KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE KENTSEL TASARIM

UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Konya Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Kentsel Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına ve yönetim organlarının görevlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Konya Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Kentsel Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına ve yönetim organlarının görevlerine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez (KETAM): Konya Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Kentsel Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Konya Teknik Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Konya Teknik Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 5 – (1) Merkezin amacı; tek yapı ölçeğinden, kent ölçeğindeki mekânlara kadar her türlü bina ve kentsel tasarım ile ilgili çalışmaları yapmak ve bu ölçeklerle ilgili sosyal, ekonomik, yönetsel, toplumsal, demografik, fiziki, mimari, teknik ve sanatsal konularda bilimsel araştırma, uygulama ve eğitim-öğretim, dokümantasyon çalışmaları ve etkinlikleri yapmaktır.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Merkezin amacı kapsamındaki konularda araştırma, inceleme, geliştirme ve uygulama yapmak ve konuyla ilgili kurum, kuruluş ve kişilerle etkin iletişim kurarak bu alandaki çalışmaları desteklemek.

b) Ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmak.

c) Merkezin amacı kapsamındaki konularda uluslararası, ulusal ve yerel düzeylerde danışmanlık hizmetleri vermek; kurslar, çalıştaylar, seminerler, konferanslar, kongreler ve sempozyumlar düzenlemek; sergi, müsabaka ve benzeri çalışma ve etkinliklerde bulunmak.

ç) İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde kamu kurum ve kuruşları ve özel kuruluşlara, sorunları ile ilgili ücretli veya ücretsiz; araştırmalar, incelemeler, laboratuvar deneyleri, ekspertiz ve benzeri çalışmalar yapmak ve danışmanlık ve bilirkişilik hizmeti vermek, bilimsel rapor vermek, proje ve benzeri teknik çalışmalar yapmak, belgeler düzenlemek ve vermek.

d) Bilimsel ve teknik faaliyetlerin yürütülmesi için genel esaslar çerçevesinde her türlü iç ve dış yazışmaları yapmak, bilimsel ve teknik verileri açıklayan rapor, bülten, proje, kitap, dergi ve benzeri yayınlarda bulunmak.

e) Merkezin amacı ile ilgili dokümantasyon temini için gerekli girişimleri yapmak.

f) Merkezin amacı doğrultusunda uluslararası, ulusal ve yerel kurum ve kuruluşlarla ortak projeler geliştirmek, gerçekleştirmek ve bu projelere katkı sağlamak amacıyla ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan maddi destek sağlamak için çalışmalar yapmak.

g) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında kamu ve özel sektör çalışanlarına yönelik sertifikalı ve sertifikasız kurs ve seminer programları düzenlemek.

ğ) Bilimsel ve teknik faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla yurt içi ve yurt dışı kuruluşlarla işbirliği yaparak rapor, bülten, proje, kitap, dergi ve benzeri yayınlarda bulunmak.

h) Merkezin amacı kapsamındaki konuların gerçekleştirilmesinde ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yerli ve yabancı uzmanlardan yararlanmak.

ı) Üniversitede öğrenim gören her düzeydeki öğrenciyi, merkezin amacı kapsamındaki konularda araştırma yapmaya yöneltmek ve öğrencilerin araştırmalarına destek vermek.

i) Merkezin amacı kapsamındaki tüm çalışmalarda, gerekli olduğu hallerde diğer kurumlar ve araştırma merkezleriyle işbirliği yapmak.

j) Rektör ve Üniversite Yönetim Kurulunca verilecek diğer çalışmaları yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür; Üniversitenin Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyeleri arasından, Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür, Merkezi temsil eder ve Rektöre karşı sorumludur.

(2) Müdürün önerisi üzerine Üniversite öğretim üyeleri/görevlileri arasından bir kişi Rektör tarafından Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdürün görev süresi sona erdiğinde Müdür Yardımcısının da görevi sona erer. Müdür; görevi başında bulunmadığı zamanlarda Müdür Yardımcısını vekil bırakır. Göreve vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni bir Müdür görevlendirilir.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Merkezin çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesini ve geliştirilmesini sağlamak.

c) Yönetim Kurulunu toplamak ve başkanlık etmek.

ç) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak.

d) Merkezin çalışma, hedef ve planlarını hazırlamak, Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektörün onayına sunmak.

e) Merkezin idari ve bilimsel çalışmalarını yürütmek, personel ihtiyacını belirlemek ve Rektörlüğe sunmak.

f) Danışma Kurulunu toplamak ve başkanlık etmek.

g) Yurt içinde ve yurt dışında eğitim-öğretim, araştırma, uygulama, işletme ve benzeri faaliyetlerde bulunan ilgili kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarıyla ve/veya kişilerle işbirliği yaparak Merkezin amacına uygun ve faaliyet alanlarına giren konularda karşılıklı yardımlaşmayı gerçekleştirmek.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Üniversitenin Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyeleri/görevlileri arasından Müdür tarafından önerilen ve Rektör tarafından görevlendirilen dört üye ile Müdür olmak üzere beş kişiden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir.

(2) Herhangi bir nedenle süresi bitmeden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere yeni bir üye görevlendirilebilir. Yönetim Kurulu, Merkezin karar organıdır. Müdür, Yönetim Kurulunun başkanıdır. Yönetim Kurulu Müdürün çağrısı üzerine, en az üç ayda bir salt çoğunluk ile toplanır ve kararlar oy çokluğuyla alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin yönetimi ve faaliyetleri ile ilgili kararlar almak.

b) Merkezin yıllık faaliyet raporunu ve yıllık çalışma programını görüşerek karara bağlamak ve Rektöre sunmak.

c) Merkezde görevlendirilecek personelin tespiti ile ilgili hususlarda karar almak.

ç) Merkezin çalışmaları için gerekli bilimsel çalışma gruplarını ve komisyonları kurmak, görevlendirilmek üzere Rektörün onayına sunmak.

Danışma Kurulu

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Yönetim Kurulunun önerisi üzerine, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmalarıyla tanınan sahasında uzman Türk ya da ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yabancı bilim insanları, araştırmacılar ve uzmanlar arasından istekleri halinde, üç yıllık süre ile Rektör tarafından görevlendirilen en fazla 25 kişiden oluşur. Danışma Kurulu üyeleri görev süreleri sona erdiğinde yeniden görevlendirilebilir. Danışma Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine toplanır. Toplantılara Müdür başkanlık eder. Danışma Kurulu; Merkezin danışma organı olup, kararları istişari niteliktedir.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 13 – (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin projelerinde etkinlik ve verimliliğin arttırılmasına yardımcı olmak.

b) Ortaya çıkan görüşlerin çalışmalara kazandırılmasını sağlamak amacı ile Müdüre görüş ve önerilerde bulunmak.

c) Merkezin yapacağı işlerde görüş bildirmek veya yeni öneriler sunmak, yürütülen araştırma ve eğitim faaliyetlerinde danışmanlık yapmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idarî personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personel ile karşılanır.

Demirbaş ve ekipmanlar

MADDE 15 – (1) Merkez tarafından desteklenen araştırma ve uygulamalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaş Merkezin kullanımına tahsis edilir.

Yürürlük

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Konya Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.