GAZİ ÜNİVERSİTESİ YENİLENEBİLİR ENERJİ VE AKILLI ŞEBEKELER

UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Gazi Üniversitesi Yenilenebilir Enerji ve Akıllı Şebekeler Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Gazi Üniversitesi Yenilenebilir Enerji ve Akıllı Şebekeler Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez: Gazi Üniversitesi Yenilenebilir Enerji ve Akıllı Şebekeler Uygulama ve Araştırma Merkezini,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Rektör: Gazi Üniversitesi Rektörünü,

ç) Üniversite: Gazi Üniversitesini,

d) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Yüksek teknoloji ile katma değeri yüksek çalışmalarla ulusal teknolojik ve bilimsel gelişimi destekleyecek, enerji güvenliğini ve sürdürülebilirliğini sağlayacak akıllı şebekeler ve yenilenebilir enerji üretimiyle ilgili konularda; araştırma yapmak, teknoloji geliştirmek, uygulamak, yayım yapmak ve eğitim vermek.

b) Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin yaptığı anlaşmalar çerçevesinde ve istenmesi halinde; görevli ve ilgili bakanlıklar, ulusal ve uluslararası kurum-kuruluşlar ve üniversitelerin ilgili birimleri ile ortak eğitim, araştırma, uygulama ve yayım faaliyetlerinde bulunmak.

c) Üniversitenin bölüm ve birimlerindeki öğretim elemanları ve görevlilerinin; sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji üretimi, kontrolü, akıllı şehirler, akıllı şebekeler, elektrikli araçlar ve güç elektroniği sistemleri, kullanılabilecek teknolojiler ve bunların çevresel etkileri ile entegrasyonu konusunda disiplinlerarası çalışma yapmasına olanak sağlamak; öğrencilere, ilgili kişi ve kuruluşlara eğitim amaçlı ders ve seminerler vermek, konferanslar düzenlemek, danışmanlık hizmeti yapmak; disiplinlerarası lisans ve lisansüstü öğrenci projelerini teşvik etmek.

ç) Temiz ve yenilenebilir enerji üretimi, tasarrufu, çevre korunması ve verimli enerji kullanımı konularında toplumu aydınlatıcı faaliyetlerde bulunmak, yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşlarla bilimsel ve teknolojik yönden iş birliğini sağlamak.

d) Ulusal ve uluslararası düzeyde gelişen teknolojiyi takip ederek yeni güç elektroniği topolojilerinin ve malzeme ihtiyaçlarının tespiti ve elde edilebilirliğine yönelik yeni yöntemler geliştirilmesine katkı sağlamak.

e) Güç elektroniği biliminin gelişimine katkıda bulunacak, özgün bakış açılarına sahip araştırmacıların yetişmesine katkı sağlamak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma faaliyetleri ve projeler hazırlamak, ilgili paydaşlarla iş birliklerinde bulunmak, geliştirmek ve ortak faaliyetler yürütmek.

b) Merkezin amaçları doğrultusunda seminerler ve konferanslar düzenlemek, düzenlenen faaliyetleri Merkezin imkânları ölçüsünde desteklemek.

c) Uygulama ve araştırma çalışmaları yapmak, ortaya çıkan bilgileri ulusal ve uluslararası konferanslarda sunmak ve bu konularla ilgili bilimsel yayım yapmak.

ç) Merkezin amaçları kapsamında yapılan eğitim ve araştırma faaliyetleri için gerekli tüm organizasyonları gerçekleştirmek, lisans ve lisansüstü eğitimi desteklemek.

d) Bilimsel, mesleki ve eğitsel çalışmalarda bulunmak, danışmanlık ve bilgilendirme hizmetleri vermek.

e) Merkezin amaçları doğrultusunda Rektörlükçe verilen diğer görevleri yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür, Üniversitede Merkezin faaliyet alanlarında çalışmaları bulunan tam zamanlı olarak çalışan öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Süresi dolan Müdür, aynı usulle tekrar görevlendirilebilir.

(2) Rektör, Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere en çok iki öğretim elemanını müdür yardımcısı olarak görevlendirir. Müdürün görevi başında bulunmadığı zamanlarda Müdürün görevlendirdiği müdür yardımcısı, yerine vekâlet eder. Müdürün görev süresi bittiğinde, müdür yardımcılarının da görevi sona erer. Müdürün istifa etmesi veya altı aydan fazla bir süre görevi başında bulunmaması durumunda aynı usulle yeni Müdür görevlendirilir. Müdür gerektiğinde yardımcılarının değişmesi için Rektöre teklifte bulunur.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.

c) Yönetim Kurulunun kararlarını ve hazırladığı çalışma programlarını bu Yönetmelik ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde uygulamak.

ç) Merkeze ilişkin programlar ve faaliyetlerle ilgili koordinasyonu sağlamak.

d) Merkez içi ve dışı çalışmaları geliştirmek ve koordine etmek.

e) Analiz, uygulama ve platformların başarıyla ve amaçlarına uygun olarak gerçekleşmesi için süreci takip etmek ve önlemleri almak.

f) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili olarak, ulusal ve uluslararası düzeyde görüşmeler yapmak, projeler hazırlamak veya hazırlatmak, proje önerilerinde bulunmak ve faaliyetlerini yürütmek.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdür ve müdür yardımcıları ile Merkezin faaliyet alanlarında çalışmaları bulunan, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilen iki öğretim elemanından oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süreleri üç yıldır. Süresi bitmeden ayrılan veya altı aydan fazla süreyle başka yerde görevlendirme nedeniyle toplantılara katılamayacak olan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir.

(2) Müdür, Yönetim Kurulunun başkanıdır. Müdürün yokluğunda bu görevi, Müdüre vekâlet eden müdür yardımcısı veya Müdürün görevlendirdiği bir Yönetim Kurulu üyesi yürütür. Yönetim Kurulu; Müdürün çağrısı üzerine yılda en az iki kez olağan ya da gerekli hallerde olağanüstü olmak üzere salt çoğunlukla toplanır ve kararlar toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği durumunda Müdürün oyu yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin genel strateji ve politikalarını oluşturmak.

b) Merkezin çalışmaları ile ilgili plan ve programları hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak.

c) Merkezin faaliyetleri konusunda kararlar almak.

ç) Merkez bünyesinde kurulacak çalışma gruplarını ve bu gruplarda görevlendirilecek adaylar ile ilgili Müdürün önerilerini inceleyip karara bağlamak.

d) Her yılın sonunda faaliyet raporu hazırlayıp Rektörlüğe sunmak.

e) Merkezin amaçları doğrultusunda verilen diğer görevleri yapmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 12- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilen personel tarafından karşılanır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 13- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 14- (1) 6/4/2005 tarihli ve 25778 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gazi Üniversitesi Temiz Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 15- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gazi Üniversitesi Rektörü yürütür.