İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyetlerine, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyetlerine, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin Danışma Kurulunu,

b) Dekan: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Diş Hekimliği Fakültesi Dekanını,

c) Fakülte: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Diş Hekimliği Fakültesini,

ç) Merkez: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezini,

d) Müdür (Başhekim): Merkezin tıbbi, idari ve mali hizmetlerini koordine eden ve bu hizmetlerin yürütülmesinden Rektöre karşı sorumlu üst yöneticisini,

e) Rektör: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörünü,

f) Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşayı,

g) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları; ağız ve diş sağlığı alanında eğitim-öğretimi desteklemek, bu alanda uygulama ve araştırmalar yapmak ve teşhis ve tedavi hizmeti vermektir.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Toplumun ağız ve diş sağlığını ilgilendiren konularda ileri tanı ve tedavi yöntemlerini sunmak amacıyla bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmak ve bu sayede Merkeze başvuran acil ve diğer hastalara çağın gereklilikleri doğrultusunda, kaliteli, modern hastane işletme yönetimi ilkelerine ve hasta haklarına saygılı bir teşhis ve tedavi hizmeti sağlamak.

b) Üniversitenin ve Merkezin stratejik planı ve hedefleri çerçevesinde, hastalara verilen tanı ve tedavi hizmetlerinin, güncel standartlara ve kılavuzlara uygun yürütülmesini sağlamak.

c) Merkezin faaliyet alanlarında insan sağlığı etik kurallarını uygulamak.

ç) Ağız ve diş sağlığı ile ilgili tüm fakülte, enstitü ve yüksekokulların lisans, lisansüstü, doktora ve uzmanlık öğrencilerine teorik ve pratik olarak eğitim ve öğretim olanakları sağlayarak, ağız ve diş sağlığı eğitiminin bütün alanlarında tecrübe kazanmış sağlık personeli yetiştirilmesine katkı sağlamak.

d) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili bilimsel çalışma, araştırma ve tezleri desteklemek.

e) Merkezin faaliyet amaçları doğrultusunda gerekli arşiv ve laboratuvarları kurmak veya düzenlemek.

f) Öğretim elemanları ile öğrencilere ağız ve diş sağlığı alanındaki uygulama ve araştırma faaliyetlerine ilişkin eğitim-öğretim, bilimsel altyapı, araştırma ve uygulama ile yayım yapma koşullarını hazırlayarak kendilerini geliştirmelerine olanak sağlamak.

g) Tüm disiplinlerle ağız ve diş sağlığı konusunda projeler geliştirmek suretiyle disiplinler arası iş birliğine olanak sağlamak ve sağlık politikalarına katkıda bulunmak.

ğ) Eğitim-öğretim, araştırma ve uygulama niteliğini ve verimliliğini artırmak amacıyla tıp fakülteleri ve Üniversite bünyesindeki diğer fakülte, enstitü, yüksekokul, uygulama ve araştırma merkezleri ile ulusal ve uluslararası kurumlarla iş birliği yapmak.

h) Merkeze başvuran acil ve diğer hastalara, diş hekimliği uzmanlık alanlarında tedavi protokolleri kapsamında invaziv olmayan tedaviler ve invaziv girişimsel cerrahi teknikleri uygulayarak, hastaların ayaktan veya yatırılarak müşahede, muayene, teşhis, tedavi ve rehabilite edilmelerini sağlamak ve konuyla ilgili Üniversitenin tıp fakültesi ve Üniversite bünyesindeki sağlık hizmetleri ile ilgili alanlarda eğitim-öğretim veren fakülte, enstitü, yüksekokul ve uygulama merkezleri başta olmak üzere diğer kurumlarla iş birliği yapmak.

ı) Merkezin amaçları doğrultusunda ulusal ve uluslararası kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarıyla ortak projeler hazırlamak; eğitim programları, paneller, seminerler ve benzeri faaliyetler düzenlemek, bilimsel görüşler sunmak ve katılımcılara ilgili mevzuat çerçevesinde sertifika vermek.

i) Ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel toplantılar, kurslar düzenlemek ve başka merkezlerin düzenlediği toplantılara katılım sağlayarak Merkezi temsil etmek.

j) Faaliyet konularında yurt içindeki ve yurt dışındaki üniversite, araştırma kurumları, kamu ve özel sektör kuruluşları ile ilişkiler kurmak ve iş birliği yapmak.

k) Ağız ve diş sağlığı hizmetleri alanında yapılan araştırma, eğitim ve uygulamalara destek olmak üzere, Merkez bünyesinde uygulama birimleri veya üniteleri kurmak ve işletmek.

l) Toplumun sağlıklı yaşam konusunda bilgilendirilmesi ve eğitilmesi amacıyla Üniversitenin yayın kurulunun onayını alarak kitap, dergi, broşür ve benzeri süreli ve süresiz yayınlar yapmak, yazılı ve görsel basın organlarında programlar düzenlemek.

m) Üniversite öğrencilerinin; sağlıklı yaşam bilinci kazanmalarını ve Merkez projelerinde etkin görev almalarını sağlamak ve bu amaçla özendirici eğitsel faaliyetlerde bulunmak.

n) Faaliyetler sonunda elde edilen verilerle tanı veya tedaviye yönelik ürünlerin (cerrahi alet, robot, laboratuvar gereci, yazılım ve benzeri) geliştirilmesi için araştırma geliştirme (AR-GE) birimleriyle iş birliği yapmak, geliştirilecek ürünlerin patentini almak.

o) Merkezin kuruluş amacına uygun diğer çalışmaları yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Başhekim.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Başhekim

MADDE 8 – (1) Başhekim, Fakültenin öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıllığına görevlendirilir. Görev süresi biten Başhekim yeniden görevlendirilebilir.

(2) Başhekimin teklifi üzerine kendisine yardımcı olmak üzere Fakülte öğretim üyeleri arasından iki kişi Rektör tarafından başhekim yardımcısı olarak görevlendirilir. Rektör gerektiğinde aynı usulle başhekim yardımcılarını değiştirebilir.

(3) Başhekim, görevi başında bulunmadığı zamanlarda yardımcılarından birini vekil bırakır. Vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni Başhekim görevlendirilir. Başhekimin görevi sona erdiğinde yardımcılarının da görevi sona erer.

Başhekimin görevleri

MADDE 9 – (1) Başhekimin görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak ve Rektörün uygun görmesi halinde toplantılara başkanlık etmek, toplantı gündemini hazırlamak.

c) Danışma Kurulunu toplantıya çağırmak ve toplantılara başkanlık etmek.

ç) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak.

d) Merkezin yıllık çalışma planı ile yıllık faaliyet raporunu hazırlamak, Yönetim Kurulunun onayından sonra Rektörün bilgisine sunmak.

e) Hastaların ve sağlık personelinin ihtiyaç ve beklentilerine göre mevcut hizmetlerin geliştirilmesini sağlamak ve bu amaçla sağlık teknolojisi alanındaki değişen dinamiklerin Merkeze taşınmasına öncülük etmek.

f) Kamu kurum ve kuruşları nezdinde Merkezi temsil etmek, ağız ve diş sağlığı alanında çalışanların mesleki sorunlarını ve çalışma koşullarını iyileştirmek üzere projeler hazırlamak.

g) Merkeze bağlı idari, sağlık ve teknik olmak üzere tüm Merkez personelinin yönetim, koordinasyon, denetim ve genel gözetimini yapmak.

ğ) Diş hekimleri ve sağlık personelinin rapor ve izin gibi sebeplerle geçici olarak görev yapamadığı hallerde hizmetlerin aksamaması için gerekli planlamaları yapmak.

h) Uygulanan programlara ve faaliyetlere ilişkin koordinasyonu sağlamak.

ı) İlgili mevzuatla verilen diğer görevleri yapmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Rektör, Dekan, Başhekim, başhekim yardımcıları ve Fakültede görev yapan öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından görevlendirilecek iki öğretim üyesi olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur.

(2) Rektör tarafından görevlendirilen Yönetim Kurulu üyelerinin görev süreleri üç yıldır. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir.

(3) Yönetim Kurulu, Rektörün veya Rektörün uygun görmesi halinde Başhekimin başkanlığında ve Başhekimin çağrısı üzerine en az iki ayda bir toplanır. Gerektiğinde aynı usulle olağanüstü toplanabilir. Yönetim Kurulu, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Oylar kabul veya ret şeklinde verilir. Oyların eşitliği durumunda başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin amaçları doğrultusunda gerekli faaliyetleri gerçekleştirmek.

b) Merkezin kadro ve mali kaynaklarını inceleyerek gerekli plan ve yatırım tasarısı ile faaliyet raporlarını hazırlamak ve onaylanmak üzere Rektöre sunmak.

c) Gerekli hallerde Merkezin faaliyetleri ile ilgili geçici çalışma grupları kurmak ve bunların görevlerini düzenlemek.

ç) Yurt içi ve yurt dışındaki kamu ve özel kuruluşlar ile ortaklaşa yürütülecek çalışmaların temel ilke, esas ve usullerini tespit etmek.

d) Merkezin etkili ve verimli bir şekilde çalışması için gerekli kararları almak.

e) İlgili mevzuatla verilen diğer görevleri yapmak.

Danışma Kurulu

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite içinden ve dışından Başhekim tarafından önerilen ve Rektör tarafından üç yıllığına görevlendirilen en az 3 en fazla 7 kişiden oluşur.

(2) Boşalan üyeliklerin yerine kalan süreyi tamamlamak için aynı usulle yeni üye görevlendirilir. Görev süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir.

(3) Danışma Kurulu, Başhekimin çağrısı üzerine yılda en az iki kez toplanır. Başhekim gerekli gördüğü takdirde Danışma Kurulunu olağanüstü olarak da toplantıya çağırabilir. Toplantılar, davete icabet etmiş üyelerle yapılır; toplantı ve karar nisabı aranmaz.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 13 – (1) Danışma Kurulunun görevleri; Merkezin çalışmalarıyla ilgili dilek, tavsiye ve önerilerde bulunmaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idarî personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanun uyarınca, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 15 – (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör, uygun gördüğü takdirde bu yetkisini Başhekime devredebilir.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 16 – (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaş Merkezin kullanımına tahsis edilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili mevzuat hükümleri ile Üniversite Yönetim Kurulu ve Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü yürütür.