ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÇOKLU YETENEK TARAMA VE YÖNLENDİRME

UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Atatürk Üniversitesi Çoklu Yetenek Tarama ve Yönlendirme Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Atatürk Üniversitesi Çoklu Yetenek Tarama ve Yönlendirme Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: Atatürk Üniversitesi Çoklu Yetenek Tarama ve Yönlendirme Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Atatürk Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Atatürk Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Erzurum ilinde ilk ve ortaöğretim programına dahil 6-17 yaş aralığındaki öğrencilerin öncelikle bilişsel, fiziksel, psikolojik ve sosyal özelliklerinin ve yeteneklerinin tespit ve teşhis edilmesine yönelik farklı disiplinler çerçevesinde bilimsel ve teknolojik araştırma ve uygulamalar yapmak.

b) Hedef kitledeki öğrencilerimizin bilişsel, zihinsel, fiziksel, sosyal ve psikolojik ilgi, özellik, performans ve yeteneklerine göre gelecek ve kariyer planlamalarını doğru ve ulaşılabilir hedeflere yönelik yönlendirme yapılmasını sağlamak.

c) Türk milli eğitim sistemimizin öğrencilerimize dönük yetenek ve performans analizi ile ilgili sorunlarının çözümüne yönelik yöntem, metot geliştirmek ve bunları uygulamak.

ç) Araştırma Merkezinde eğitim fakültesi öğretmen adayı öğrencileri çoklu yetenek seçimi yöntem ve metodolojisi hakkında sertifika ve kurs programlarında yetiştirmek.

d) Bilişsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanda hizmet veren resmi ve özel kurum kuruluş ve kulüplerle iletişime geçerek, Merkezde tespit edilen yetenekli bireylerin bu kuruluşlar, kulüpler ile koordinasyonlarını sağlamak.

e) 6-17 yaş gelişme dönemindeki çocuklara, öğrencilere fiziksel, bilişsel, sosyal ve psikolojik destek sağlamak.

f) Yetenekleri keşfedilmiş gelir düzeyi düşük ailelerin öğrencilerine ekonomik, sosyal, psikolojik destek sağlamak ve yönlendirmek.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir eğitim fakültesi bünyesinde çoklu yetenek tarama ve yönlendirme laboratuvarının kuruluşunu sağlamak.

b) Türk milli eğitim sisteminde bütün öğretmenlerin kullanabileceği çoklu yetenek seçme ve yönlendirme modüler sistemi geliştirmek ve uygulamak.

c) Yetenek alanları belirlenen öğrencilerin bu yeteneklerini daha fazla geliştirmeleri için; kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği yapmak.

ç) Araştırma merkezi bünyesinde, öğretmenlerin ve öğretmen adayı öğrencilerin, çoklu yetenek tarama ve yönlendirme sistematiğini öğrenebileceği ve kullanabileceği sertifika, kurs, çalıştay, konferans ve benzeri gibi etkinlikler düzenlemek.

d) Araştırma merkezi olarak hedef öğrencilerin tespit edilen yetenek ve performanslarının geliştirilmesi amacı ile sosyal, eğitim, spor, sanat, kültür ve benzeri alanlarda kamplar ve kurslar düzenlemek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür, Merkezin amaçları ve faaliyet alanlarıyla ilgili konularda uzmanlığı bulunan, Üniversitenin kadrolu öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Süresi biten Müdür, yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdürün önerisiyle Merkez çalışmalarının koordinasyonunda Müdüre yardımcı olmak üzere Merkezin faaliyetleri ile ilgili uzmanlığı bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından en fazla iki kişi, üç yıl için Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Rektör gerektiğinde aynı usulle müdür yardımcılarını değiştirebilir.

(3) Müdürün görevi başında bulunmaması durumunda, yerine müdür yardımcılarından biri vekâlet eder, vekâlet süresi altı ayı geçemez. Müdürün görevi sona erdiğinde, müdür yardımcılarının da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek ve Yönetim Kurulu gündemini belirleyerek Kurula başkanlık etmek.

b) Yönetim Kurulu kararlarını bu Yönetmelik çerçevesinde uygulamak.

c) Merkezin amaçları doğrultusunda çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesini, tüm faaliyetlerin planlanmasını ve denetimini sağlamak.

ç) Merkezle benzer faaliyet alanında olan ulusal ve uluslararası merkezlerle iş birliği tesis etmek ve onay için Rektöre sunmak.

d) Merkezin faaliyet raporlarını Yönetim Kuruluna ve kabul edilen şekli ile Rektörün onayına sunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu, Merkezin çalışma alanıyla ilgili anabilim dallarında görevli öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen, Müdür ve yardımcıları dâhil toplam yedi üyeden oluşur. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni bir üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu, Merkezin hedefleri doğrultusunda araştırma, eğitim, uygulama, danışmanlık faaliyetleri ve bunların yürütülmesi ile ilgili esasları kararlaştırır.

(3) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine ayda en az bir defa üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar toplantıya katılan üyelerin oy çokluğuyla alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışmalarıyla ilgili plan ve programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.

b) Merkezin plan tasarısını hazırlamak.

c) Müdürün önerisi üzerine Merkezin ihtiyaç duyduğu akademik, teknik ve idari eleman ihtiyacını tespit etmek ve karara bağlamak.

ç) Merkez elemanlarının eğitim, uygulama, araştırma ve danışmanlık konularındaki isteklerini değerlendirip karara bağlamak.

d) Gerekli hallerde Merkezin faaliyetleri ile ilgili geçici çalışma grupları kurmak ve bunların görevlerini düzenlemek.

e) Müdürün, Merkezin yönetimi ve geliştirilmesi ile ilgili önerilerini değerlendirerek karara bağlamak.

f) Merkezin yıllık faaliyet raporlarını değerlendirip karara bağlamak.

Danışma Kurulu

MADDE 12 – (1) Müdür ve müdür yardımcıları, Danışma Kurulunun daimi üyeleridir. Danışma Kurulu; daimi üyelere ek olarak, biri rektör yardımcısı olmak üzere Rektör tarafından görevlendirilen iki öğretim elemanı ile Üniversite ve Üniversite dışından öğretim elemanları ve kamu görevlilerinden olmak üzere toplam on bir üyeden oluşur.

(2) Danışma Kurulu, Müdürün yazılı daveti üzerine en az iki ayda bir kez üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar toplantıya katılan üyelerin oy çokluğuyla alınır. Toplantıda alınan kararlar tavsiye niteliğindedir.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 13 – (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Üniversitenin bilimsel ve teknolojik potansiyelinin artırılması ile ilgili olarak her türlü öneriyi yapmak ve alınacak tedbirler ve yapılacak uygulamalar hakkında görüş bildirmek.

b) Spor kulüpleri, konuyla ilgili diğer kuruluşlarla iş birliği ortamının oluşturulup geliştirilmesine katkıda bulunmak.

c) Üniversite dışı finans kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda görüş bildirmek ve bu yönde öneriler sunmak.

ç) Merkezin amaç ve çalışma konularıyla ilgili uzman kişilerin görüş ve düşüncelerinin alınmasına imkân sağlamak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Mali konular

MADDE 15 – (1) Merkezin mali konulardaki iş ve işlemlerinde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Kanun, ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Atatürk Üniversitesi Rektörü yürütür.