BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE EĞİTİM UYGULAMA

VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bursa Uludağ Üniversitesi Dijital Dönüşüm ve Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyetler alanlarına, yönetim organlarına ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Bursa Uludağ Üniversitesi Dijital Dönüşüm ve Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez (DİJİMER): Bursa Uludağ Üniversitesi Dijital Dönüşüm ve Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 5 – (1) Merkezin amacı; dijital dönüşüm bağlamında, Üniversite, kamu ve özel sektör kuruluşları ile sivil toplum örgütleri gibi paydaşların bilimsel bilgi birikimi, yetkin insan kaynağı, teknolojik altyapı ve finansal kaynaklar gibi imkânlarını bir araya getirerek ülke ve bölge ekonomisine katkı oluşturacak dijital dönüşüm altyapı içerikli faaliyetlerin yürütülmesini sağlamak, dijital dönüşüm sürecine girdi oluşturacak biçimde, bilimsel araştırmaların yürütülmesini teşvik etmek, Üniversitenin ve paydaşların insan kaynağının dijital dönüşüm ekseninde farkındalıklarını artırmak, dijital dönüşüm odaklı lisansüstü tez çalışmalarının yapılmasına katkı sağlamak, ulusal ve uluslararası proje çalışmalarının yürütülmesini temin etmektir.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Üniversite bünyesinde, sosyal ve eğitim bilimleri alanında dijital dönüşüm olgusu üzerine çalışan akademisyen ve öğrenci envanterini çıkarmak, disiplinler arası bir yaklaşımla akademik yayın ve proje çeşitliliğini sağlamak.

b) Dijital dönüşüm bağlamına uygun olarak, Üniversite ve paydaşları nezdinde farkındalık sağlamak üzere seminer, konferans, zirve ve benzeri etkinlikler planlamak ve gerçekleştirmek.

c) Lisans ve lisansüstü öğrencilerin, sanayi işbirlikleri çerçevesinde, dijital dönüşüm içerikli projelere dâhil olmalarını sağlamak.

ç) Merkez bünyesinde, Üniversite ve paydaşların katılımı ile ortak çalışma grupları oluşturmak ve ana eksen çerçevesinde proje üretmelerini sağlamak.

d) Bursa Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile koordinasyon içinde, dijital dönüşüm temalı sertifika programları ve eğitimler tasarlamak ve uygulamak.

e) Üniversitede faaliyet gösteren üniversite-sanayi işbirliği ara yüzleri ile temas halinde dijital dönüşüm sürecini destekleyecek faaliyetler planlamak, uygulamak.

f) Dijital dönüşüm içerikli bölgesel ya da ulusal ölçekte planlanan fuarlara, proje pazarlarına katılmak, imkânlar dâhilinde söz konusu faaliyetleri bizzat düzenlemek.

g) Yerel düzeyde, iş dünyasının dijital dönüşüm kapasitesi ile ilgili araştırmalar yürütmek ve periyodik raporlamalar yapmak.

ğ) Merkez faaliyetleri ile ilişkili bültenler, raporlar çıkarmak ve hedef kitleyi bilgilendirmek.

h) Dijital dönüşüm alanında periyodik bilimsel bir dergi çıkarmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür; Üniversitenin tam zamanlı çalışan öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür, Rektör tarafından yeniden görevlendirilebilir. Müdürün altı aydan fazla görevi başında bulunmaması durumunda görevi sona erer.

(2) Müdürün önerisi ile çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere Üniversitede görevli öğretim elemanları arasından bir kişi Rektör tarafından üç yıl için müdür yardımcısı olarak görevlendirilebilir.

(3) Müdür yardımcısı, Müdürün verdiği görevleri yerine getirir ve görevi başında bulunamadığı zamanlarda kendisine vekâlet eder. Müdür yardımcısının görev süresi Müdürün görev süresinin bitimiyle sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdür aşağıda belirtilen görevleri yerine getirir:

a) Merkezin amaçları ve faaliyetleri çerçevesinde tüm işleri planlamak, yürütmek ve denetlemek.

b) Merkezi temsil etmek.

c) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.

ç) Yönetim Kurulunun kararlarını, bu Yönetmelik çerçevesinde uygulamak.

d) Merkezde görevli tüm personelin faaliyetlerini planlamak, koordine etmek ve denetlemek.

e) Üniversite paydaşlarıyla olan işbirliği sürecini koordine etmek.

f) Yıllık çalışma programını hazırlamak ve Yönetim Kuruluna sunmak.

g) Merkezin personel, bütçe ve diğer kaynaklarla ilgili ihtiyaçlarını tespit etmek, Yönetim Kurulunun görüşünü de alarak Rektörün onayına sunmak.

ğ) Müdürün önerisi ve Rektörün onayı ile gerektiğinde akademisyenler, özel sektör temsilcileri, kamu kurumu temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve öğrenciler tarafından oluşturulacak çalışma grupları kurmak ve Merkezin faaliyet alanlarında çalışmalar yapılmasını sağlamak.

h) Merkez faaliyetleri çerçevesinde, gerektiğinde Sürekli Eğitim Merkezi, Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi, Teknoloji Transfer Ofisi, Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Dekanlıklar, Enstitü/Yüksek Okul Müdürlükleri ve Üniversite bünyesindeki diğer merkezler ile işbirliği sağlamak, işbirliği süreçlerini koordine etmek.

ı) Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak yıllık faaliyet raporu hazırlamak ve Yönetim Kurulunun görüşünü alarak Rektöre sunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür, müdür yardımcısı ve Müdürün önerisi üzerine Merkezin faaliyet alanlarında çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen üç kişi dahil olmak üzere toplam beş kişiden oluşur. Yönetim Kuruluna Müdür başkanlık eder. Müdürün görevi başında bulunmadığı zamanlarda Yönetim Kurulu başkanlığı görevini müdür yardımcısı, onun da bulunmaması halinde Müdür tarafından belirlenen Yönetim Kurulu üyesi yürütür.

(2) Herhangi bir nedenle boşalan Yönetim Kurulu üyeliği için kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni bir üye görevlendirilir.

(3) Yönetim Kurulu ayda bir defa toplanır. Müdür, gerekli gördüğü hallerde Yönetim Kurulunu toplantıya çağırabilir. Yönetim Kurulu, salt çoğunlukla toplanır ve oy çokluğuyla karar alır. Oyların eşitliği halinde Müdürün oyu yönünde karar alınmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Hazırlanan yıllık çalışma programını görüşmek ve önerilerde bulunmak.

b) Hazırlanan yıllık faaliyet raporunu görüşmek ve önerilerde bulunmak.

c) Müdürün gündeme aldığı diğer konuları değerlendirip karara bağlamak.

ç) Danışma Kurulunun sunduğu görüşleri değerlendirmek ve önerilerde bulunmak.

Danışma Kurulu

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Üniversite öğretim üyeleri, istekleri halinde özel sektör, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri arasından, Müdür tarafından önerilen ve üç yıl için Rektör tarafından görevlendirilen beş üyeden oluşur.

(2) Danışma Kuruluna Müdür başkanlık eder. Danışma Kurulu yılda en az iki defa toplanır ve Merkez faaliyetleri ile ilgili görüş ve önerilerde bulunur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 13 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 14 – (1) Merkezin eğitsel, uygulamalı ve bilimsel içerikli faaliyetleri için gerekli tüm mekân, araç, gereç ve ekipmanlar Rektörlük tarafından karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 15 – (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini Müdüre devredebilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü yürütür.