BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ GÖÇ VE KENT ÇALIŞMALARI

UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

 

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bahçeşehir Üniversitesi Göç ve Kent Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Bahçeşehir Üniversitesi Göç ve Kent Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: Bahçeşehir Üniversitesi Göç ve Kent Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Bahçeşehir Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Göç ve kent çalışmalarında göç, sığınma, mültecilik, afet, kriz ve kent alanlarında kapsayıcı bir yaklaşımla disiplinler arası akademik çalışmalar yürütmek.

b) Üniversitenin, göç ve kent çalışmaları alanında uluslararası görünürlüğünü arttırmak, Merkezin amaçları doğrultusunda çalışan ulusal ve uluslararası merkezler, yurt içinde ve yurt dışında çalışan akademisyenler ve diğer araştırma merkezleri ile iş birliği yapmak.

c) Üniversiteler ve akademisyenlerin Devlet kurumları ve karar alıcılarla göç ve kent çalışmaları ile kriz ve afet konularında bilgi ve bulgu paylaşımı yapmasına katkıda bulunmak.

ç) Göç, sığınma, mültecilik, afet, kriz ve kent ile ilgili araştırmalar yapmak, küresel, bölgesel ve Türkiye’ye etkilerini irdelemek.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Ulusal ve uluslararası düzeyde konferans, seminer, sempozyum ve benzeri toplantılar düzenlemek.

b) Merkezin faaliyet alanları konusunda kamuoyunu bilgilendirmek.

c) Göç ve kent çalışmaları ile ilgili alanlarda teorik ve alan araştırma/çalışmaları yapmak ve küresel, bölgesel, ulusal bağlamlarda yaşanan değişimleri izlemek, analizler yaparak öngörülerde bulunmak, rapor hazırlamak, konunun ulusal ve uluslararası alanda tartışılmasını sağlamak.

ç) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili yerli ve yabancı araştırma enstitüleri, sivil toplum kuruluşları ve çalışma grupları ile iş birliği yapmak, ortak çalışmalar yürütmek.

d) İlgili mevzuat hükümlerine göre eğitim programları düzenlemek; süreli, hakemli ve özel yayınlar/dosyalar hazırlamak ve yayınlamak.

e) Merkezin amaçlarına yönelik Rektör tarafından belirlenen diğer faaliyetleri yerine getirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili yayınları ve çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür tekrar görevlendirilebilir.

(2) Müdürün önerisi üzerine Üniversitenin öğretim elemanları arasından bir kişi Rektör tarafından Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilebilir. Müdür, görevi başında olmadığı zamanlarda Yardımcısını vekil olarak bırakır. Göreve vekâlet altı aydan fazla sürerse aynı usulle yeni bir Müdür görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde Müdür Yardımcısının da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak, gündemi hazırlamak ve toplantıya başkanlık etmek.

c) Merkezin personel ihtiyacını belirlemek ve bu konuda Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektörün onayına sunmak.

ç) Merkezin çalışma programını hazırlayıp Yönetim Kuruluna sunmak.

d) Merkezin faaliyet raporunu hazırlamak, Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektöre sunmak.

e) Araştırma projelerinin düzenlenmesini, yönlendirilmesini ve denetimini sağlamak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu, Müdürün başkanlığında Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine yılda en az dört kez üye tamsayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır. Müdür gerekli gördüğü hallerde veya üyelerden üçünün yazılı talebi üzerine Yönetim Kurulunu toplantıya çağırabilir. Üst üste üç kez Yönetim Kurulu toplantısına özürsüz katılmayan üyenin üyeliği, kendiliğinden sona erer.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışmalarını düzenlemek.

b) Müdür tarafından hazırlanan yıllık çalışma planını, gündemde bulunan araştırma ve eğitim projelerini görüşerek karara bağlamak.

c) Merkezin çalışmaları için gerekli görülen çalışma gruplarını ve komisyonları kurmak.

ç) Yurt içindeki ve yurt dışındaki kuruluşlarla ortaklaşa yürütülecek çalışmaların ilkelerini tespit etmek ve protokollerini hazırlamak.

Danışma Kurulu

MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin ve istekleri halinde; diğer üniversitelerin öğretim elemanları ve/veya mensupları, kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarındaki kişiler arasından Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından bir yıllık süre için görevlendirilen en fazla sekiz üyeden oluşur. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir.

(2) Danışma Kurulu, Müdürün daveti üzerine yılda en az bir kez toplanır.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 13- (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin amaçlarına uygun tavsiye kararları almak.

b) Merkezin faaliyetlerine ilişkin görüş ve önerilerde bulunmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14- (1) Merkezin akademik, idari ve teknik personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Yürürlük

MADDE 15- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü yürütür.