ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ GİRİŞİMSEL MR VE

İNME KLİNİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA

MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Girişimsel MR ve İnme Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi (GİMRİKAM)’nin amaçlarını, faaliyet alanlarını, yönetim organlarını ve yönetim organlarının görevlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Girişimsel MR ve İnme Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi (GİMRİKAM)’nin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına ve bu yönetim organlarının görevlerine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Çalışma birimi: Merkezin çalışma birimlerini,

b) İlgili anabilim ve bilim dalları: Üniversitenin; tıbbi görüntüleme, girişimsel tıp, medikal malzeme ve/veya tıbbi cihaz geliştirme, kontrast madde ve radyasyon güvenliği ile ilgili bütün birim ve bölümlerini,

c) Merkez (GİMRİKAM):  Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Girişimsel MR ve İnme Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezini,

ç) Müdür: Merkezin Müdürünü,

d) Rektör: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörünü,

e) Tıp Fakültesi ve Hastaneleri: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesini ve ilgili hastanelerini,

f) Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesini,

g) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları ve faaliyet alanları

MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları ve faaliyet alanları şunlardır:

a) Üniversite öğretim elemanlarına; tıbbi görüntüleme ve minimal invaziv girişimsel işlemler ile ilgili klinik uygulamaları araştırması, görüntüleme teknikleri eşliğinde yeni tedavi yöntemlerini  geliştirmesi konusunda eğitsel ve teknik destek sağlamak.

b) Tıbbi görüntüleme yöntemlerinin daha etkin kullanımını sağlayarak hastaların tanı ve tedavisine katkı sağlamak.

c) Tıbbi görüntüleme cihaz tasarımı ve araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) çalışmaları yapmak.

ç) Mevcut görüntüleme cihaz ve/veya sistemlerde geliştirme yapmak.

d) Merkez ile ilişkili girişimsel manyetik rezonans görüntüleme ünitesini kurmak; bu konuda Türkiye’de üretilen ve translasyonel araştırmaların yapılabildiği ortamı oluşturmak.

e) Tıbbi görüntülemede kullanılan kontrast madde ve ajanların geliştirilmesi ve klinik uygulamaları konusunda araştırma imkanları sağlamak.

f) Girişimsel MR ve inme konularında ileri düzeyde bilimsel proje üretmek.

g) Çok disiplinli araştırma projeleri geliştirilmesine ve uygulama alanına aktarılmasına koordinatörlük yapmak ve yardımcı olmak.

ğ) Öğrencileri araştırmaya yöneltmek, araştırma anlayışı ve yöntemleri konusunda eğitim vermek, öğrencilerin araştırma projelerinin uygulanmasına yardımcı olmak ve bu projelere imkân sağlamak, bilimsel çalışmaları teşvik etmek.

h) Her düzeyde araştırmacının gelişimine yönelik eğitim programları, konferanslar, kurslar, seminerler, ulusal ve uluslararası kongreler düzenlemek, gerektiğinde bu konularla ilgili mevzuatına göre sertifikalar vermek ve faaliyetlerle ilgili dergi, kitap ve benzeri yayınlar yapmak.

ı) Yurt içi ve yurt dışında benzer kuruluşlarla, ortak çalışmalar yapmak ve bilgi alışverişinde bulunmak.

i) Merkezin araştırma için gerekli imkanlarını arttırmak için çalışmalar yapmak.

j) Tıbbi görüntüleme teknolojileri, girişimsel MR ve inme alanlarında imkanlar çerçevesinde akademisyenlere araştırma imkanları sağlamak.

k) Tıbbi görüntüleme ve inme ile ilgili faaliyet gösteren uygulama ve araştırma merkezleriyle ortak çalışmalar yürütmek.

l) Girişimsel MR ve inme ile ilgili çalışma yapmak isteyen ancak cihaz altyapısı olmayan akademik ve ticari kurum, şirket ve bilim insanlarına ortak çalışma zemininde imkanlar çerçevesinde  altyapı desteği sağlamak.

m) Üniversitenin diğer üniversiteler ile birlikte yürüteceği bilimsel araştırma projelerine eğitim desteği ve teknik destek sağlamak.

n) Radyasyon güvenliği, tıbbi radyasyon ve kontrast maddelerin zararları ile ilgili toplumu bilgilendirmek.

o) Merkezde oluşturulan yeni teknoloji ve bilgilerin yurt içinde katma değer oluşturacak şekilde yaygınlaşmasını sağlamak ve disiplinler arası projeler üretmek ve hayata geçirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 6 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür ve  görevleri

MADDE 7 – (1) Müdür, üç yıl süre ile Üniversitenin tıp doktoru (Değişik ibare:RG-26/6/2022-31878) öğretim elemanları arasından Rektör tarafından görevlendirilir. Süresi biten Müdür aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Yönetim Kuruluna Başkanlık etmek ve Merkezi  temsil etmek.

b) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak.

c) Merkezin idari ve mali işlerini yürütmek.

ç) Merkezin faaliyet raporlarını hazırlayarak Yönetim Kurulunun görüşü alındıktan sonra Rektöre sunmak.

Müdür yardımcısı ve  görevleri

MADDE 8 – (1) Müdürün önerisi ve Rektörün onayıyla Merkezin birimlerinde görevli öğretim elemanları arasından en fazla iki müdür yardımcısı görevlendirebilir. Müdür yardımcılarının görev süresi Müdürün görev süresi bittiğinde sona erer.

(2) Müdür yardımcısının görevleri şunlardır:

a) Merkezin yönetim ve işleyişinde Müdüre yardımcı olmak.

b) Müdür tarafından belirlenen görevleri yürütmek.

c) Gerekli durumlarda Müdüre vekâlet etmek.

Yönetim Kurulu ve görevleri

MADDE 9 – (1) Yönetim Kurulu Müdürün önerisiyle Rektör tarafından görevlendirilir. Yönetim Kurulu; Üniversitede görevli öğretim elemanları arasından üç yıl süre ile görevlendirilen dört üye, diğer üniversitelerdeki öğretim elemanları arasından görevlendirilen üç üye ve konu ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından iki üye olmak üzere toplam dokuz üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinin görevlerine aynı usulle son verilebilir. Yönetim Kurulu yetkilerini uygun gördüğü ölçüde Müdüre devredebilir.

(2) Yönetim Kurulunun yetki ve görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışma düzenini tespit etmek.

b) Merkezin faaliyet alanına giren müracaatları inceleyerek karara bağlamak.

c) Merkez tarafından desteklenen araştırma ve uygulamalarla ilgili fikri ve sınai mülkiyet haklarına ait usul ve esasları tespit etmek.

ç) Merkezin yıl boyunca yapmış olduğu faaliyetlere ilişkin yıl sonu raporu hazırlayıp Rektöre sunmak.

(3) Yönetim Kurulu, Başkanın çağrısı üzerine en geç altı ayda bir salt çoğunlukla toplanır. Kararlar, toplantıya katılanların oy çokluğuyla alınır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Çalışma birimleri ve görevleri

MADDE 10 – (1) Merkezde; manyetik rezonans görüntüleme (MRG), MRG dışı görüntüleme cihazı teknolojileri, girişimsel radyoloji, tıp-bilişimi/yapay-zekâ/makine-öğrenmesi, inme, radyasyon güvenliği ve kontrast madde konularında ve benzeri alanlarda çalışmalar yapmak üzere çalışma birimleri oluşturulur.

(2) Çalışma birimlerinde faaliyetler, branşında uzmanlık eğitimi almış ve öğretim elemanı olan birim sorumlularının denetiminde yürütülür. Birim sorumluları, Yönetim Kurulu tarafından üç yıl süreyle görevlendirilir. Birim sorumluları bu sürenin sonunda tekrar görevlendirilebilir veya süresinden önce görevlerine son verilebilir. Birim sorumluları çalışma biriminin ihtiyaçlarını zamanında tespit eder ve Müdüre bildirir.

Personel, ekipman ve demirbaşlar

MADDE 11 – (1) Merkezin ihtiyacı olan teknik/yardımcı personel, mekân, alet, donanım ve demirbaşlar imkan dahilinde Rektörlükçe karşılanır.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Üniversite Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 13 – (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini Müdüre devredebilir.

Yürürlük

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

20/12/2019

30984

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazetelerin

Tarihi

Sayısı

1.       

 26/6/2022

31878