünyesinde mevcut araştırma laboratuvarları, araştırma-uygulama merkezleri ve benzer birimleri koordine etmek, AR-GE imkânlarının birimler arası ortak kullanıma açılmasını sağlamak.

b) Üniversite bünyesinde gerçekleştirilecek olan araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ve disiplinler arası bilimsel çalışmalara rutin analiz ve ölçme hizmeti ile destek sağlamak.

c) Teknolojik gelişmelere yönelik olarak verilebilecek olası projeleri öngörerek ve sürekli izleyerek laboratuvardaki cihazların, projeler kapsamında gerçekleştirebilecek çalışmalara uygun olarak geliştirilmesini sağlamak ve Üniversitenin proje yürütme potansiyelini artırmak.

ç) (Değişik:RG-6/11/2022-32005) Yurt içi ve yurt dışındaki üniversiteler ve araştırma merkezleri, sanayi, kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yaparak araştırma, geliştirme, inceleme, uygulama ve projeler ile bu kişi/kuruluşların ihtiyacı olan test ve ölçümleri yapmak, danışmanlık hizmeti vermek.

d) (Değişik:RG-6/11/2022-32005) İlgili sektörlerdeki kuruluşların sorunlarına yönelik araştırmalar, tasarımlar ve incelemeler yapmak, üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirerek uygulanabilir sonuçların sanayiye aktarımını hızlandırmak.

e) (Ek:RG-6/11/2022-32005) Ülke sınırları içerisinde yüksek kapasiteli alanlarda üreticinin rekabet gücünü, ürünün nitel görünürlüğünü artırıcı analiz hizmetleri oluşturmak.

f) (Ek:RG-6/11/2022-32005) Merkezin amacı doğrultusunda diğer çalışmaları yapmak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (Değişik:RG-6/11/2022-32005)

(1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Üniversiteler, araştırma merkezleri, sanayi, kamu kurum ve kuruluşları ile üçüncü şahısların analiz, mal ve malzeme ile hizmet taleplerini, sertifika ve kurs programlarını ilgili mevzuat hükümleri kapsamında gerçekleştirmek.

b) Merkezdeki mevcut cihazların tanıtılmasına, kullanım amacına, bu cihazlarla hangi tür araştırmaların veya analizlerin yapılabileceğine dair araştırmacıların gelişimine yönelik kurslar ve programlar düzenlemek ve gerekirse katılım belgesi vermek.

c) Gerektiğinde Merkeze bağlı yeni laboratuvar ve birimler kurmak.

ç) Konusunda uzmanlardan oluşan bilimsel araştırma grupları kurarak ulusal ve uluslararası düzeylerde bilimsel araştırma projelerinin hazırlamasına katkı sağlamak.

d) Yurt içi ve yurt dışındaki bilimsel çalışma ve projeleri desteklemek, ulusal ve uluslararası çalıştay, kongre, konferans, sempozyum, seminer, panel, kurs ve benzeri bilimsel etkinlikler düzenlemek.

e) Merkezin bir bütün veya parça parça ulusal ya da uluslararası standartlara göre akreditasyonu için gerekli faaliyetleri; çevre ve etik ile ilgili mevzuata uygun olarak gerçekleştirmek.

f) Merkezin ilgi alanına giren Üniversiteye bağlı enstitü/fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokullarındaki ön lisans, lisans ve lisansüstü öğretim programlarında öngörülen mesleki uygulama, pratik çalışma ve staj gibi ihtiyaçlara imkânlar dâhilinde katkı sağlamak ve eğitimler düzenlemek.

g) Merkezin amaçlarını gerçekleştirmeye yönelik olarak Rektörlük ve Üniversitenin diğer yetkili organlarınca verilen diğer görevleri yerine getirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (Değişik:RG-6/11/2022-32005)

(1) Müdür; Merkezin çalışma alanı ile ilgili Üniversite öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir. Süresi dolan Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdürün altı aydan daha fazla süreyle görevi başında bulunmaması durumunda görevi sona erer. Süresi dolmadan görevinden ayrılan Müdürün yerine Rektör aynı yöntemle yeniden görevlendirme yapar. Müdür, Merkezin çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesinden ve geliştirilmesinden sorumludur.

(2) Müdürün önereceği öğretim elemanları arasından; Üniversitenin mühendislik, fen ve sağlık alanındaki fakültelerinden olmak üzere en fazla üç kişi, Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdür yardımcılarının görevi, çalışmalarında Müdüre yardımcı olmaktır. Müdürün katılmadığı toplantılara, vekâlet verdiği yardımcısı katılır. Müdürlüğe vekâlet süresi kesintisiz altı aydan fazla olamaz. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (Değişik:RG-6/11/2022-32005)

(1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek ve Merkezi amaçlarına ve ilgili mevzuat hükümlerine göre yönetmek.

b) Merkezin faaliyetlerini stratejik hedefleri ve eylem planına uygun şekilde yürütmek, çalışmaların düzenli ve etkin olarak yürütülmesi için gereken tedbirleri almak.

c) Merkezin bünyesinde araştırma ve proje çalışma gruplarını kurmak ve bu birimlerin faaliyetlerini düzenlemek, yürütmek ve denetlemek.

ç) Merkezin kısa, orta ve uzun vadeli amaç ve politikalarını, araştırma ile ilgili plan ve programlarını hazırlamak ve Yönetim Kurulunun onayına sunmak.

d) Yönetim Kurulu toplantılarının gündemini oluşturmak, Yönetim Kuruluna başkanlık etmek ve alınan kararları uygulamak ve Yönetim Kurulunun görüşlerini Rektöre sunmak.

e) Merkezi araştırma laboratuvarının bütçesi ile eylem planı ve faaliyet raporunu hazırlamak, bu raporu Rektör ve Üniversite Yönetim Kurulunun onayına sunmak.

f) Merkezin finans kaynaklarının geliştirilmesi ve bunların en uygun biçimde kullanımını sağlamak amacıyla girişimlerde bulunmak.

g) Her yılın sonunda Merkezin çalışmaları ile ilgili bir sonraki yıla ait çalışma programını hazırlamak.

ğ) Merkezde hizmet ve analiz görevlerini gerçekleştirecek uzman personelin görevlendirilmesi için Rektörün onayına sunmak, bu kişilerin güncel eğitimlerinin sağlanması için gerekli imkân ve ortamı oluşturmak.

h) Merkezde görev yapacak akademik, idari ve teknik personel ihtiyacını belirlemek ve görevlendirilmeleri, eğitimleri gibi konularda ilgili teklifleri Rektöre sunmak.

ı) Danışma Kurulunun gündemini belirlemek ve bu Kurula başkanlık etmek.

i) İhtiyaç hallerinde Üniversite dışındaki diğer resmi veya özel kurum ve kuruluşlardan, ihtiyaç duyulan alanlarda araştırmacı, uzman, eğitimci, idari ve teknik personelin görevlendirilmesi için Rektöre teklifte bulunmak. 

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (Değişik:RG-6/11/2022-32005)

(1) Yönetim Kurulu, Müdür ve bir müdür yardımcısı dâhil olmak üzere en az beş en fazla on bir üyeden oluşur. Müdür ve müdür yardımcısı dışındaki diğer üyeler; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan öğretim üyeleri arasından, Müdür tarafından önerilir ve Rektör tarafından görevlendirilir. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süreleri üç yıldır.

(2) Görev süresi biten üyeler aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Üst üste üç defa izinsiz ve mazeretsiz Yönetim Kurulu toplantısına katılmayan üyenin üyeliği, Yönetim Kurulu kararı ile sona erdirilir. Görev süresi bitmeden üyeliği herhangi bir nedenle sona eren üyelerin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere Rektör tarafından görevlendirme yapılır.

(3) Yönetim Kurulu, iki ayda bir salt çoğunlukla toplanır. Bunun dışında da Müdür gerekli gördüğünde Yönetim Kurulunu toplantıya çağırabilir. Kararlar toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin amaçlarına yönelik bilimsel, teknik ve idari faaliyetleri planlamak.

b) (Değişik:RG-6/11/2022-32005) Merkezde yapılacak analiz ücretlerine ilişkin öneriyi oluşturarak Üniversite Yönetim Kurulunun onayına sunmak.

c) Stratejik hedeflerle uyumlu, Müdür tarafından hazırlanan yıllık çalışma programı ve yıllık faaliyet raporlarını görüşüp karara bağlamak.

ç) Müdür ve Yönetim Kurulu üyelerinin önerilerini karara bağlamak.

d) Çalışma grupları arasındaki koordinasyon ve denetimi sağlamak.

e) Merkezin bütçesini görüşüp karara bağlamak.

f) Sunulan projelerin Merkezin amaçlarına uygun olup olmadığına karar vermek ve uygun projeler için çalışma ortamı hazırlamak.

g) Özel sektörle ortak projeler geliştirmek, ortak yatırım planlama hususlarında karar vermek ve Rektörün onayına sunmak.

ğ) (Ek:RG-6/11/2022-32005) Merkez faaliyetlerinin etkin ve düzenli yürütülmesini sağlamak amacıyla, Müdürün önerisi üzerine laboratuvar birimleri oluşturmak.

h) (Ek:RG-6/11/2022-32005) İlgili mevzuatla kendisine verilen diğer görevleri yerine getirmek.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 12 – (1) (Değişik:RG-6/11/2022-32005) Danışma Kurulu; Merkezin çalışma alanları ile ilgili bilgi ve tecrübesi olan; Üniversite içinden veya dışından, Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıl için onanan en az beş en çok on bir üyeden oluşur. Görev süresi biten üyeler aynı usulle yeniden Danışma Kurulu üyesi olarak görev alabilir.

(2) Danışma Kurulu yılda en az iki kez olağan olarak toplanır. Müdür gerekli gördüğü takdirde Danışma Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırabilir.

(3) (Değişik:RG-6/11/2022-32005) Danışma Kurulu, Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili konularda görüş ve tavsiyelerde bulunan bir organ olarak Merkezin uzun vadeli planlarına yönelik olarak ve bölgedeki sanayi kuruluşları ve diğer bilimsel ve teknolojik kuruluşlarla işbirliği ortamının oluşturulup geliştirilmesine ilişkin Yönetim Kuruluna önerilerde bulunur.

Çalışma grupları

MADDE 13 – (1) Merkezin amaçlarını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulduğunda öngörülen süre kapsamında farklı çalışma grupları oluşturulabilir. Çalışma grubu başkan ve üyeleri, Müdürün önerisi ile Yönetim Kurulunca belirlenir. Çalışma grupları, başkan dâhil olmak üzere Üniversite içinden veya dışından konusunda uzman en fazla yedi üyeden oluşur.

(2) Görevini tamamlayan ve ihtiyaç duyulmayan çalışma grupları Müdürün teklifi ve Yönetim Kurulunun kararı ile kapatılır.

(3) Görevi biten ve kapatılan çalışma gruplarının başkan ve üyelerinin görevleri sona erer.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan hâller

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde ilgili mevzuat hükümleri ile Yönetim Kurulu ve Senato kararları uygulanır.

Kalite Yönetim Birimi

MADDE 14/A – (Ek:RG-6/11/2022-32005)

(1) Kalite Yönetim Birimi (KYB), Kalite yönetim sisteminin planlanması, izlenmesi ve geliştirilmesinde birinci derecede sorumludur. KYB, kalite problemlerinin tespit edilmesi ve düzeltilmesi için Laboratuvar Müdürlüğüne istek yapılması ve düzeltme sürecinde gözlem yapılması ve doğrulanmasında gerekli yetkiye sahiptir. KYB sorumlusu bu görevlerin izlenmesinden mesuldür.

Harcama yetkilisi

MADDE 15 –  (Değişik:RG-6/11/2022-32005)

(1)    Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 15/A – (Ek:RG-6/11/2022-32005)

(1) Merkezin kurulumu sırasında ve daha sonra Merkezin geliştirilmesi ile ilgili alınan her türlü cihaz, ekipman ve demirbaşlar Merkezin kullanımına tahsis edilir.

Personel ve diğer ihtiyaçlar

MADDE 16 – (1) Merkezin akademik, uzman, teknik ve idari personel ihtiyacı; 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi hükümlerine göre Rektörlük tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

(2) Merkezin hizmetlerini yerine getirebilmesi için gerekli mekân, araç ve gereç ihtiyacı ilgili mevzuat hükümlerine göre Rektörlük tarafından karşılanır.

Yürürlük

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kastamonu Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

14/7/2014

29060

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazetelerin

Tarihi

Sayısı

1.       

6/11/2022

32005