ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ TÜRK MUTFAK

KÜLTÜRÜ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA

MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Türk Mutfak Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Türk Mutfak Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Türk Mutfak Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Türk mutfağı içerisinde yer alan ve unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin reçetelerini oluşturarak, bu yemeklerin gelecek kuşaklara aktarılması konusunda akademik çalışmalar yapmak.

b) Türkiye’nin yöresel, bölgesel ve etnik özellikleri göz önüne alınarak bugüne kadar yayımlanmış yazılı kaynakları toplamak, yayımlanmamış bilgilere ulaşıp kayıt altına almak.

c) Yemeklerin kalite ve lezzet testlerinin yapılabilmesi için orijinal mutfak ekipmanlarının (maltız, sac, bakır kazan, kara fırın, tandır ocağı, dikey ve yatık döner ocağı, kömürlü ızgara, kuzine ve benzeri) yer alacağı bir mutfak kurmak.

ç) Türk mutfağı ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmalar yaparak, bilimsel araştırma ve tanıtım etkinliklerinde bulunmak, toplantılara katılmak.

d) Türk ve dünya mutfağında yer alan yemekler konusunda Türk ve yabancı kişi ve kurumlara ilgili mevzuat hükümleri kapsamında sertifikaya dayalı eğitim programları hazırlayıp uygulamak.

e) Akademisyenlerle yiyecek ve içecek sektörünü bir araya getirerek, bilimsel temele dayalı projeler oluşturmak.

f) Ulusal ve uluslararası sektörde var olan mevcut yapının geliştirilmesi çalışmalarında bulunarak gastronomi turizmi alanında hayata geçirilebilmesi planlanan yatırımların uygun şekilde planlanması ve yürütülmesini sağlamak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde Türk mutfağıyla ilgili konularda araştırma ve çalışmalar yapmak, projeler yürütmek, yapılacak araştırma, çalışma ve projeleri teşvik etmek, kamu kurumu veya özel kuruluşlarla Türk mutfağını geliştirmek amacıyla iş birliği yapmak.

b) Bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde benzer amaçlarla kurulmuş merkezler, üniversiteler ve enstitülerle iş birliği yapmak, bilimsel toplantılar düzenlemek, ortak projeler geliştirmek ve yürütmek.

c) Türk mutfağıyla ilgili konularda yapılan araştırma ve çalışmaların sonuçlarını yayımlamak.

ç) Yiyecek ve içecek sektörünün ihtiyaçlarını dikkate alarak, kısa, orta ve uzun vadeli eğitim-öğretim programları geliştirmek ve düzenlemek.

d) Oluşturulan bilgi, kaynak ve uzman birikimi ile Merkezin amaçlarına uygun konularda çalışma yapan öğrencilere yardımcı olmak.

e) Merkezin amacına uygun araştırma projelerinin başlatılması ve yürütülmesi konularında ilgili mevzuatı çerçevesinde danışmanlık hizmetleri vermek.

f) Merkezin amacına uygun diğer çalışmaları yürütmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür ve görevleri

MADDE 8 – (1) Müdür; Üniversitenin aşçılık programı veya gastronomi ve mutfak sanatları bölümü kadrolu öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür tekrar görevlendirilebilir. Müdürün görev süresi dolmadan görevinden ayrılması durumunda, aynı usul ile yeni Müdür görevlendirilir.

(2) Müdür, çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere aşçılık programı veya gastronomi ve mutfak sanatları bölümü kadrolu öğretim elemanları arasından iki kişiyi müdür yardımcısı olarak görevlendirmek üzere Rektörün onayına sunar. Müdürün görevi başında bulunmadığı zamanlarda görevlendirdiği müdür yardımcısı yerine vekâlet eder. Müdürün, altı aydan uzun süreli Üniversite dışında görevlendirilmesi durumunda, Rektör tarafından yerine yeni Müdür görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer.

(3) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek ve Merkezin çalışmalarının yürütülmesini sağlamak.

b) Danışma Kurulu ile Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.

c) Yönetim Kurulu kararlarını bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde uygulamak.

ç) Merkezin idari ve bilimsel çalışmalarını Yönetim Kuruluna sunmak, onay aldıktan sonra uygulamak.

d) Çalışmalarla ilgili yıllık raporları zamanında Yönetim Kuruluna sunmak.

e) Merkez bünyesinde oluşturulan birimlerin faaliyetlerini düzenlemek, yürütmek ve denetlemek.

f) Merkezin kısa, orta ve uzun vadeli amaçlarını ve stratejik planını hazırlamak, Yönetim Kurulunun görüşüne sunmak ve Rektörün onayı alındıktan sonra uygulamak.

g) Proje gruplarının çalışma ekiplerini kurmak.

ğ) Merkezin personel ihtiyacını tespit etmek, Yönetim Kurulunun görüşünü alarak Rektöre sunmak.

h) Merkezin yıllık faaliyet raporunu Yönetim Kurulunun görüşünü alarak Rektöre sunmak.

Yönetim Kurulu ve görevleri

MADDE 9 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür, müdür yardımcıları ve Müdürün önerisi ile Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından görevlendirilen dört öğretim elemanı olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur.

(2) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Herhangi bir nedenle ayrılan üyenin yerine, aynı usulle yeni üye görevlendirilir. Görevi sona eren üye tekrar görevlendirilebilir. Müdür, Yönetim Kurulunun başkanıdır. Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğuyla alınır. Yönetim Kurulu, Merkezin faaliyetlerini değerlendirmek üzere yılda en az iki kez toplanır.

(3) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Müdür tarafından sunulan, Merkezin idari ve bilimsel çalışmalarını incelemek ve karara bağlamak.

b) Danışma Kurulunun görüş ve önerileri doğrultusunda yapılacak uygulamalarda Müdüre yardımcı olmak.

c) Merkeze gelen iş ve proje tekliflerini incelemek ve değerlendirmek.

ç) Müdürün önereceği proje grubu veya birimleri ile bunların başkanlarını seçme konusunda karar almak ve işleyiş kurallarını belirlemek.

d) Merkezin yıllık faaliyet raporunu hazırlamak.

e) Müdürün önereceği konular hakkında karar almak.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 10 – (1) Danışma Kurulu; Müdür tarafından önerilen Üniversite içinden veya dışından Merkezin faaliyet alanlarında deneyimli ve turizm sektörü temsilcileri arasından Yönetim Kurulu tarafından üç yıllığına görevlendirilen Müdürle birlikte en fazla on beş üyeden oluşur. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir.

(2) Danışma Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine toplanır. Danışma Kurulu toplantılarına Müdür başkanlık eder.

(3) Danışma Kurulunun görevleri; Merkezin çalışmalarında etkinlik ve verimliliği artırmak, yeni görüşleri çalışmalara kazandırmak ve Merkez yönetiminin ihtiyaç duyduğu konularda hizmetlerde bulunmaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 11 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca, Rektör tarafından görevlendirilen personel tarafından karşılanır.

Demirbaş ve ekipmanlar

MADDE 12 – (1) Merkezin amacına dayalı olarak yürütülecek tüm araştırmalar ve hizmetler kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaşlar Merkezin ve gerektiğinde Üniversitenin kullanımına tahsis edilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Kanun, ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü yürütür.