ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALKINMA ÇALIŞMALARI UYGULAMA

VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ(1)

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ankara Üniversitesi (Değişik ibare:RG-1/6/2021-31498) Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Ankara Üniversitesi (Değişik ibare:RG-1/6/2021-31498) Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Ankara Üniversitesi (Değişik ibare:RG-1/6/2021-31498) Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulunu,

b) Merkez (ASKAM): Ankara Üniversitesi (Değişik ibare:RG-1/6/2021-31498) Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Ankara Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Ankara Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5 – (Değişik:RG-1/6/2021-31498)

(1) Merkezin amaçları; Türkiye'nin kalkınma ve sivil toplum politikalarının oluşturulmasına, yürütülmesine, geliştirilmesine katkıda bulunmak ve kırsal, kentsel, yerel, bölgesel, ulusal, uluslararası düzeyde araştırma projeleri gerçekleştirmek ve bunlara dayalı yayınlar yapmak, araştırma-eğitim-uygulama modelleri geliştirmek, kalkınma alanında çalışan kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak ve ortak çalışmalarda bulunmaktır.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (Değişik:RG-1/6/2021-31498)

(1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Kalkınma konusunda çalışmalar, bilimsel etkinlikler, projeler yapmak, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının gelişimlerine katkıda bulunmak ve bu kuruluşlarla işbirliği yapmak.

b) Kırsal ve kentsel alanlarda başta insani gelişme ve kalkınma olmak üzere yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası ölçekte çalışmalar yapmak, projeler uygulamak ve bunlara dayalı yayınlar yapmak.

c) Kamu ve özel kurum ve kuruluşların kalkınma ve sivil toplum alanında güçlenmelerine, uzmanların yetiştirilmesine katkıda bulunacak eğitim-öğretim programları hazırlamak, bunu uygulamaya aktarmak, örgün-yaygın eğitim faaliyetlerinde bulunmak, lisansüstü disiplinler arası programlar oluşturmak.

ç) Merkezin amacı doğrultusunda araştırma-eğitim-uygulama modelleri geliştirmek, kalkınma ve sivil toplum alanında çalışacak uzmanların yetiştirilmesine katkıda bulunmak ve kalkınma temelli hizmet sunan birimlere danışmanlık hizmeti vermek.

d) Merkezin faaliyet alanıyla ilgili bülten, dergi, kitap ve benzeri yayınlar yapmak, ulusal ve uluslararası konferanslar, sempozyumlar ve benzeri bilimsel toplantılar düzenlemek.

e) Kalkınma ve sivil toplum alanında toplumsal sorumluluk projeleri hazırlamak, işbirliklerinde bulunmak ve bu konuda örnekler oluşturmak.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür; Üniversite öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından iki yıl için görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür aynı yöntemle yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdür, Üniversite öğretim elemanları arasından iki kişiyi müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere Rektörün onayına sunar. Müdür yardımcıları Müdürün verdiği işleri yaparlar. Müdür yardımcılarının görevi, Müdürün görev süresinin sona ermesiyle biter. Müdür yardımcıları oy hakları olmaksızın Yönetim Kurulu toplantılarına katılırlar.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kurulu ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek.

c) Yönetim Kurulunun aldığı kararları uygulamak.

ç) Her yılın sonunda Rektöre Merkezin çalışmaları ile ilgili rapor vermek.

d) Yönetim Kurulunca onaylanan yıllık etkinlik planını Rektöre sunmak.

e) Gerekli hallerde Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulunu toplantıya çağırmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür ile Üniversitedeki öğretim elemanları arasından Üniversite Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilen 4 üye olmak üzere toplam 5 üyeden oluşur.

(2) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi iki yıldır. Görev süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi bitmeden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye görevlendirilir.

(3) Yönetim Kurulu, Müdürün başkanlığında yılda en az iki kez toplanır. Gerekli durumlarda Müdürün çağrısı ile de toplanabilir. Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği durumunda Müdürün oyu yönünde karar alınmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulu Merkezin karar organıdır ve görevleri şunlardır:

a) Merkezin araştırma, uygulama ve eğitim programı ile yıllık faaliyet planını hazırlamak ve ilgili konularda kararlar almak.

b) Bir sonraki yılın mali tahminini hazırlamak.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında, en fazla 11 kişiden oluşur. Danışma Kurulu üyeleri, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından iki yıl için görevlendirilir. Danışma Kurulu üyeliğine Üniversite dışından da üye görevlendirilebilir.

(2) Danışma Kurulu, Yönetim Kurulunun gerekli gördüğü hallerde yılda en az bir kez olmak üzere Müdür tarafından belirlenecek bir tarihte toplanır. Toplantı yapmak için çoğunluk koşulu aranmaz.

(3) Danışma Kurulu, Merkezin çalışmaları hakkında önerilerde ve katkılarda bulunur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 13 – (1) 2/8/2009 tarihli ve 27307 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ankara Üniversitesi Rektörü yürütür.

______________

(1) 1/6/2021 tarihli ve 31498 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklik ile Yönetmeliğin adı “Ankara Üniversitesi Sivil Toplum ve Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği” iken metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir.

 

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

20/8/2020

31219

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazetelerin

Tarihi

Sayısı

1.       

1/6/2021

31498

2.