İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ KUŞAK VE YOL ÇALIŞMALARI UYGULAMA

VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (İSÜ-KUYÇAM) YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstinye Üniversitesi Kuşak ve Yol Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSÜ-KUYÇAM)’nin teşkilat, yönetim, çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, İstinye Üniversitesi Kuşak ve Yol Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSÜ-KUYÇAM)’nin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez: İstinye Üniversitesi Kuşak ve Yol Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSÜ-KUYÇAM)’ni,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Rektör: İstinye Üniversitesi Rektörünü,

ç) Üniversite: İstinye Üniversitesini,

d) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Üniversite disiplini altında, Kuşak ve Yol Girişimi (KYG) ve buna müdahil ülkeler ile ilgili konular üzerine yaratıcı ve disiplinler arası bilimsel araştırmalar yürütüp bu konuya yönelik araştırmaları teşvik ve organize etmek, danışmanlık hizmeti vermek, bilimsel toplantı, kurs, seminer ve çalıştaylar düzenlemek, ön makale, bülten ve raporlar hazırlanmasına yönelik çalışmalar için imkân sağlamak.

b) Yurt içi ve yurt dışında benzeri nitelikteki merkez ve süreli yayın kuruluşları ile iletişim kurmak ve işbirliği yapmak, Üniversitenin uluslararası kurum ve kuruluşlarla ilişkilerini geliştirmek ve güçlendirmek, lisansüstü eğitimde kurs ve programlar geliştirilmesine yardımcı olmak, post-doktora araştırmacılarını ağırlamak, bilgi birikimi sağlamak ve yaymak.

c) Diğer üniversite, kamu, sanayi ve yayın kuruluşları ile ortak çalışmalar yürütmek, sektör-akademi işbirliğini güçlendirmek ve bu çalışmaların yürütülmesinde kullanılacak donanım ve verileri sağlamak.

ç) Üniversitenin Kuşak ve Yol fonlarından faydalanmasını sağlamak, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda Kuşak ve Yol Girişimi Üniversiteler Arası Ağı ile Kuşak ve Yol Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezleri Ağına dâhil olarak öğrencilerinin değişim programlarına gidebilmelerini ve staj yapabilmelerini sağlamak, burs kaynağı temin etmek.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Bilimsel araştırma yapmak, Kuşak ve Yol Girişimi (KYG) ve buna müdahil ülkeler ile ilgili konularda dünyadaki bilimsel gelişmeleri izlemek, araştırma yapmak, yürütmek ve sonuçlandırmak.

b) Kuşak ve Yol Girişimi (KYG) ve buna müdahil ülkeler ile ilgili konularda her türlü bilgi ve veriyi depolamak ve yaymak.

c) Üniversitede yapılacak ilgili lisans, lisansüstü, doktora ve diğer araştırmalarda Merkezin donanım ve diğer olanaklarından yararlanılmasını sağlamak.

ç) Üniversite, kamu ve özel kuruluşların gereksinim duyduğu araştırmaları planlamak, gerçekleştirmek ve bu konuda danışmanlık hizmetleri vermek.

d) Kuşak ve Yol Girişimi (KYG) ve buna müdahil ülkeler ile ilgili konular üzerine ulusal ve uluslararası akademik toplantılar yapmak, bu amaçla seminerler, atölye çalışmaları ve konferanslar düzenlemek, yazılı ve elektronik ortamlarda yayınlar hazırlamak, ilgili alanlarda bilinçlendirici etkinliklere katılmak ve bu alanda yer alan çalışmaları destekleyici her türlü araştırma, bilimsel rapor, bülten, proje, kitap, dergi ve benzeri yayınları yapmak veya bu türden çalışmalara katılmak.

e) Kuşak ve Yol Girişimi (KYG) ve buna müdahil ülkeler ile ilgili konular üzerine çalışma yapan ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği yapmak.

f) Alanında uzmanlaşmış bilim insanı yetiştirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

(2) Yönetim Kurulu tarafından önerilmesi halinde, Rektörlük onayı ile Danışma Kurulu oluşturulabilir.

Müdür ve müdür yardımcısı

MADDE 8 – (1) Müdür; Üniversitede görevli öğretim üyeleri arasından üç yıllığına Rektör tarafından görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir ve lüzumu halinde görevlendirildiği usule uygun olarak görevden alınabilir.

(2) Müdür, kendisine yardımcı olmak üzere Yönetim Kurulu üyeleri arasından bir kişiyi müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere Rektörün onayına sunar. Müdürün geçici sürelerle görevinden ayrılması halinde kendisine müdür yardımcısı vekâlet eder. Vekalet altı aydan fazla sürerse yeni Müdür görevlendirilir.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdür; Merkezin amaçları doğrultusundaki çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesinden, Merkezin tüm etkinliklerinin gözetim ve denetiminden ve bu konularda gerekli önlemlerin alınmasından Rektöre karşı birinci derecede sorumludur.

(2) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezin amaçları doğrultusunda çalışmalarını düzenli bir şekilde yönetmek ve Merkezi temsil etmek.

b) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili planları hazırlamak, Yönetim Kurulunun uygun görüşünü aldıktan sonra Rektörün onayına sunmak.

c) Çalışma konuları ile ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği çalışmaları yapmak.

ç) Merkezde görev yapacak personelin görevlendirilmesi ile ilgili teklifleri Rektöre sunmak.

d) Her eğitim-öğretim yılı sonunda Merkez çalışmaları hakkında faaliyet raporu düzenlemek ve Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektöre sunmak.

e) Merkeze bağlı tüm idari, teknik ve araştırmacı personelin yönetim, denetim ve genel gözetimini yapmak.

f) Merkez çalışmalarının gerektirdiği görev dağılımını yapmak.

g) Yönetim Kurulu kararlarını bu Yönetmelik çerçevesinde uygulamak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında Merkezin çalışma alanı ile ilgili Üniversite öğretim üyeleri arasından Müdür tarafından önerilen ve Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen dört üye dâhil olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere aynı yöntemle yeni bir üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu yılda en az iki kez olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak Müdürün yazılı çağrısı üzerine salt çoğunlukla toplanır ve kararlar toplantıya katılanların oy çokluğuyla alınır. Oyların eşitliği halinde Müdürün oyu yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

(3) Art arda üç kez veya toplam beş kez mazeretsiz olarak toplantıya katılmayan üyenin üyeliği sona ermiş sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin faaliyetleri ve yönetimi ile ilgili konularda karar almak.

b) Merkezin çalışmaları ile ilgili plan ve programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.

c) Merkezin çalışma ilkelerini belirleyen yönergeler hazırlamak.

ç) Araştırma, uygulama ve yayın konularında projeleri değerlendirip önerilerde bulunmak.

d) Bir önceki yıla ait faaliyet raporunu değerlendirmek, bir sonraki döneme ait çalışma raporunu karara bağlamak.

e) Merkezin mali işlemlerini, gelir ve gider dengesini koordine etmek.

f) Müdürün, yönetim ile ilgili getireceği konularda karar almak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 12 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, Müdürün önerisi üzerine, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel tarafından karşılanır.

Yürürlük

MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstinye Üniversitesi Rektörü yürütür.