İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL HAZIRLIK

PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Medeniyet Üniversitesi lisans ve lisansüstü programlarına kabul edilen öğrenciler için Yabancı Diller Yüksekokulunca yürütülen yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi ile sınavlara ilişkin uyulacak usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, İstanbul Medeniyet Üniversitesi yabancı dil hazırlık programlarında yürütülen yabancı dil eğitim-öğretimi ile sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Hazırlık programları: Yabancı dil hazırlık programlarını,

b) Öğrenci: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu hazırlık programına kayıtlı öğrencileri,

c) Rektör: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörünü,

ç) Senato: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Senatosunu,

d) Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesini,

e) Yabancı Diller Yüksekokulu: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunu,

f) Yabancı Diller Yüksekokulu Kurulu: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Kurulunu,

g) Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretimine İlişkin Esaslar

Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretiminin amacı

MADDE 5 – (1) Üniversitede yabancı dil hazırlık eğitim-öğretiminin amacı; öğrencilerin kayıtlı oldukları program için geçerli olan hedef dilde dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerileri ile dilbilgisi ve sözcük bilgilerini geliştirerek iletişim kurmalarını sağlamaktır.

Muafiyet

MADDE 6 – (1) Üniversitenin yabancı dil hazırlık eğitim-öğretiminin zorunlu olduğu programlarına yerleştirilen öğrencilerden aşağıdaki koşulları sağlayanlar, zorunlu yabancı dil hazırlık eğitiminden muaf olurlar ve yerleştirildikleri akademik programdaki eğitimlerine başlarlar:

a) Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan yeterlik sınavından son üç yılda başarılı olanlar.

b) ÖSYM ve YÖK tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası standart sınavlardan, sınavı yapan ilgili kurumlar tarafından belirlenen sınav geçerlilik süreleri ve ÖSYM tarafından belirlenen eşdeğerlik tabloları esas alınarak Senato tarafından belirlenen düzeyde puan almış olanlar.

c) Öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp ortaöğreniminin en az son üç yılını bu kurumlarda tamamladığını belgeleyen öğrenciler.

Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi

MADDE 7 – (1) Yabancı dil eğitim-öğretiminin zorunlu olduğu programlara kayıt yaptıran öğrencilerin, kayıt yaptırdıkları programda eğitim-öğretime başlayabilmeleri için yabancı dil hazırlık eğitimini başarı ile bitirmeleri zorunludur.

(2) Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretiminin zorunlu olduğu programlara yerleştirilen öğrencilerden muafiyet koşullarını sağlayamayanlar, düzey belirleme sınavı sonuçlarına göre uygun düzeye yerleştirilerek yabancı dil hazırlık programına devam ederler.

(3) Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimine başlayan öğrencilerin kayıtlı oldukları programın gerektirdiği yabancı dil yeterlik düzeyine ulaşmalarını sağlamak amacıyla, yabancı dil düzeylerine uygun farklı öğretim programları uygulanabilir.

(4) Üniversitenin hazırlık sınıfı zorunlu olan programlarına kayıt yaptırmış olan yabancı öğrencilerden; Üniversite tarafından öngörülen Türkçe başarı koşulunu sağlayan ancak yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi muafiyet koşullarını sağlayamamış olanlar, yükümlü oldukları yabancı dil hazırlık programına başlamadan önce ilgili dilde yapılacak olan ilk düzey belirleme ve yeterlik sınavlarına girerler. Bu sınavlarda başarısız olan yabancı öğrenciler, almakla yükümlü oldukları yabancı dilde hazırlık programına başlarlar.

(5) Yabancı dil hazırlık programı süresince uygulanabilecek bilgisayar destekli ve uzaktan eğitim ile yabancı dil öğretiminin yürütülmesine ilişkin ilke ve esaslar Senato tarafından belirlenir.

Zorunlu yabancı dil hazırlık programı

MADDE 8 – (1) Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretiminin zorunlu olduğu programlara yeni kayıt yaptıran öğrenciler, düzey belirleme sınavına girerler. Bu sınavdan Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından belirlenen asgari puanı alan öğrenciler, yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Bu sınavdan başarılı olamayan öğrenciler, düzey belirleme sınavı sonuçlarına göre uygun düzeye yerleştirilerek yabancı dil hazırlık eğitimine devam ederler.

(2) Zorunlu yabancı dil hazırlık eğitiminin süresi azami dört yarıyıldır.

İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık programı

MADDE 9 – (1) Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretiminin zorunlu olmadığı programlara yerleşen öğrencilere talep etmeleri halinde, Yabancı Diller Yüksekokulunun olanakları dikkate alınarak Yabancı Diller Yüksekokulu Kurulu tarafından belirlenen kontenjan dâhilinde isteğe bağlı yabancı dil hazırlık eğitimi verilebilir.

(2) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık eğitimi almak isteyen öğrenciler, taleplerini Üniversiteye kesin kayıt esnasında bildirirler. Hazırlık eğitimine başladıktan sonra devam etmek istemeyen öğrenciler, bu taleplerini kayıtlı oldukları fakültenin akademik takviminde gösterilen ders kayıt günlerinin sonuna kadar bildirir ve yerleştirildikleri programlara devam ederler.

(3) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık programına kaydedilen öğrencilerin yabancı dil düzeyleri, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan düzey belirleme sınavı ile belirlenir. Öğrenciler, bu sınavın sonuçlarına göre uygun düzeye yerleştirilerek yabancı dil hazırlık eğitimine başlarlar.

(4) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık eğitiminin süresi en fazla iki yarıyıldır. Bu süre, öğrencilerin kayıtlı oldukları programın öğretim süresinden sayılmaz.

(5) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık programındaki öğrenciler, başarılı olamasalar dahi yerleştirildikleri programa başlarlar.

(6) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık programında başarılı olamayan öğrenciler, devam ettikleri programda 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince verilmesi zorunlu olan yabancı dil derslerini alırlar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Değerlendirme Esasları

Sınavlar ve değerlendirme araçları

MADDE 10 – (1) Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından gerçekleştirilen sınavlar ve bu sınavların uygulanmasına ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir:

a) Düzey belirleme sınavı: Üniversitenin yabancı dil hazırlık programına kayıt yaptıran öğrencilerin yabancı dil düzeylerini belirlemek amacıyla yapılan sınavdır. Bu sınavda belirlenen not barajının altında bir not alan öğrenciler, yeterlik sınavına girme hakkını kaybeder ve doğrudan hazırlık sınıfına alınır.

b) Yeterlik sınavı: Zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimine tabi olan öğrencilerin, yeterlik düzeylerini ve bu doğrultuda yabancı dil hazırlık eğitiminden muaf olup olmayacaklarını belirlemek amacıyla yapılan sınavdır.

c) Ara sınav: Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi süresince uygulanan programların kapsam ve amaçları göz önüne alınarak yapılan haberli sınavdır.

ç) Kısa sınav: Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi süresince uygulanan programların kapsam ve amaçları göz önüne alınarak haberli ya da habersiz olarak yapılan sınavdır.

d) Alternatif değerlendirme araçları: Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi süresince uygulanan programların kapsam ve amaçları göz önüne alınarak yapılan ödevler, sunumlar, performans etkinlikleri, portfolyo ve benzeri araçlardır.

e) Mazeret sınavı: Ara sınavlara giremeyen ve mazereti Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen öğrenciler mazeret sınavına girebilir. Mazeret sınavına başvuru, öğrencinin mazeretinin bitmesinden itibaren beş iş günü içerisinde yapılır. Ara sınav haricindeki sınavlar için mazeret sınavı yapılmaz.

(2) Düzey belirleme sınavı ve yeterlik sınavı akademik takvimde yer alan tarihlerde yapılır. Ancak, yabancı dil düzeyi veya yeterliğin ölçülmesini gerektiren sınav durumlarında, sınav içeriği ve tarihi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğünce belirlenir.

(3) Yabancı dil hazırlık programı süresince bilgisayar destekli ve uzaktan sınav yapılabilir. Bilgisayar destekli ve uzaktan eğitime yönelik yabancı dil sınav ve değerlendirme yöntemlerine ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.

Değerlendirme

MADDE 11 – (1) Yabancı dil hazırlık programında öğrencilerin yabancı dil yeterliği aşağıdaki esaslara göre değerlendirilir:

a) Yabancı dil hazırlık programına devam eden öğrencilerin dönem içinde katıldıkları sınavların genel başarı puanına katkı oranları ile yeterlik sınavına girme koşulları Yabancı Diller Yüksekokulu Kurulu tarafından akademik yılın başında belirlenir.

b) Yabancı dil hazırlık programında bahar yarıyılı sonunda başarılı olan öğrenciler, takip eden akademik yılın başında kabul edilmiş oldukları akademik programa kayıt yaptırırlar. Başarılı olamayan öğrenciler ise bir sonraki akademik yılın başında yapılan yeterlik sınavına Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilerle birlikte girerler.

c) Zorunlu yabancı dil hazırlık programından, eşdeğerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası sınavlara dayanılarak muaf tutulanlar ile bu programda başarılı olanlar, kendi eğitim-öğretim programlarında yer alan 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince verilmesi zorunlu olan yabancı dil derslerinden muaf tutulurlar.

ç) Türkçe programlara kayıtlı öğrencilerden; isteğe bağlı yabancı dil hazırlık programını başarı ile tamamlayanlar ya da hazırlık programına devam ettiği eğitim-öğretim yılında eşdeğerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası sınav puanlarını ibraz edenler, kendi eğitim-öğretim programlarında yer alan 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince verilmesi zorunlu olan ve yabancı dil hazırlık programında eğitimini gördükleri dildeki yabancı dil derslerinden muaf tutulurlar.

(2) Zorunlu yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimini azami dört yarıyıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin yabancı dil hazırlık programından ilişiği kesilir. Hazırlık sınıfında başarısız olarak programdan ilişiği kesilen ön lisans ve lisans öğrencileri kendi yükseköğretim kurumlarında öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Ancak bu öğrenciler talep etmeleri durumunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezî olarak yerleştirilebilirler.

(3) (Değişik:RG-28/7/2023-32262 Mükerrer) İngiliz Dili Eğitimi Lisans Programı hariç olmak üzere yabancı dil hazırlık programında yeterlik başarı notu, 100 üzerinden en az 70’tir. İngiliz Dili Eğitimi Lisans Programında ise yeterlik başarı notu 100 üzerinden en az 80’dir.

(4) Öğrencilerin, sınav sonuçlarının ilan tarihini takip eden üç iş günü içerisinde sınav sonuçlarına itiraz etmeleri durumunda sınav, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından maddi hata yönünden değerlendirilerek karara bağlanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Devam, İzin ve Mazeret Durumlarına İlişkin Esaslar

Devam durumu

MADDE 12 – (1) Yabancı dil hazırlık programında derslere devam zorunludur. Öğrenciler, %80’den az olmamak üzere derslere devam etmekle yükümlüdürler. Derse giren öğretim elemanlarının öğrenciye izin verme yetkisi yoktur. Ders bitmeden sınıfı terk eden öğrenciler o dersin tamamında yok sayılırlar. Devamsızlığı;

a) Akademik yılın toplam ders saatinin %20’sini güz yarıyılı itibarıyla aşan öğrenciler, ilgili akademik yılda devamsızlıktan kalmış sayılırlar ve ara dönem yeterlik sınavı ile yılsonu yeterlik sınavına girme hakkını kaybederler. Bir sonraki sınav hakları ise saklıdır.

b) Akademik yılın toplam ders saatinin %20’sini bahar yarıyılı itibarıyla aşan öğrenciler, ilgili akademik yılda devamsızlıktan kalmış sayılırlar ve yılsonu yeterlik sınavına girme hakkını kaybederler. Bir sonraki sınav hakları ise saklıdır.

(2) (Değişik:RG-28/7/2023-32262 Mükerrer) Yabancı dil hazırlık programının ilk yılında başarısız olup ikinci yılında kendi imkanları ile yabancı dil öğrenmek isteyen öğrencilerden, 6 ncı maddede yer alan sınavlardan başarılı olanlar hakkında hazırlık eğitiminde ikinci yıl devam mecburiyeti aranmaz.

İzin ve mazeret

MADDE 13 – (1) Öğrencilerin hastalık durumu ile ilgili resmi kurum raporlarına dair işlemler, Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından çıkarılan yönerge ile belirlenir.

(2) Sosyal, sportif ve kültürel etkinliklere Rektörlük onayı ile katılan öğrenciler, katılamadıkları dersler için devamsız sayılmazlar.

(3) Doğal afet, vefat, salgın hastalık, adli süreçlerini yürütme zorunluluğu ve eğitim-öğretim esnasında yaşanabilecek diğer mazeretlere ilişkin hususlar, Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından çıkarılan yönerge ile belirlenir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 23/3/2016 tarihli ve 29662 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik, 31/8/2017 tarihli ve 30170 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve bu Yönetmelik kapsamında çıkarılan yönerge hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 15 – (1) 13/4/2019 tarihli ve 30744 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

 

 

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

12/12/2020

31332

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazetelerin

Tarihi

Sayısı

1.       

28/7/2023

32262 Mükerrer