MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMA

VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörünü,

d) Senato: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Senatosunu,

e) Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 5 – (1) Merkezin amacı; biyoteknoloji bilim alanının sağladığı imkanlardan yararlanmaya yönelik konularda ve alanlarda, Üniversitede bu alanda çalışan personeli bir araya getirip daha etkin çalışmalarını sağlayarak bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma, geliştirme ve uygulama projeleri hazırlamak ve yürütmek, biyolojik hücresel sistemlerde veya biyolojik sıvılarda bulunan gen, genom, proteom ve metabolom analizlerini gerçekleştirmek, hücre kültürü ve kök hücre çalışmaları yapmak ve sonuçların birçok sektöre hitap eden somut çıktılar haline getirilmesini sağlamaktır.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkez aşağıdaki faaliyetleri yürütür:

a) Araştırma ve uygulama alanlarında yürütülecek faaliyetler şunlardır:

1) Çeşitli biyolojik canlılar, hücreler, sistemler ve sıvılarda bulunan veya ilişkili; gen, protein, genom, proteom ve metabolom analizlerini gerçekleştirmek; tıp, ziraat, çevre, gıda, ticaret, tarım, üretim ve ilgili alanlarda, biyoteknoloji odaklı sinerjistik çözümler üretmek ve hizmetler vermek.

2) Bal dahil her türlü biyolojik üründe, şeker içeren çikolata ve benzeri ürünlerde ve her türlü tohum analizinde ilgili DNA bölgesi ve gen bölgelerini saptamak, bilimsel ve pratik alanda kullanılacak bilgileri üretmek, deneysel düzenekleri işletmek, GDO analizi ve benzer analizleri gerçekleştirmek, bilimsel bilgileri paylaşmak ve ilgili sektörlere hizmet sunmak.

3) Klinik ve temel tıp bilimlerindeki alanlar dahil, çeşitli hastalık, defekt ve normal fenotipleri oluşturan veya doğrudan ya da dolaylı ilişkili, gen ve genom, protein ve proteom analizlerini gerçekleştirmek, bilgiler üretmek ve ilgili alanlardaki araştırmacı veya ihtiyaç sahipleri ile ortak çalışmalar yapmak ve gerektiğinde Merkezin alanı ile ilgili hizmetler vermek.

4) Gen klonlanması, sekansı ve ekspresyon analizlerini gerçekleştirmek ve bu alanlarda bilimsel ve rutin destek ve hizmetler sunmak.

5) Yeni nesil genom sekanslama teknolojilerindeki gelişmeler konusunda bilgi transferi yapmak, ilgili sistemlerin kurularak işletilmesini sağlamak, ilgili konularda araştırmalar yapmak ve hizmetler sunmak.

6) İnsan sağlığı ve hastalıkları ile ilgili gen ve protein odaklı yeni bilgiler üretmek amacıyla, genomik, proteomik, farmakogenomik, moleküler genetik ve biyoinformatik alanlarının sunmuş olduğu bilgilerden yararlanarak bölgemizde bulunmayan veya yeni deneysel tasarımlar hazırlamak ve işlerlik kazandırmak.

7) Her türlü canlıdan veya biyolojik materyalden DNA, plasmid, RNA izolasyonlarını gerçekleştirmek, gen transfer metotlarını optimize ederek rutin haline getirmek, yeni yaklaşımlar geliştirmek ve yayınlamak.

8) DNA barkod analizi ile her türlü canlının tür düzeyinde tanımlamasını yapmak, trüf gibi değerli mantarlar dahil her türlü canlı veya ürünün, gen sekansına dayalı veya multiplex PCR yaklaşımları ile tanımlanmasını sağlamak ve ilgili konularda hizmetler sunmak.

9) DNA dizisine dayalı akrabalıkların ve soy ağaçlarının belirlenmesi ile ilgili çalışmalar yürütmek ve hizmetler sunmak.

10) Çeşitli canlı sistemlerde Gerçek Zamanlı PCR (qPCR, RT-PCR) teknolojisinin kullanılması, geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarda bulunmak, gerektiğinde ilgili sektörlere, araştırmacılara ve ihtiyaç sahiplerine hizmetler sunmak ve bilgi paylaşımında bulunmak.

b) Danışmanlık ve proje planlanması alanlarında yürütülecek faaliyetler şunlardır:

1) Üniversitede yapılacak olan biyoteknoloji ile ilgili bilimsel çalışmalara ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği dahilinde destek vermek.

2) Kamu veya özel sektörden talep edilen, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili konularda danışmanlık hizmeti vermek.

c) Eğitim ve bilimsel etkinlikler kapsamında yürütülecek olan faaliyetler şunlardır:

1) Merkezin faaliyet alanlarına giren konularda bilgi üretimini arttırmak için ulusal ve uluslararası seminer, panel, konferans, kongre, kurs ve benzeri bilimsel etkinlikler düzenlemek.

2) Üniversitenin akademik birimleri öncelikli olmak üzere, yurt içindeki ve yurt dışındaki akademik birimlerle, araştırma enstitüleriyle, kamu ve özel sektör kuruluşları ile biyoteknoloji alanlarında ortak projeler geliştirmek, uygulamak, bilgi ve deneyim paylaşımında bulunmak ve bilimsel işbirliği yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür; biyoteknoloji alanlarında proje/projeler yürütmüş, bu konuda ulusal/uluslararası yayınları olan Üniversitenin kadrolu öğretim üyeleri arasından üç yıllık süre için Rektör tarafından görevlendirilir. Süresi biten Müdür tekrar görevlendirilebilir. Müdür, Üniversitenin öğretim elemanları arasından en fazla iki kişiyi müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere Rektörün onayına sunar. Müdürün görev süresi sona erdiğinde, müdür yardımcılarının da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek ve Merkezin idari işlerini yürütmek.

b) Yönetim Kuruluna ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek.

c) Yönetim Kurulunu ve Danışma Kurulunu toplantıya çağırmak ve bu toplantıların gündemini hazırlamak.

ç) Yönetim Kurulu kararlarını bu Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde uygulamak.

d) Merkez bünyesinde oluşturulan proje çalışma gruplarının faaliyetlerini düzenlemek, yürütmek ve denetlemek.

e) Yurt içi ve yurt dışı benzer kurumlar, kuruluşlar ve merkezlerle işbirliği yaparak amacına uygun projeleri ve karşılıklı yardımlaşmayı gerçekleştirmek.

f) Merkez için proje desteği sağlayan ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlardan destek sağlamak amacıyla yapılacak başvuru çalışmalarını organize etmek.

g) Yıl sonunda ve talep edildiğinde, faaliyet raporunu Yönetim Kurulunun da görüşünü aldıktan sonra Rektörlüğe sunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu, Müdür dahil beş kişiden oluşur. Müdür dışındaki diğer dört üye, Müdürün önerisi üzerine, öncelikle biyoteknoloji alanında bilimsel çalışmaları olan Üniversite öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilir. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılanların veya altı aydan fazla Üniversite dışında görevlendirilenlerin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere yenileri görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu yılda en az iki kez olağan şekilde toplanır. Yönetim Kurulu, üyelerin talepleri doğrultusunda veya Müdürün çağrısı ve hazırlayacağı gündemle olağanüstü de toplanabilir. Yönetim Kurulu, üyelerin salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşit olması durumunda ise Müdürün oyu yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışmalarıyla ilgili plan ve programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.

b) Danışma Kurulunun üyelerini önermek.

c) Gerekli hallerde Merkezin faaliyetleri ile ilgili geçici veya sürekli proje çalışma grupları kurmak ve bunların görevlerini düzenlemek.

ç) Müdürün önereceği diğer konuları değerlendirerek karara bağlamak.

Danışma Kurulu

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Merkezin çalışmaları ile ilgili kamu, özel kişi ve kuruluş temsilcileri arasından Müdür tarafından önerilen ve Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilen üyeler ile proje çalışma gruplarından gelen üyeler olmak üzere en çok on beş üyeden oluşur. Süresi dolmadan görevlerinden ayrılan üyelerin yerine aynı yöntemle yenileri görevlendirilir. Süresi biten üyeler tekrar görevlendirilebilir.

(2) Danışma Kuruluna Müdür başkanlık eder. Danışma Kurulu yılda en az bir kez Müdürün çağrısı ile toplanır.

Danışma Kurulunun görevi

MADDE 13 – (1) Danışma Kurulunun görevi; Merkezin amaçları ile ilgili konularda görüşlerin açıklanıp tartışılması, yeni çalışma konularının gündeme getirilmesi ve sorunların çözüme bağlanmasına yönelik öneriler getirmektir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Proje çalışma grupları

MADDE 14 – (1) Araştırma, geliştirme ve uygulama çalışmalarını yürütmek üzere Müdürün önerisi ve Yönetim Kurulu kararıyla Merkezin çalışma alanlarında proje çalışma grupları kurulabilir. Her bir proje çalışma grubunun üyeleri tarafından seçilen bir öğretim elemanı, Danışma Kurulunda doğal üye olarak görev alır.

Personel ihtiyacı

MADDE 15 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilecek personelce karşılanır.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 16 – (1) Merkez elemanları tarafından yürütülen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaşlar,  Merkezin ve gerektiğinde Üniversitenin kullanımına sunulabilir.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü yürütür.