KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ ALTERNATİF ENERJİ

KAYNAKLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA

MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Alternatif Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Alternatif Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez (DPÜ-AEKAM): Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Alternatif Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 5 – (1) Merkezin amacı; yenilenebilir enerji, konvansiyonel enerji ve yeni-hibrit alternatif enerji kaynakları ile ilgili araştırma, inceleme, ölçüm, izleme çalışmaları yapmak, enerji sıkıntısına karşı çözüm önerileri üretmek, çevreye saygılı sürdürülebilir enerji üretimini teşvik etmek amacıyla enerji teknolojisinin geliştirilmesi yönünde model, strateji, plan ve proje çalışmalarının yapılması ve yönlendirilmesi gibi konularda bölgesel, ulusal, uluslararası faaliyetlerde bulunmaktır.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili araştırma, inceleme, ölçüm, izleme ve danışmanlık çalışmaları yapmak, yeni yöntemler geliştirmek, yapılan çalışmalara katkıda bulunmak.

b) Yeni ve yenilenebilir enerji konularında bölgesel, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapmak, yapılan çalışmaları takip etmek ve yürütmek.

c) Bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde kurs, seminer, eğitim, konferans, kongre, sempozyum ve benzeri toplantılar düzenlemek.

ç) Bilimsel ve teknik faaliyetlerin yürütülmesi için genel usuller çerçevesinde her türlü iç ve dış yazışmaları yapmak, bilimsel ve teknik veriler açıklayan rapor, bülten, proje, kitap, dergi ve benzeri yayınlarda bulunmak.

d) Yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili sistem ve bileşenleri endüstri ile birlikte planlamak, üretmek, performans testlerini gerçekleştirmek ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde sertifikalandırmak.

e) Kamu ve özel kuruluşların ihtiyaç duyduğu araştırmaları planlamak, gerçekleştirmek ve kurumlar arası koordinasyonu sağlamak.

f) Yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretim, iletim ve dağıtımını teşvik etmek amacıyla, uygun teknolojilerin geliştirilmesi ve transferi ile ilgili proje danışmanlık çalışmalarını yürütmek.

g) Yeni ve yenilenebilir enerji malzemelerinin geliştirilmesi ve karakterizasyonu konularında çalışmalar yapmak.

ğ) Kamu ve özel sektör kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu araştırmaları planlamak, gerçekleştirmek ve kurumlar arası koordinasyonu sağlamak, konu ile ilgili sorunlar hakkında araştırmalar, incelemeler, laboratuvar deneyleri, ekspertiz raporları ve benzeri işler yapmak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı enerji verimliliği, rüzgar enerji santralleri, güneş enerji santralleri, sürdürülebilir yenilenebilir enerji programları ve benzeri programlarda çalışacak olanlar için kullanılmak üzere geçerli, yenilenebilir/sürdürülebilir enerji uzmanlığı eğitimi ile ilgili programları hazırlamak, eğitimlerini vermek, uygulamak ve gerektiğinde ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde sertifika vermek.

h) İlgili kurum ve kuruluşlar ile Merkez arasında sanayi iş birliğini geliştirmek.

ı) Merkezi ulusal ve uluslararası alanda enerji konusunda politika belirleyen, proje geliştiren bir kuruluş haline getirmek için gerekli çalışmaları yapmak.

i) Üniversite öğrencilerine Merkez faaliyet alanlarında araştırma ve geliştirme bilincini kazandırmak, ulusal ve uluslararası destek programlarına ve yarışmalara katılımlarını desteklemek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanı ile ilgili çalışmalarda bulunan Üniversite öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir. Görev süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdürün önereceği öğretim üyeleri arasından iki kişi Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdür yardımcılarının görevi, çalışmalarında Müdüre yardımcı olmaktır. Müdürün katılmadığı toplantılara vekalet verdiği yardımcısı katılır.  Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1)  Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kurulunu ve Danışma Kurulunu toplantıya çağırmak; Yönetim Kurulu ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek.

c) Müdür yardımcılarını Rektöre önermek.

ç) Yurt içi ve yurt dışı araştırma ve uygulama merkezleriyle iş birliği yaparak amaca uygun çalışmalar yapmak.

d) Merkezde görev alacak akademik, teknik ve idari personel ihtiyacını belirlemek ve görevlendirmeleri ile ilgili teklifleri yapmak.

e) Merkezin kısa ve uzun vadeli planlarını hazırlamak.

f) Merkezin yıllık faaliyet raporunu, bir sonraki yıla ait yıllık çalışma programını ve teklif edilecek Merkez bütçe taslağını hazırlamak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür ve müdür yardımcıları ile birlikte beş üyeden oluşur. Müdür ve müdür yardımcıları dışındaki üyeler, Müdürün önereceği Üniversite öğretim elemanları arasından, Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir. Görev süresi dolan üyeler aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Süresi dolmadan ayrılan veya altı aydan fazla  Üniversite dışında görevlendirilenlerin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle Rektör tarafından görevlendirme yapılır. Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine yılda en az iki kez üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışmaları ve yönetimi ile ilgili kararlar almak.

b) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve kişilerle yapılacak projelere ve iş birliğine ait kararlar almak.

c) Merkez faaliyetlerinin etik ve bilimsel kurallara, ilgili mevzuata uygun olarak yürütülmesi için gerekli kararları almak.

ç) Müdür tarafından hazırlanan yıllık çalışma raporunu, bir sonraki yılın çalışma programını ve bütçe önerisini Rektöre sunmak.

d) Müdürün, Merkezin yönetimi ile ilgili getireceği konuları değerlendirerek karara bağlamak.

Danışma Kurulu

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Müdür ve müdür yardımcıları ile Yönetim Kurulunca kurum içi veya ilgili mevzuata uygun şekilde kurum dışı kişiler arasından önerilen, Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen 3 kişiden oluşur.

(2) Danışma Kurulu; yılda en az bir kez Müdürün çağrısı ile toplanır, Merkezin faaliyetleri ile ilgili değerlendirmeler yapar, önerilerde bulunur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Proje grubu ve inceleme birimleri

MADDE 13  – (1) Müdürün önerisi ve Yönetim Kurulunun kararı ile yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları üzerine araştırma, inceleme, planlama, danışmanlık, eğitim, yayın ve Merkezin faaliyet alanlarında görev yapmak üzere inceleme birimi veya proje grupları kurulabilir. Bu birim ve gruplar içinde çalışma konularına göre personel değişimi yapılabilir.

(2) Proje grubu ve inceleme birimleri Merkezin çalışmalarını yürütmekle görevlendirilebilir.

Personel ihtiyacı

MADDE 14 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı Yönetim Kurulunun önerisi üzerine, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 15 – (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini kısmen veya tamamen Müdüre devredebilir.

Demirbaş ve donanım

MADDE 16 – (1) Merkez tarafından desteklenen araştırma ve uygulamalar kapsamında alınan her türlü alet, donanım ve demirbaşlar Merkezin kullanımına tahsis edilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 18 – (1) 27/5/2005 tarihli ve 25827 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dumlupınar Üniversitesi Alternatif Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 20 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü yürütür.