TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM

UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Türk Hava Kurumu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Türk Hava Kurumu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez: Türk Hava Kurumu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezini,

b) Müdür: Türk Hava Kurumu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürünü,

c) Mütevelli Heyeti: Türk Hava Kurumu Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

ç) Rektör: Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörünü,

ç) Senato: Türk Hava Kurumu Üniversitesi Senatosunu,

d) Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Üniversitede bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı uzaktan yapılacak ön lisans, lisans, lisans tamamlama, yüksek lisans, doktora, sürekli eğitim dâhil bütün eğitim-öğretim programları ve faaliyetleri kapsamındaki teknik ve idari altyapı hizmetini sağlamak.

b) Üniversite öğrencilerine veya topluma, iletişim ve bilgi teknolojilerinden yararlanarak uzaktan eğitim yoluyla sunulan tüm dersler veya programlar için ortam geliştirmek, bilgiyi tüm kitlelere yaygınlaştırmak.

c) Amaçları doğrultusunda, uzaktan eğitimin gerektirdiği iletişim ve bilgi teknolojilerinin gelişimini takip etmek, uygulamalar için sistem tasarımı planlamak ve uzaktan eğitime ilişkin tüm teknik işlerin yürütülmesini sağlamak.

ç) Üniversitelerin, kamu kurumları ve özel kuruluşların uzaktan eğitim ihtiyaçlarını değerlendirmek, analiz etmek, paydaşlarla iş birliği yaparak eğitim programları geliştirmek ve uygulanmasını sağlamak.

d) Yerli ve yabancı kuruluşlarla iş birliği yaparak uzaktan eğitim ile ilgili uygulama ve araştırmaların gelişimini takip etmek ve ülke koşullarına uyarlamak.      

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Üniversite içinde; dersler, kurslar, seminerler, sertifika programları, konferanslar ve benzeri etkinlikleri uzaktan eğitim kapsamında desteklemek.

b) Üniversitenin akademik ve idari birimlerinde yürütülmekte olan derslerin ve programların kısmen veya tamamının bilgi iletişim teknolojilerinin kullanılmasıyla yüz yüze ve/veya uzaktan eğitimle yürütülmesinde danışmanlık yapmak.

c) Uzaktan eğitime ilişkin mevzuatı takip etmek, bu kapsamda güncellemeler yapmak.

ç) Uzaktan eğitim kapsamında yürütülen kayıt, kabul, sınav, değerlendirme, mezuniyet, diploma, sertifika, katılım belgesi ve benzeri faaliyetler konusunda ilgili birimlerle gerekli koordinasyonu sağlamak.

d) Üniversite personeline bilgi iletişim teknolojileri kullanarak hizmet içi eğitimler düzenlemek.

e) Ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine destek olacak uygulamaların uzaktan eğitim vasıtasıyla yaygınlaştırılmasını sağlamak ve bu konuyla ilgili araştırmalar yapmak.

f) Değişen ve gelişen teknoloji veya koşullara göre uzaktan eğitime bağlı her türlü görevin güncellenmesini sağlamak amacıyla geri bildirim analizleri yapmak ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda iyileştirmeler gerçekleştirmek.

g) Uzaktan eğitim kapsamında Rektörlük ve/veya Üniversite Yönetim Kurulunca kararlaştırılan diğer faaliyetleri gerçekleştirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür, Üniversitenin aylıklı ve devamlı statüdeki öğretim elemanları arasından üç yıl süreyle Mütevelli Heyeti tarafından görevlendirilir. Görev süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Üniversite öğretim elemanları arasından en fazla iki kişi Müdürün önerisi üzerine Mütevelli Heyeti tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilebilir. Müdürün görevi sona erdiğinde yardımcılarının da görevi sona erer.

(3) Müdürün görevinden ayrılması halinde, yeni Müdür görevlendirilene kadar yerine yardımcılarından biri vekâlet eder.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek ve Merkezin çalışmalarını koordine etmek.

b) Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak, toplantının gündemini belirlemek, Yönetim Kuruluna başkanlık etmek ve alınan kararların uygulanmasını koordine etmek.

c) Merkezin çalışma, hedef ve planları ile yıllık faaliyet raporunu hazırlamak, Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektörün onayına sunmak.

ç) Merkezin idari işlerini yürütmek, personel ihtiyacını belirlemek ve Rektörün onayına sunmak.

d) Merkez birimlerinin kuruluş ve çalışmalarını bu Yönetmelik hükümleri doğrultusunda yürütmek.

e) Merkezin çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesini ve geliştirilmesini sağlamak, gözetim ve denetimini yapmak.

f) Uzaktan eğitim programı öğrencileri ve öğretim elemanları için teknik ve akademik desteğin verilmesini sağlamak.

g) Yurt içindeki ve yurt dışındaki benzer merkezler ile iş birliği yapmak.

ğ) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili diğer görev ve sorumlulukları yerine getirmek.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür ve müdür yardımcıları dâhil toplam beş üyeden oluşur. Müdür ve müdür yardımcıları dışındaki üyeler, Üniversite öğretim elemanları arasından Mütevelli Heyeti tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir. Görev süresi biten üyeler tekrar görevlendirilebilir. Üyeliğin herhangi bir nedenle boşalması halinde kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine yılda en az iki kez üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış kabul edilir.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin yönetimiyle ilgili kararları almak, alınan kararların yürütülmesini sağlamak.

b) Rektöre sunulacak faaliyet raporunu görüşmek.

c) Merkezin çalışma ilkelerini Senatonun ve Üniversite Yönetim Kurulunun kararlarına göre oluşturmak ve uygulanmasını sağlamak.

ç) Merkezin çalışmalarıyla ilgili gelişmeye açık yönleri belirlemek ve bu konuda yapılacak iyileştirici/düzenleyici/önleyici faaliyetleri hazırlayarak Rektöre sunmak.

d) Müdürden ve çalışma gruplarından gelen öneri, istek ve başvurularla ilgili kararlar almak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümler uygulanır.

Yürürlük

MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü yürütür.