ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA

LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesine bağlı olarak kurulan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarını, faaliyet alanlarını, yönetim organlarını, yönetim organlarının görevlerini ve çalışma şeklini, Üniversite bünyesinde bulunan ve kurulacak olan AR-GE laboratuvarlarının çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine, yetkilerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esaslar ile Üniversite bünyesinde bulunan ve kurulacak olan AR-GE laboratuvarlarının faaliyet alanlarına ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Araştırma Birimi: Merkezde faaliyet gösteren laboratuvarı,

b) Ar-Ge: Araştırma ve geliştirmeyi,

c) Birim Sorumlusu: Merkezde kurulmuş olan araştırma birimi sorumlusunu,

ç) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

d) KOBİ: Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri,

e) Merkez: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezini,

f) Müdür: Merkezin Müdürünü,

g) Müdür Yardımcısı: Merkezin Müdür yardımcısını,

ğ) Rektör: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörünü,

h) SÜREM : Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezini,

ı) Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesini,

i) Ür-Ge: Ürün geliştirmeyi,

j) Senato: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Senatosunu,

k) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Üniversite birimlerinin ortak ihtiyacı olan yüksek maliyetli, özel uzmanlık gerektiren, ileri araştırma cihaz ve sistemleri temin ederek Üniversitenin temel uygulamalı ve disiplinler arası alanlarında ileri seviyede araştırma, geliştirme ve uygulama altyapısını oluşturmak.

b) Üniversitenin ilgili birimlerindeki araştırmacıların uygun bir ortamda çalışmalarını gerçekleştirmelerine yardımcı olmak, analiz ve ölçümler yaparak destek sağlamak ve Üniversitedeki bilimsel faaliyetlerin kalitesini artırmak.

c) Kamu kurumları-Üniversite-sanayi kuruluşları arasında iş birliğini güçlendirmek ve uygulanabilir sonuçların sanayiye aktarımını hızlandırmak.

ç) Bilim ve teknoloji alanında gelişmeye katkıda bulunmak, endüstriye ilişkin temel bilimsel sorunları çözmek üzere araştırmalar yapmak, kalkınma planlarının öngördüğü alanlarda karşılaşılabilecek araştırma sorunlarına çözüm yolları aramak.

d) Yurt dışındaki ve yurt içindeki kurum ve kuruluşlarla Ar-Ge konularında iş birliği yapmak, proje çalışmaları gerçekleştirmek.

e) Merkez bünyesinde geliştirilen bilgi ve teknolojinin mülkiyet haklarının alınması doğrultusunda çalışmalar yapmak.

f) Teknolojik gelişmeleri sürekli izleyerek merkezi laboratuvarlardaki cihaz altyapısının günün koşullarına uygun olarak geliştirilmesini ve aktif tutulmasını sağlamak.

g) Üniversite bünyesinde mevcut her türlü araç, gereç, cihaz ile birlikte laboratuvar, uygulama ve araştırma merkezleri ve benzeri birimler arasındaki ilişkilerde eşgüdümü sağlamak, geliştirmek, güçlendirmek ve araştırma ve geliştirme olanaklarının birimler arası kullanıma açılmasını sağlamak.

ğ) Diğer üniversiteler, sanayi, kamu kurum ve kuruluşları, KOBİ’ler ile üçüncü kişilerin analiz ihtiyaçlarını Merkezin imkânları ölçüsünde karşılamak, ilgili kurullarca belirlenecek bedel karşılığında sanayi, özel ve/veya kamu kurum ve kuruluşlarının isteği üzerine uygulama projeleri hazırlamak, danışmanlık hizmeti vermek, bu kurum ve kuruluşlar ve diğer üniversiteler ile disiplinler arası ortak bilimsel ve teknolojik projelerin üretilmesini sağlamak, Üniversitenin proje yürütme potansiyelini artırmak.

h) Merkezde bulunan analitik cihazlar ile uygulamalı eğitimler ve hizmetiçi eğitimler vermek, teknik eleman ihtiyacının karşılanması için Üniversite içi ve dışına SÜREM ile işbirliği yaparak ilgili kurs ve sertifika eğitim programları verilmesine destek olmak.

ı) Merkezin ihtiyacı olan ve Merkezde görev alacak elemanların yurt içinde ve yurt dışında eğitimlerine yönelik çalışmalar yapmak, yurt içinden veya yurt dışından bu amaçlarla geleceklere/gönderileceklere olanak hazırlamak ve öneriler geliştirmek.

i) Merkezin çalışma alanına giren konularda konferans, seminer, kongre gibi ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar düzenlemek veya katkıda bulunmak.

j) Üniversitenin yurt içi ve yurt dışında bilinirliğini ve tanınırlığını sağlamak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Stratejik önemi haiz alanlarda ulusal çapta yaygın etkisi olan çalışmaları yürütmek ve uluslararası rekabet gücüne sahip bir Ar-Ge merkezini oluşturmak.

b) Üniversitenin farklı birimlerindeki araştırmacıların, merkezin alanı ile ilgili olan tüm branşlardaki ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilere uygulamalı eğitim vermek, bilimsel Ar-Ge çalışmaları için ihtiyaç duyacakları ve ortak kullanacakları teknolojik düzeyi yüksek her türlü cihaz, araç ve gerecin bulunduğu uygulamalı eğitim veren birimler ve bunlara bağlı laboratuvarlar kurmak.

c) Merkezde bulunan laboratuvarların akreditasyon çalışmalarını gerçekleştirmek.

ç) Ürün, yöntem ve teknolojileri standartlaştırmak ve kalite kontrolleri ile ilgili çalışmalar yapmak, bu konularla ilgili düzenleyici işlemlerin değiştirilmesi veya yenilenmesi çalışmalarına katkıda bulunmak.

d) Disiplinler arası alanlarla ilgili yurt içi ve yurt dışı projelerde yer almak ya da kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde çalışmalar yürütmek ve destek sağlamak.

e) Ülkemizin ve bölgemizin ihtiyaçları doğrultusunda yenilikçi teknolojiler alanında üst düzeyde araştırmalar yapmak ve yeni teknolojilerin geliştirilmesine öncülük etmek.

f) Üniversiteler, araştırma merkezleri, sanayi, kamu kurum ve kuruluşları, KOBİ’ler ile üçüncü şahısların analiz ihtiyaçlarını Yönetim Kurulunca belirlenecek esaslar çerçevesinde gerçekleştirmek.

g) Merkezin  çalışma alanına giren  konularda konferans, seminer, kongre gibi ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar düzenlemek, Üniversite bünyesinde açılan kurslara destek vermek.

ğ) Çalışma alanına giren araştırmaların yapılabilmesi için gerekli laboratuvar, atölye, gözlem yerleri ve diğer tesisleri kurmak.

h) Üniversitenin çeşitli birimlerinde mevcut laboratuvar ve benzeri tesislerden yaygın ve etkin bir biçimde yararlanılmasını sağlamak.

ı) Sanayi kuruluşlarının, KOBİ’lerin, diğer kamu ve özel sektör kuruluşlarının istekleri doğrultusunda gerekli analiz ve ölçümlerin yapılmasını ve raporlanmasını sağlamak.

i) Kamu ve özel sektör kuruluşları ile uluslararası kuruluşlara ve kişilere danışmanlık, uzmanlık, bilirkişilik ve benzeri hizmetleri vermek.

j) Benzer amaçlı ulusal ve uluslararası merkezlerle işbirliği yapmak ve bu merkezlerle bir program çerçevesinde eleman değişimlerini gerçekleştirmek.

k) Proje fikir pazarı türü altyapı kurmak ve işletmek, Üniversitede geliştirilen bilgi ve uygulama yöntemlerinin ticarileşmesini desteklemek.

l) Eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri yürütmek ve bu amaçla gerektiğinde ulusal veya uluslararası bilimsel ve teknolojik işbirliği de yaparak, hizmet içi eğitim programları, seminerler, konferanslar, kongreler, paneller, çalıştaylar, sergiler, fuarlar, yarışmalar ve benzeri toplantılar düzenlemek veya düzenlenenlere katılmak.

m) Halkı bilgilendirmek için medya kuruluşları ile işbirliği yapmak, broşürler, kitaplar, videolar, basın bildirileri hazırlamak, çağrılı toplantılar düzenlemek.

n) Teknolojik gelişmeleri sürekli izleyerek laboratuvardaki cihazların günün koşullarına uygun olarak geliştirilmesini sağlamak.

o) Merkezin ihtiyacı olan yüksek donanımlı araştırmacıların yurt içinde ve yurt dışında yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak ve yurt içi veya yurt dışından bu amaçla gelecek kişilere olanak hazırlamak.

ö) Gerektiğinde merkeze bağlı yeni alt birimler kurmak.

p) Faaliyet alanı kapsamına giren tüm konularda özel sektör ve kamu personeline yönelik eğitimler düzenlemek.

r) Ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrenim gören öğrencilerin araştırma projelerini ve diğer bilimsel çalışmalarını desteklemek, öğrencilere staj ve iş yeri eğitimi imkânı sağlamak.

s) Üniversitenin, bölgenin ve ülkenin kalkınmasına yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde başta öncelikli çalışma konuları olmak üzere gerekli diğer çalışmaları yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür, Üniversitenin kadrolu öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir. Süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdürün görev süresi dolmadan görevinden ayrılması durumunda, aynı usul ile yeni Müdür görevlendirilir.

(2) Müdür, çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere kadrolu öğretim elemanları arasından iki kişiyi Müdür Yardımcısı olarak görevlendirmek üzere Rektörün onayına sunar. Müdürün görevi başında bulunmadığı zamanlarda görevlendirdiği Müdür Yardımcısı yerine vekâlet eder. Müdürün, altı aydan uzun süreli Üniversite dışında görevlendirilmesi durumunda, Rektör tarafından yerine yeni Müdür görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde Müdür Yardımcılarının da görevi sona erer.

(3) Müdür, Merkez ve bağlı araştırma birimlerinin araştırma kapasitesinin rasyonel bir şekilde kullanılmasında, Merkezde gerekli sosyal hizmetlerin sağlanmasında, Ar-Ge, Ür-Ge faaliyetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesinde, bütün faaliyetlerin gözetim ve denetiminin yapılmasında, takip ve kontrol edilmesinde ve sonuçlarının alınmasında Rektöre karşı birinci derecede sorumludur.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Yönetim Kurulu ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek, Yönetim Kurulunun gündemini hazırlamak, Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak, Yönetim Kurulunun kararlarını uygulamak, Merkez araştırma birimlerinin düzenli çalışmasını sağlamak, Merkezi her düzeyde temsil etmek.

b) Merkez ödenek ve kadro ihtiyaçlarını gerekçesi ile birlikte yönetim kurulunun görüşünü alarak Rektöre sunmak.

c) Merkez faaliyetlerini stratejik hedef ve eylem planına uygun şekilde yürütmek.

ç) Merkez tarafından desteklenen araştırma projelerinin yürüyüş ve işleyişini izlemek ve denetlemek.

d) Merkeze yapılacak analiz başvuruları için başvuru formu oluşturmak.

e) Merkeze bağlı araştırma birimlerindeki mevcut tüm cihaz ve gereçlerin en yüksek verimle kullanılması, sağlıklı işleyişi ve çalışması için her türlü tedbiri almak ve uygulamak.

f) Merkezin faaliyetleriyle ilişkili yurt içi ve yurt dışında bulunan kurum ve kuruluşlarla temasa geçmek, işbirliği yapmak ve usule uygun diğer karşılıklı ilişkileri gerçekleştirmek.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu, Merkezin karar organıdır. Yönetim Kurulu, Müdür, iki Müdür Yardımcısı ve Müdürün önereceği, Üniversitede görevli öğretim elemanları arasından Rektör tarafından görevlendirilen iki kişiyle birlikte toplam beş üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süreleri üç yıldır. Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve kararlarda oy çokluğu aranır, üst üste üç defa izinsiz ve mazeretsiz Yönetim Kurulu toplantısına katılmayan üyenin üyeliği Yönetim Kurulu kararı ile sona erdirilir. Görev süresi dolmadan ayrılan veya altı aydan fazla Üniversite dışında görevlendirilen bir üyenin yerine aynı usulle Rektör tarafından görevlendirme yapılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin bilimsel, teknik ve idari faaliyetlerini, stratejik hedeflerini, öncelikli çalışma konularını Danışma Kurulunun önerilerini de dikkate alarak planlamak, yönetim ve çalışmaları ile ilgili konularda kararlar almak.

b) Diğer kurumlarla yapılacak işbirliğine ilişkin usul ve esasları belirlemek.

c) Danışma Kurulundan gelen teklif ve önerileri incelemek ve bu öneriler doğrultusunda kararlar almak.

ç) Merkeze bağlı olarak çalışacak araştırma merkezlerini, diğer araştırma-geliştirme birimlerini belirlemek.

d) Rapor, proje teklifi ve benzeri yazışmalar ile Merkezin tüm faaliyetlerini değerlendirmek ve karara bağlamak.

e) Merkezde üretilecek ürün ve yapılacak analiz ücretlerini tespit ederek Üniversite yönetim kuruluna sunmak.

f) Merkezin çalışma alanına giren diğer konularda kararlar almak.

Danışma Kurulu

MADDE 12 – (1) Müdür ve Müdür Yardımcıları, Danışma Kurulunun doğal üyeleridir. Danışma Kurulu, doğal üyelere ek olarak, bilimsel ve teknolojik araştırma ve uygulamalarla doğrudan ilgisi olan ve sahip olduğu birikim ve deneyimlerinden yararlanılabilecek Üniversite içinden ve dışından olmak üzere, Merkezden yararlanan akademik kuruluşların eşit temsil edilmesine özen gösterilerek, Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilen en fazla on iki kişiden oluşur. Danışma Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine yılda en az iki defa toplanır.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 13 – (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Üniversitenin bilimsel ve teknolojik potansiyelinin arttırılmasında Merkezin işlevleriyle ilgili olarak her türlü öneriyi dile getirmek, alınacak tedbirler ve yapılacak uygulamalar hakkında değerlendirmeler yapmak, görüş ve tavsiye bildirmek.

b) Bölgedeki sanayi kuruluşları, KOBİ’ler, diğer bilimsel ve teknolojik kuruluşlarla iş birliği içinde sektörün ihtiyacı olan test ve analiz ihtiyaçlarının belirlenmesinde yardımcı olmak.

c) Merkezin geliştirilmesine yönelik konularda, Üniversite dışı finans kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda görüş bildirmek ve bu yönde girişimlerde bulunulması için öneriler geliştirmek.

ç) Merkezin amaç ve faaliyet alanı ile ilgili uzman kişilerin görüş ve düşüncelerinin alınmasına imkân sağlamak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı  Yükseköğretim Kanununun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel ile karşılanır.

Demirbaş ve ekipmanlar

MADDE 15 – (1) Merkezin çalışma amacına dayalı olarak yürütülecek tüm araştırmalar ve hizmetler kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaşlar Merkezin ve gerektiğinde Üniversitenin kullanımına tahsis edilir.

Hüküm bulunmayan hâller

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü yürütür.