TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ DİJİTAL DÖNÜŞÜM UYGULAMA

VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Türk-Alman Üniversitesi Dijital Dönüşüm Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, Türk-Alman Üniversitesi Dijital Dönüşüm Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez: Türk-Alman Üniversitesi Dijital Dönüşüm Uygulama ve Araştırma Merkezini,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Rektör: Türk-Alman Üniversitesi Rektörünü,

ç) Üniversite: Türk-Alman Üniversitesini,

d) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 5- (1) Merkezin amacı, dijital dönüşümün Üniversitede teknolojik, ekonomik, hukuki ve sosyal yönlerden incelenmesi ve araştırılması, işletmelerde ortaya çıkan dijital dönüşümle ilgili sorunların disiplinler arası bir yaklaşımla ortaya konulması ve gerekli çözümlerin üretilmesidir.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Üniversitede dijital dönüşümün teknolojik, ekonomik, hukuksal ve sosyal yönlerden incelenmesi için temel, uygulamalı ve disiplinler arası bilimsel araştırma çalışmalarına destek sağlamak.

b) Ulusal ve uluslararası alanda dijital dönüşüm konusunda araştırmalar gerçekleştirmek, bu alanda ortaya çıkan sorunlara ilişkin raporlar hazırlamak ve yayımlamak.

c) Sanayi kuruluşları ve diğer özel ve kamu kuruluşları ile işbirliği yaparak dijital dönüşüm konusunda yaşanan sorunların çözümüne yönelik olarak projeler hazırlamak, disiplinler arası bir yaklaşımla dijital dönüşüm çözümleri sunmak ve bu çözümleri geliştirmek için gerekli analizleri yapmak.

ç) Dijital dönüşüm alanında yapılacak araştırmalarda uluslararası işbirliğini teşvik etmek, üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirmek ve uygulanabilir sonuçların sanayiye aktarımını hızlandırmak.

d) Dijital olgunluk seviyesi ölçümü, dijital dönüşüm yol haritası geliştirilmesi, endüstri 4.0 akıllı fabrika konsepti geliştirilmesi, dijital iş modelleri ve dijital ekosistemler geliştirilmesi, dijital teknolojilerin kullanımı, dijital yetkinlik eğitimleri gibi konularda kamu araştırmaları, projeler, raporlar, panel/sempozyum/kongreler/konferanslar düzenlemek ve farklı etkinliklerde yer almak.

e) Merkezin ilgi alanına giren konularda faaliyette bulunan ulusal veya uluslararası, resmî veya özel kurum ve kuruluşlar ile Merkezin amacı doğrultusunda ilişki kurmak, işbirliğinde bulunmak, ortak çalışmalar düzenlemek, uygulama ve araştırma projeleri hazırlamak, bu projelere kaynak yaratmak ve projeleri uygulamak ve/veya uygulamanın takibini yapmak.

f) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili konularda kurum içi ve dışı eğitim, temel ve uygulamalı araştırma, teknoloji geliştirme ve transferi, girişimcilik, danışmanlık ve ticarileşecek faaliyetler gerçekleştirmek.

g) Yurt dışında ve yurt içinde aynı konularda çalışan üniversite, enstitü ve merkezler ile ilişkiler geliştirmek, ortak faaliyetler tasarlamak ve yürütmek.

ğ) Dijital dönüşüm konusunda ulusal ve uluslararası düzeydeki normların kabulünü ve bunlara ilişkin uygulamayı izlemek ve bu konulardaki değerlendirmeleri uygun yollarla ilgililerin ve kamunun bilgisine sunmak.

h) Lisans ve lisansüstü programlar için dijital dönüşüm alanında eğitim ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde sertifika programları hazırlamak.

ı) Dijital Dönüşüm ile ilgili bir dokümantasyon merkezi kurmak; araştırma yapmaya elverişli nitelikte bir kütüphane ve arşiv oluşturmak, ulusal ve uluslararası bir elektronik iletişim ağı kurmak.

i) İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde kamu kuruluşlarına ve özel kuruluşlara ücretli ya da ücretsiz dijital dönüşüm ile ilgili Merkezin faaliyet alanlarında danışmanlık ve bilirkişilik hizmeti vermek.

j) Merkezin faaliyetleri ile ilgili bilimsel toplantılar, fuarlar düzenlemek ve Merkezin tanıtımını gerçekleştirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür, Üniversitenin kadrolu öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür görevlendirildiği usul ile görevden alınabilir. Müdürün altı aydan fazla süreyle görevi başında bulunmaması durumunda görevi sona erer. Süresi dolmadan görevinden ayrılan Müdürün yerine Rektör aynı yöntemle yeniden görevlendirme yapar.

(2) Müdür, çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere Yönetim Kurulu üyelerinden birini Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere Rektörün onayına sunar.

(3) Müdür, görevi başında olmadığı zaman Müdür Yardımcısı kendisine vekâlet eder. Müdür Yardımcısının görev süresi en fazla üç yıldır. Müdürün görevi sona erdiğinde Müdür Yardımcısının da görevi sona erer. Görevinden ayrılan Müdür Yardımcısının yerine kalan süreyi tamamlamak üzere yeni bir Müdür Yardımcısı görevlendirilebilir.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Merkez çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesini, planlanmasını ve geliştirilmesini sağlamak.

c) Merkezin ve personelin düzenli ve etkin çalışmasını sağlamak.

ç) Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak, gündemi hazırlamak, toplantıya başkanlık etmek.

d) Yönetim Kurulunca alınan kararların uygulanmasını sağlamak.

e) Merkezin yıllık faaliyet raporunu hazırlamak, Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektöre sunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu, Müdürün başkanlığında, Üniversite öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen altı üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur. Görev süresi biten üyeler aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılan üyenin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine en az üç ayda bir defa olağan olarak toplanır ve Merkezin faaliyetlerini gözden geçirerek ilgili konularda karar alır. Müdür, gerekli hallerde olağanüstü olarak da Yönetim Kurulunu toplantıya çağırabilir. Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve kararlarda oy çokluğu aranır. Oyların eşit olması durumunda Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin faaliyetlerini gözden geçirerek Merkezin amacı doğrultusunda Merkezin çalışma ve yönetimi ile ilgili konularda karar almak.

b) Gündemde bulunan araştırma ve eğitim projelerini, programlarını ve faaliyetlerini karara bağlamak, uygulanmasına yardımcı olmak.

c) Müdürün faaliyet dönemi sonunda hazırlayacağı faaliyet raporunun düzenlenmesine ilişkin esasları tespit etmek, sunulan raporu değerlendirmek, bir sonraki döneme ait çalışma programını düzenlemek.

ç) Merkezin faaliyet konularında Üniversite birimleri arasında işbirliğini gerektiren çalışmaların yürütülebilmesi için Müdüre yardımcı olmak.

d) Merkezde yapılacak hizmet ücretlerini tespit ederek Üniversite yönetimine sunmak.

e) Merkezin bilimsel ve idari plan ve programlarının hazırlanmasına yardımcı olmak.

f) Yurt içi ve yurt dışındaki kamu ve özel kuruluşlar ile ortaklaşa yürütülecek çalışmaların temel ilke, esas ve usullerini belirlemek.

g) Merkezde görev yapacak akademik, idari ve teknik personelin seçimini yaparak Rektörün onayına sunmak.

ğ) Merkezin faaliyetlerini yürütmek için ihtiyaç halinde alt çalışma grupları oluşturmak, Merkezin etkili ve verimli çalışması için gerekli kararları almak.

h) Merkezde görevli veya görevlendirilecek personelin hizmet içi eğitim amacı ile yurt içi ve yurt dışında görevlendirilmesini Rektöre teklif etmek.

ı) Merkezin idari ve mali işlerine ilişkin destek hizmet ihtiyaçlarını Üniversite yönetimine sunmak.

i) Merkezin çalışma alanına giren ve ilgili mevzuatla verilen diğer konularda kararlar almak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 12- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 13- (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini rektör yardımcılarından birine ya da Müdüre devredebilir.

Döner sermaye kapsamındaki hizmetler

MADDE 14- (1) Merkezin döner sermaye kapsamındaki hizmetlerinde 3/4/2021 tarihli ve 31443 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk-Alman Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 15- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde; 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türk-Alman Üniversitesi Rektörü yürütür.