NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ TIBBİ VE KOZMETİK BİTKİLER

UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

 Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıbbi ve Kozmetik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıbbi ve Kozmetik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

 a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

 b) Merkez (TİBAM): Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıbbi ve Kozmetik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Ülkemizin sahip olduğu tıbbi ve kozmetik bitki tür ve çeşitliliğini belirlemek, teşhis etmek ve gen koruma stratejilerini saptamak.

b) Endüstriyel ölçekli tıbbi ve kozmetik bitki ve tohum üretimini sağlamak.

c) Geleneksel tıbbi bitkisel tedavi potansiyelini milli ilaç üretimi için değerlendirmek, bu konuda veri tabanı ve koleksiyonlar oluşturmak, analiz, tanımlama, ölçü ve standartları belirlemek ve değerlendirmek.

ç) Öğretim elemanları ile kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarının bitki ve ilaç konusundaki bilimsel araştırmalarına destek vermek.

d) Tıbbi ve kozmetik bitkiler konusunda araştırma, uygulama, takip, eğitim ve tanıtım yapmak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Merkezin amaçları doğrultusunda ilgili bilim dallarında bilimsel araştırma ve uygulama yapmak.

b) Ülkemizin florası içinde yer alan tıbbi ve kozmetik bitki türlerinin teşhisi, sürdürülebilir ekosistem yönetimi ile koruma altına alınması, değerlendirilerek ülke ekonomisine kazandırılması konularında bilimsel araştırmalar yapmak, milli biyogen kaynaklarının korunmasına katkı sağlamak.

c) Geleneksel tıbbi bitki kökenli ilaçların modern ilaçlar haline dönüşmesini sağlayacak bilimsel araştırmaları yapmak ve desteklemek, ilgili bilim dalları ve kuruluşlarla iş birliği yapmak.

ç) Tıbbi ve kozmetik bitki kökenli doğal ürünlerin potansiyelini saptamak, ekonomik ve endüstriyel değerini ortaya koymak, üretimi, standartlaştırılması, kalite kontrolü, tescil ve patent işlemleri ile ilgili çalışmalar yapmak.

d) Tıbbi ve kozmetik bitkiler konusunda halka ve ilgililere yönelik aydınlatıcı ve eğitici konferanslar, seminerler, kurslar, sergi, sempozyum ve eğitim programları düzenlemek.

e) Ülkemizin ilaç, kozmetik, uçucu yağ, gıda, boya, koku ve tat endüstrileri ile kimya sektöründe ihtiyaç duyduğu tıbbi ve kozmetik bitkisel hammadde, ara madde ve ürünlerin üretiminde dışa bağımlılığı en aza indirecek araştırmalar yapmak, bilimsel önerilerde bulunmak, teknoloji seçimi ve üretimi konularında danışmanlık yapmak.

f) Pilot üretim tesisi kurarak Ülkemizin yüksek ihracat potansiyeline sahip tıbbi ve kozmetik bitkilerinin kültüre alınması, üretimi, satışı ve sertifikalı tohum üretimi konularında çalışmaları yürütmek.

g) Merkezin amaçlarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun diğer çalışmaları yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin kadrolu öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür, Merkezin tüm faaliyetlerinden Rektöre karşı sorumludur.

(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Üniversitenin kadrolu öğretim elemanları arasından en çok iki kişi Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdürün görevi başında olmadığı zaman yardımcılarından biri Müdüre vekâlet eder. Müdürün görevi sona erdiğinde, yardımcılarının görevi de kendiliğinden sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Merkezin çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesini ve geliştirilmesini sağlamak.

c) Merkezce desteklenen araştırma projelerinin yürütülüşünü ve işleyişini izlemek ve denetlemek.

ç) Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak, toplantı gündemini belirlemek ve Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.

d) Merkezin yıllık çalışma raporunu, bir sonraki yılın çalışma program taslağını ve bütçe önerisini hazırlamak, Yönetim Kurulunun uygun görüşü alındıktan sonra Rektörün onayına sunmak.

e) Merkezin finans kaynaklarının geliştirilmesi ve bunların en uygun biçimde kullanımını sağlamak amacıyla girişimlerde bulunmak.

f) Merkez birimlerinin ve personelin düzenli çalışmasını sağlamak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, müdür yardımcıları ve Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur. Görev süresi sona eren üyeler aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Görevden ayrılan üyelerin yerine aynı usulle yeniden görevlendirme yapılır.

(2) Yönetim Kurulu, üç ayda bir kez üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır. Müdür gerekli gördüğünde Yönetim Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırabilir. Kararlar toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Müdürün oyu yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır. Yönetim Kurulu toplantılarına oy hakkı olmamak şartıyla birim sorumluları davet edilebilir.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışma ve yönetimi ile ilgili kararları almak.

b) Merkeze bağlı çalışma grupları kurmak.

c) Proje gruplarının kuruluş ve çalışma ilkeleri ile ilgili usul ve esasları belirlemek.

ç) Çalışma grupları arasındaki koordinasyon ve denetimi sağlamak.

d) Sunulan projelerin Merkezin amaçlarına uygun olup olmadığına karar vermek ve uygun projeler için çalışma ortamı hazırlamak.

e) Yurt içi ve yurt dışı bilimsel iş birliği önerilerini karara bağlamak.

Danışma Kurulu ve görevi

MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanlarında çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları ve/veya mensupları, kamu kurumları ve özel sektör kuruluş temsilcileri ve uzmanlar arasından Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur.

(2) Danışma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi sona eren üyeler aynı usulle yeniden görevlendirebilir.

(3) Danışma Kurulu yılda en az bir kez toplanır. Toplantılarda çoğunluk koşulu aranmaz.

(4) Danışma Kurulunun görevi; Yönetim Kuruluna bilimsel ve teknolojik alanlarda danışmanlık yapmak ve kendisine sunulan konularda incelemeler yaparak görüş bildirmektir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 13- (1) Merkezin akademik, teknik, idari personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Demirbaş ve ekipmanlar

MADDE 14- (1) Merkezin hizmetlerini yerine getirebilmesi için gerekli olan ve Rektör tarafından uygun görülen mekân, araç ve gereç ihtiyacı ilgili mevzuat hükümlerine göre Rektörlükçe karşılanır.

(2) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaş Merkezin kullanımına tahsis edilir.

Harcama yetkilisi

MADDE 15- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 17- (1) 8/12/2015 tarihli ve 29556 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıbbi ve Kozmetik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü yürütür.