MUNZUR ÜNİVERSİTESİ KADIN VE AİLE ÇALIŞMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ(1)

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; (Değişik ibare:RG-2/6/2019-30792) Munzur Üniversitesi (Değişik ibare:RG-21/10/2019-30925) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin yönetim ve işleyişine ilişkin esas ve usulleri belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; (Değişik ibare:RG-2/6/2019-30792) Munzur Üniversitesi (Değişik ibare:RG-21/10/2019-30925) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin faaliyetlerine, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: (Değişik ibare:RG-2/6/2019-30792) Munzur Üniversitesi (Değişik ibare:RG-21/10/2019-30925) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: (Değişik ibare:RG-2/6/2019-30792) Munzur Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: (Değişik ibare:RG-2/6/2019-30792) Munzur Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı, Faaliyet Alanları, Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin amacı

MADDE 5 – (Değişik:RG-21/10/2019-30925)

(1) Merkezin amacı; kadın ve ailenin toplumsal ve ekonomik kalkınma içerisinde yerini alabilmesi, kadının statüsü, kadın ve aile sorunları ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel araştırmalar, toplantılar yapmak, eğitim çalışmalarında bulunmak, projeler geliştirmek, bu alanla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak ve danışmanlık hizmeti sunmaktır.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (Değişik:RG-21/10/2019-30925)

(1) Merkez, amaçları doğrultusunda aşağıdaki faaliyetlerde bulunur:

a) Siyasal, toplumsal, hukuksal, ekonomik ve sağlığa ilişkin konularda kadın ve aile çalışmaları bağlamında ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma, inceleme ve projeler yapmak, yapılan çalışmalara katılmak ve desteklemek.

b) Üniversite bünyesinde kadın ve aile sorunlarıyla ilgili programlar açılmasını önermek ve mevcut lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında kadın ve aile çalışmalarıyla ilgili dersler açılmasını teşvik etmek.

c) Kadın ve aile sorunlarıyla ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde seminer, konferans, panel, kongre, sempozyum ve benzeri her türlü bilimsel, sanatsal ve kültürel etkinlikler düzenlemek, bu tür etkinliklere katılmak.

ç) Kadının sosyal ve siyasal alanda, ev içinde ve kent yaşamında güçlendirilmesine yönelik araştırma ve destek programları oluşturmak.

d) Kadın ve aile sorunları konusunda duyarlılığı artırmak, kamuoyu oluşturmak üzere etkinliklerde bulunmak, bu amaç doğrultusunda yazılı, sözel ve görsel yayın yapmak ve bu tür etkinliklere katılmak.

e) Kadın ve aile çalışmalarına yönelik olarak kütüphane ve arşiv oluşturmak.

f) Kadın ve aile sorunlarıyla doğrudan ya da dolaylı şekilde ilgili bütün yerel, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, çalışmalarına katılmak, istekleri halinde bu kurum ve kuruluşlara danışmanlık hizmeti vermek.

g) Kadınlar için özel yetişkin eğitim toplantıları düzenlemek.

ğ) Kadın merkezleri ile kuruluşları arasında işbirliği ve iletişimi sağlamak.

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları; Müdür, Yönetim Kurulu ve Danışma Kuruludur.

Müdür

MADDE 8 – (Değişik:RG-2/6/2019-30792)

(1)  Müdür, Üniversitenin kadrolu öğretim elemanları arasından, Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilir.

(2) Müdürün teklifi, Rektörün onayı üzerine Üniversitenin aylıklı ve devamlı statüdeki öğretim elemanları arasından, iki Müdür Yardımcısı görevlendirilir.  Müdür, gerektiğinde müdür yardımcılarından birine Rektöre bilgi vermek suretiyle vekâlet verebilir.

(3) Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür merkezin çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesinden, geliştirilmesinden doğrudan Rektöre karşı sorumludur ve aynı zamanda Yönetim Kurulunun başkanıdır. Göreve vekâlet altı aydan fazla sürerse, yeni bir Müdür görevlendirilir.

 Müdürün görev ve sorumlulukları

MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Ulusal ve uluslararası düzeyde Merkezi temsil etmek,

b) Yönetim ve Danışma Kurulunu toplantıya çağırmak, gündemi hazırlamak, toplantıya başkanlık etmek,

c) Çalışma programlarının taslaklarını hazırlayarak Yönetim Kuruluna önermek ve karara bağlanan çalışma programını yürütmek,

ç) Yıllık gider ve gelir bütçe önerisini hazırlamak, karara bağlanmak üzere Yönetim Kuruluna sunmak,

d) Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanan faaliyet programı ve bütçe önerisini onaylamak üzere Rektöre sunmak,

e) Araştırma projelerinin tasarlanması, yürütülmesi ve denetimini sağlamak,

f) Müdür Yardımcısını önermek,

g) İlgili mevzuatla verilen diğer görevleri yapmak.

(2) Müdür, Merkezin çalışma kapasitesinin rasyonel bir şekilde kullanılmasından, çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesinden, faaliyetlerin gözetiminin ve denetiminin yapılmasından Rektöre karşı sorumludur.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu, Müdür dahil beş kişiden oluşur. Müdür, Yönetim Kurulunun doğal üyesidir. Diğer dört üye merkezin faaliyet alanına giren konularda uzman, Müdürün önereceği Üniversitede tam gün çalışan sekiz öğretim elemanı adayı arasından Rektör tarafından seçilerek iki yıl için görevlendirilir.

(2) Süresi dolan üyeler yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılanların ve altı aydan fazla Üniversite dışında görevlendirilenlerin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usülle yeni üyeler görevlendirilir.

(3) Yönetim Kurulu, olağan olarak üçte iki çoğunlukla ayda bir kez ve gerekli olduğunda Müdürün çağrısı üzerine toplanır. Kararlar, Kurula katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması durumunda Müdürün oyu yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin faaliyetlerinin planlanmasında ve yürütülmesinde Müdüre yardımcı olmak,

b) Danışma Kurulu üyelerini seçmek,

c) Müdür tarafından hazırlanan yıllık çalışma planı önerisini, araştırma ve eğitim-öğretim projelerini karara bağlamak,

ç) Müdürün çalışmalarını denetlemek,

d) Müdür tarafından hazırlanan yıllık gelir ve gider bütçesini karara bağlamak,

e) Gerekli gördüğü durumlarda uzmanlık komisyonları kurarak çalışmaları yürütmek,

f) İlgili mevzuatla verilen diğer görevleri yapmak.

Danışma Kurulu

MADDE 12 – (1) (Değişik:RG-21/10/2019-30925) Danışma Kurulu; Merkezin çalışmalarına öneri ile katkıda bulunan organdır. Üniversitede kadın ve aile sorunları konularında çalışan öğretim elemanları arasından ve Tunceli kentinde kadın ve aile sorunları konularında çalışan kişi, kurum, kuruluş, dernek üyeleri arasından Yönetim Kurulunca seçilecek en fazla yedi üyeden oluşur.

(2) Danışma Kurulu üyelerinin görev süresi iki yıldır. Süresi dolmadan ayrılan üyelerin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usülle yenileri seçilir. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilir. Danışma Kurulu toplantılarına üç kez üst üste mazeretsiz katılmayan üyelerin üyeliği düşer.

(3) Danışma Kurulu yılda en az bir kez Müdür tarafından toplantıya çağrılır. Kurul, Müdür başkanlığında toplanır. Toplantılarda çoğunluk koşulu aranmaz. Danışma Kurulu kararları toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 13 – (Değişik:RG-21/10/2019-30925)

(1) Danışma Kurulu; Merkezin faaliyetleri ile ilgili proje önerilerinde bulunur, projelerin geliştirilmesinde yardımcı olur, kadın ve aile sorunları konularında uzman kişilerin Merkeze destek olmasını sağlar, belirli konularda Yönetim Kuruluna yardımcı olmak üzere çalışma oluşturur ve Merkezin elindeki kaynakların geliştirilmesi için gerekli çalışmalarda destek olur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini (Değişik ibare:RG-2/6/2019-30792) Munzur Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

__________

(1) 21/10/2019 tarihli ve 30925 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan değişiklik ile Yönetmeliğin adı “ Munzur Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği “ iken metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir.

 

 

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

         26/6/2016

          29754

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazetelerin

Tarihi

Sayısı

1.       

2/6/2019

30792

2.       

21/10/2019

30925