İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ HUKUK VE TEKNOLOJİ UYGULAMA

VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Okan Üniversitesi Hukuk ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; İstanbul Okan Üniversitesi Hukuk ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Hukuk Fakültesi: İstanbul Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesini,

c) Merkez: İstanbul Okan Üniversitesi Hukuk ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezini,

ç) Müdür: Merkezin Müdürünü,

d) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi: İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesini,

e) Rektör: İstanbul Okan Üniversitesi Rektörünü,

f) Senato: İstanbul Okan Üniversitesi Senatosunu,

g) Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesini,

ğ) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 5- (1) Merkezin amacı; bilişim, biyoteknoloji, nanoteknoloji, enerji, ulaşım, sağlık ve sair alanlarda gelişen teknolojileri hukuki, siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel yönlerden incelemek, bu alanlarda disiplinler arası bir yaklaşım ile bilimsel araştırma, uygulama ve belgelendirme çalışmaları yapmaktır.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Hukuk ve teknolojinin kesiştiği konularda araştırmalar yapmak ve yaptırmak, bu alanlarda ortaya çıkan sorunlara ilişkin raporlar hazırlamak, projeler yürütmek ve yayın yapmak.

b) Hukuk ve teknoloji alanında faaliyette bulunan ulusal veya uluslararası, kamu veya özel kurum ve kuruluşlar ile Merkezin amacı doğrultusunda ilişki kurmak, iş birliğinde bulunmak ve ortak çalışmalar düzenlemek.

c) İlgili mevzuat ile regülasyon çalışmalarını izlemek ve bu konulardaki gelişmeleri ilgililerin ve kamunun bilgisine sunmak.

ç) Lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim ve sertifika programları hazırlamak ve hazırlatmak, Üniversite öğrencilerini Merkezin araştırma ve faaliyetlerine dahil etmek.

d) Teknoloji ve hukuk alanında faaliyet gösteren akademik kuruluşlar, merkezler ve araştırma kurumları ile uluslararası eğitim programları düzenlemek ve bilimsel projeler gerçekleştirmek.

e) Teknoloji ve hukuk alanındaki gelişme ve sorunlarla ilgili ulusal ve uluslararası konferanslar, seminerler, sempozyumlar, paneller ve çalıştaylar düzenlemek.

f) Teknoloji ve hukuk alanıyla ilgili araştırma yapmaya elverişli nitelikte arşiv oluşturmak, ulusal ve uluslararası elektronik iletişim ağı kurmak.

g) Avrupa Birliği mevzuatı başta olmak üzere bölgesel düzenlemelerin takibini yapmak, teknoloji ve hukuk alanları ile ilgili gelişmeleri takip ederek Türk Hukukunun durumunu saptamak ve mevzuat karşılaştırması ve uyumlaştırması konusunda inceleme ve benzeri çalışmalar yürütmek.

ğ) İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde kamu kurumlarına ve özel sektör kuruluşlarına danışmanlık hizmeti vermek.

h) Yönetim Kurulu tarafından belirlenen Merkezin amacıyla ilgili her türlü faaliyette bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür ve Müdür Yardımcısı

MADDE 8- (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdürün altı aydan daha fazla süreyle görevi başında bulunmaması durumunda görevi sona erer ve aynı usulle yeni bir Müdür görevlendirilir.

(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Yönetim Kurulu üyeleri arasından bir kişi Rektör tarafından üç yıllık süre için Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilebilir. Süresi biten Müdür Yardımcısı tekrar görevlendirilebilir. Müdür Yardımcısının altı aydan daha fazla süreyle görevi başında bulunmaması durumunda görevi sona erer ve aynı usulle yeni bir Müdür Yardımcısı görevlendirilir.

Müdür ve Müdür Yardımcısının görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi yönetmek ve temsil etmek.

b) Yönetim Kuruluna ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek ve alınan kararları uygulamak.

c) Merkezin faaliyetlerinin belirlenen amaçlara uygun olarak yürütülmesini sağlamak.

ç) Merkezin idari işlerini yürütmek, gerekli eşgüdüm ve denetimi sağlamak, yazışmaları yapmak.

d) Merkezin faaliyetleri ile ilgili ulusal ve uluslararası zeminde iş birlikleri ve desteklerin sağlanması için girişimlerde bulunmak.

e) Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan yıllık çalışma ve faaliyet raporlarını Rektöre sunmak.

(2) Müdür Yardımcısının görevleri şunlardır:

a) Müdüre vekalet etmek.

b) Yönetim Kurulu tarafından verilen görevleri yerine getirmek.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Hukuk Fakültesi Dekanının önerisi üzerine üç üye ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanının önerisi üzerine iki üye olmak üzere Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen toplam altı üyeden oluşur. Süreleri dolan üyeler yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılan veya altı aydan fazla Üniversite dışında görevlendirilen üyelerin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar katılanların oy çokluğu ile alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin faaliyet, plan ve programlarını karara bağlamak.

b) Merkezin yıllık çalışma ve faaliyet raporlarını hazırlamak ve Rektörün onayıyla uygulamak.

c) Merkezin bünyesinde kurulacak bilimsel çalışma gruplarında görevlendirilen öğretim elemanlarının seçimini yapmak ve görevlendirilme önerilerini Rektöre sunmak.

ç) Araştırma ve uygulama projeleri, kurs ve benzeri eğitim önerilerini bilimsel çalışma kurullarının da katkıları ile değerlendirmek ve görevlendirilecek kişi, kuruluş ve Üniversite birimlerini belirlemek.

d) Diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği esaslarını belirlemek, protokol taslaklarını hazırlamak ve Rektörün onayına sunmak.

e) Merkezde görevlendirilen idari ve teknik personelin seçimini yaparak, görevlendirilmeleri için Rektörün onayına sunmak.

Danışma Kurulu

MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları ve/veya mensupları, kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarındaki kişiler arasından Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen en fazla yirmi üyeden oluşur. Görev süresi sona eren üye aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Danışma Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine yılda en az bir kez toplanır.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 13- (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışma alanları ile ilgili konularda görüş ve önerilerde bulunmak.

b) Merkezin ulusal ve uluslararası zeminde ilgili kişi, kurum ve kuruluşlar ile ilişki kurmasında görev almak ve iş birlikleri konusunda destek sunmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 15- (1) Merkezin harcama yetkilisi Mütevelli Heyet Başkanıdır. Mütevelli Heyet Başkanı bu yetkisini uygun gördüğü takdirde Rektöre veya Müdüre devredebilir.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 16- (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, donanım ve demirbaşlar Merkez hizmetlerinin kullanımına tahsis edilir.

Yürürlük

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Okan Üniversitesi Rektörü yürütür.