KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ AKILLI SİSTEMLER TASARIM

UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Akıllı Sistemler Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Akıllı Sistemler Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez (ASATUM): Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Akıllı Sistemler Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Akıllı sistemler, yapay zeka, yapay sinir ağları, optimizasyon, sensör ve robot teknolojileri, nesnelerin interneti, büyük veri, bulut bilişim, sanal gerçeklik, endüstri 4.0, otonom cihazlar ve haberleşme konuları üzerinde çalışan ilgili akademisyenlerin problemlerine yeni yaklaşımlar getirmek ve bu yaklaşımları yazılımsal veya donanımsal olarak desteklemek.

b) Laboratuvar ortamında insan zekâsının modellenmesi ve yapılan bu modellemenin imalat/hizmet sistemlerinin tasarlanması, geliştirilmesi ve uygulanması için donanım/yazılım teknolojileri geliştirmede kullanmak.

c) Akıllı sistemler olarak adlandırılan yapay zeka, yapay sinir ağları, optimizasyon, sensör ve robot teknolojileri, nesnelerin interneti, büyük veri, bulut bilişim, sanal gerçeklik, endüstri 4.0, otonom cihazlar ve haberleşme konuları ile ilgili Üniversitenin bölüm ve anabilim dalları ile iş birliğine gidilerek yurt içinde ve yurt dışında akıllı sistemler ile ilgili akademik anlamda bilimsel çalışmalar yapmak, projeler oluşturmak ve devam etmekte olan projelere katkıda bulunmak.

ç) Akıllı sistem konularında bilimsel yayınlar yapmak ve bu konularda yapılmakta olan çalışmaları desteklemek.

d) Üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde akıllı sistemler ile ilgili olarak seminerler verilmesini sağlamak ve destek olmak.

e) Akıllı sistemler ve yapay zekâ konularında ulusal ve uluslararası düzeyde kurs, eğitim, seminer, kongre ve sempozyumlar düzenlemek.

f) Akıllı sistemler ve yapay zekâ sistemleri ile ilgili yapılmış çeşitli bilimsel çalışmaların ve yeni gelişmelerin kolay takip edilmesi ve bu gelişmelerin paylaşılabilmesi için kitap, dergi, proje ve yayınlardan oluşan bir arşiv oluşturmak.

g) Akıllı sistemler ve yapay zekâ sistemleri konularında çalışma yürüten ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliğini sağlamak.

ğ) Kütahya ili başta olmak üzere Türkiye’de çeşitli illerde faaliyet gösteren, mal ve hizmet üreten işletmelerde yapay zekâ teknikleri ile çözülebilecek problemleri tespit edip, bilimsel araştırmalar yapmak, bu problemlere çözüm aramak ve sonuçlarını yayımlamak.

h) Farklı disiplinlerde karşılaşılabilecek problemlere akıllı sistemler ve yapay zekâ teknikleri ile yapılabilecek katkıları içeren bilimsel çalışmaları ortaya koymak.

ı) Ulusal ve uluslararası düzeyde yapay zekâ sistemleriyle ilgili danışmanlık hizmeti vermek ve bilgi sağlamak.

i) Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre akıllı sistemler ve yapay zekâ konularında araştırma, danışmanlık, tasarım, üretim, bakım, onarım ve benzeri hizmetler sunmak ve gerçekleştirmek.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Akıllı sistemler ve yapay zekâ sistemleri konusunda teorik ve uygulamalı araştırmalar yapmak.

b) İnsan ve makinelerdeki zekânın temelinde yatan hesaplamalı ilkeleri anlamak, problemleri çözmek üzere bilgisayar tabanlı sistemlerin inşasında metot, yazılım ve donanım geliştirmek.

c) Akıllı sistemler ve yapay zekâ sistemleri uygulamaları ile ilgili disiplinler arası araştırmalar yapmak, ihtisas grupları oluşturmak.

ç) Akıllı sistemler ve yapay zekâ sistemleri konularında faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası merkezlerle iş birliğine gitmek.

d) Konu ile ilgili ulusal ve uluslararası projeler hazırlamak veya bunlara katılmak.

e) Sanayiye yönelik ihtiyaçlar doğrultusunda karşılaşılan problemleri akıllı sistemler ve yapay zekâ sistemli uygulamalar ile çözmek.

f) Lisans ve lisansüstü düzeyde akıllı sistemler ve yapay zekâ teknikleri ile yapılacak çalışmaları teşvik etmek, yönlendirmek, öğrencileri konu ile ilgili projelere dahil etmek.

g) Akıllı sistemler ve yapay zekâ sistemleri konusunda ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum ve eğitimler düzenlemek.

ğ) Akıllı sistemler ve yapay zekâ sistemleri konuları ile ilgili bilimsel yayınlar üretmek ve desteklemek.

h) Akıllı sistemler ve yapay zekâ sistemleri alanlarında sanayi sektöründe, üniversitelerde, diğer araştırma kurumlarında ve merkez bünyesinde çalışan araştırmacı ve teknik personeli eğitmek, kurs ve benzeri eğitim programları düzenlemek.

ı) İlgili sektör, kamu ve merkez iş birliği ile gelişen teknoloji ve Türkiye’nin ihtiyaç analizini yapmak, hedef ürün/yazılım odaklı proje değerlendirme-geliştirme çalışmaları yürütmek.

i) Merkezin faaliyet alanıyla ilgili Yönetim Kurulunun kararlaştıracağı diğer faaliyetlerde bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışman Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür, Üniversitenin Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik veya Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinde görev yapan doktora derecesine sahip öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdür, Yönetim Kurulu üyeleri arasından iki üyeyi müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere Rektörün onayına sunar. Müdür yardımcılarından biri, Müdürün görevi başında bulunmadığı zamanlarda Müdüre vekâlet eder. Müdürün görev süresi bitince müdür yardımcılarının da görevi sona erer. Müdürün istifa etmesi veya altı aydan fazla bir süre görevi başında bulunmaması durumunda aynı usulle yeni Müdür görevlendirilir.

Müdür ve müdür yardımcılarının görevleri

MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.

c) Merkezin akademik, idari, mali ve teknik yönden işleyişini planlamak, kamu ya da özel kuruluşlar arasında koordinasyon sağlamak ve Merkez ile ilgili eğitim-araştırma programlarını düzenlemek.

ç) Merkezde görev yapacak araştırmacı üyelerin ve diğer personelin seçimi, görevlendirilmesi ile ilgili işlemleri yerine getirmek, Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasını sağlamak.

d) Merkezde yapılan bütün işlemlerin ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütülüp yürütülmediğini denetlemek.

e) Merkezde yürütülen projelerin planlanan amaca ve planlanan sürelere uygun biçimde gerçekleşmesini sağlamak.

f) Merkezin kısa, orta ve uzun dönemli amaçları, faaliyetleri ve bunlara dayalı olarak yapılacak eğitim ve araştırma çalışmaları ile plan, bütçe ve programlarını hazırlamak ve Yönetim Kurulunun onayına sunmak.

g) İlgili diğer mevzuatla verilen diğer görevleri yapmak.

(2) Müdür yardımcısının görevleri şunlardır:

a) Vekalet verildiğinde Merkezi temsil etmek, Yönetim Kurulu toplantılarının sekretaryasını ve Müdürün gözetim ve denetimi altında Merkez işlerini yürütmek.

b) Merkezin kısa, orta ve uzun vadeli amaçlarının ve stratejik planının hazırlanmasında ve uygulanmasında Müdüre yardımcı olmak.

c) Merkezdeki araştırma ve proje çalışmalarında; proje ekiplerinin kurulmasında, koordinasyonunda, yönetiminde, denetiminde ve başkanlarının seçiminde; birim faaliyetlerinin düzenlenmesinde, yürütülmesinde ve denetlenmesinde, yıllık faaliyet raporunun hazırlanmasında Müdüre yardımcı olmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Üniversitede Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili çalışmalarda bulunan öğretim elemanları arasından, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilen en az beş, en çok yedi üyeden oluşur.

(2) Yönetim Kurulunun görev süresi dört yıldır. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir.

(3) Görev süresi bitmeden ayrılan veya altı aydan fazla süreyle başka yerde görevlendirme nedeniyle toplantılara katılamayacak olan Yönetim Kurulu üyesinin yerine aynı usulle yeni üye belirlenir. Bu şekilde görevlendirilen yeni üyelerin görev süresi, diğer üyelerin görev süresi tamamlanana kadardır.

(4) Müdür, Yönetim Kurulunun doğal üyesi ve başkanıdır. Müdürün yokluğunda bu görevi, Müdüre vekalet eden müdür yardımcısı veya bir Yönetim Kurulu üyesi yürütür.

(5) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti ve üye tam sayısının salt çoğunluğu ile her üç ayda bir en az bir defa toplanır ve oy çokluğu ile karar alır. Oyların eşitliği durumunda Müdürün oyu yönünde karar alınmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Müdürün daveti üzerine olağan ve olağanüstü toplanmak.

b) Merkezin araştırma, geliştirme ve uygulama faaliyetlerini gözden geçirerek Merkezin çalışma alanını ilgilendiren konularda kararlar almak.

c) Müdürün her faaliyet dönemi sonunda hazırlayacağı faaliyet raporunu değerlendirmek.

ç) Merkez faaliyetlerini geliştirmek amacıyla alt birimler oluşturmak.

d) Gerekli hallerde Merkezin faaliyetleri ile ilgili geçici çalışma grupları kurmak ve bunların görevlerini düzenlemek.

e) Bir sonraki döneme ilişkin çalışma programını hazırlamak, yurt içi ve yurt dışı kuruluşlarla yapılacak iş birliğinin esaslarını tespit etmek.

Danışma Kurulu

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Merkezin faaliyet alanlarında araştırma ve uygulamaları ile birikime sahip öğretim elemanları, istekleri halinde, Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının temsilcileri arasından olmak üzere en fazla on üyeden oluşur. Bu üyeler; Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından bir yıllığına görevlendirilir. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir.

(2) Danışma Kurulu toplantılarına Müdür başkanlık eder. Müdürün yokluğunda müdür yardımcılarından biri Danışma Kuruluna başkanlık eder. Danışma Kurulunun kararları tavsiye niteliğindedir.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 13 – (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Yönetim Kurulunca hazırlanacak yıllık çalışma planı, araştırma-geliştirme projeleri, sektör iş birlikleri ve uygulama etkinlikleri ile ilgili görüş bildirmek.

b) Araştırma, geliştirme ve uygulama çalışmaları konusunda önerilerde bulunmak.

c) Yapılan ve yürütülen çalışmaları, sektör iş birliklerini değerlendirmek.

ç) Merkezin faaliyet alanı kapsamında üretim sektörünün ihtiyaçlarını tartışmak ve yeni proje önerilerinde bulunmak.

d) Yılda en az bir defa toplanarak Merkezin çalışmaları hakkında değerlendirmeler yapmak, yeni çalışmalar konusunda görüş ve önerilerini Yönetim Kuruluna bildirmek.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Çalışma programı

MADDE 14 – (1) Merkezin çalışma programı, her takvim yılı için Müdür tarafından hazırlanıp Yönetim Kuruluna sunulur. Çalışma programında; ilgili yıl içinde yapılacak faaliyetlerin konuları, amaç ve hedefleri ile yapılacak çalışmaların nitelikleri, türleri ve ağırlıkları sınıflandırılır. Merkez çalışmaları bu programa uygun olarak yürütülür.

Çalışma grupları ve görevleri

MADDE 15 – (1) Çalışma gruplarının sayısı, kuruluş ve çalışma konuları Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

(2) Çalışma gruplarının görevi; Merkezin faaliyetlerindeki uzmanlık alanlarına göre projeler gerçekleştirmektir.

Personel ihtiyacı

MADDE 16 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilen personel tarafından karşılanır.

Üniversite dışındaki kuruluşlarca desteklenen projeler

MADDE 17 – (1) Müdür, Rektörün onayı ile Üniversite dışındaki kuruluşlarca desteklenen projelere ilişkin protokolleri imzalamaya yetkilidir.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 18 – (1) Merkez tarafından desteklenen projeler kapsamında alınan her türlü teknik cihaz, ekipman ve demirbaşlar, proje bitiminde Merkezin kullanımına tahsis edilir.

Harcama yetkilisi

MADDE 19 – (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör, bu yetkisini kısmen veya tamamen Müdüre devredebilir.

Döner sermaye kapsamındaki hizmetler

MADDE 20 – (1) Merkezde döner sermaye işletmesi hesabına yapılan iş veya hizmetler hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 21 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Üniversite Senatosu kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 22 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 23 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü yürütür.