TÜRK GIDA KODEKSİ BAHARAT TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO: 2022/7)
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı; baharatın tekniğine
uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, depolanması,
nakledilmesi ve piyasaya arz edilmesi aşamalarında taşıması gereken
özelliklerini belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Tebliğ; öğütülmüş, ufalanmış ve bütün
haldeki baharatı ve baharat karışımlarını kapsar.
(2)
Bu Tebliğ; baharat ile birlikte nişasta, un, maya özütü gibi baharat harici
bileşenler de içeren tavuk harcı, köfte harcı ve benzeri harç ve karışımları
kapsamaz.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Tebliğ, 19/2/2020 tarihli ve 31044
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Tebliğde geçen;
a)
Az gelişmiş ve cılız tohum: Olgunlaşmamış ve buruşuk tohumları,
b)
Baharat: Çeşitli bitkilerin tohum, tomurcuk, çekirdek, meyve, çiçek, kabuk,
kök, gövde, rizom, yumru, yaprak, sap, soğan gibi kısımlarının kurutulup; bütün
halde ve/veya ufalanması ve/veya öğütülmesi ile elde edilen gıdalara renk, tat,
koku ve lezzet vermek için kullanılan ve aşağıda belirtilen ürünleri;
1)
Ada çayı: Salvia sericeotomentosa Rech.f., Salvia officinalis L. ve Salvia
fruticosa Mill. (Lamiaceae), çalımsı genç bitkilerinin kurutulmuş yapraklarını,
2)
Anason: Pimpinella anisum L.(Apiaceae) türüne giren bitkilerin meyvelerini,
3)
Ardıç: Juniperus communis L. (Cupressaceae) ağaçlarının, hasat edilerek
kurutulmuş meyvelerini,
4)
Aspir çiçeği: Carthamus tinctorius L. türüne giren bitkilerin olgunlaşma
sonrasında açan ve kurutulan krem, turuncu, beyaz, kırmızı gibi renklerde
olabilen çiçeklerini,
5)
Biberiye-kuşdili: Rosmarinus officinalis L.(Lamiaceae) türüne giren bitkilerin
tekniğine uygun olarak kurutulmuş yapraklarını,
6)
Cedvar: Curcuma zedoaria (Christm.) Roscoe (Zingiberaceae) türüne giren otsu
çok yıllık bitkilerin tekniğine uygun olarak çıkarılmış ve kurutulmuş rizomunu,
7)
Çam fıstığı: Pinus cinsine giren bitkilerin tohumlarının kabuğu sıyrılmış ve
zarından temizlenmiş, embriyosu da bulunan endosperm kısmını,
8)
Çemen: Trigonella foenum-graecum L.(Fabaceae) türüne giren bitkilerin sarıdan
sarımsı kahverengine kadar değişen renklerdeki tekniğine uygun olarak
kurutulmuş olgun tohumlarını veya bunların öğütülmüş halini,
9)
Çörekotu: Nigella sativa L. ve Nigella damascena L. (Ranunculaceae) türüne
giren bitkilerin meyveleri içerisinde oluşan tohumlarını veya bunların
öğütülmüş halini,
10)
Çörtükotu: Echinophora tenuifolia L. subsp. sibthorpiana (Guss.) Tutin
(Apiaceae) bitkilerinin tekniğine uygun olarak kurutulmuş yaprağını,
11)
Defne yaprağı: Laurus nobilis L. (Lauraceae) türüne giren bitkilerin tekniğine
uygun olarak kurutulmuş yaprağını,
12)
Dereotu: Anethum graveolens L. (Apiaceae) bitkilerinin hasat edilerek tekniğine
uygun olarak kurutulmuş toprak üstü kısımları ve meyvelerini,
13)
Fesleğen: Ocimum basilicum L. (Lamiaceae) türüne giren bitkilerin tam
çiçeklenme döneminde hasat edilerek yeşil renge sahipken tekniğine uygun olarak
kurutulduktan sonra saplarından ayrılmış yaprak, çiçek ve sürgün uçları
karışımını,
14)
Frenk kimyonu: Carum carvi L. (Apiaceae) türüne giren bitkilerin tam
olgunlaşmadan toplanıp tekniğine uygun olarak kurutulmuş, tohumu andıran
meyvelerinin tane veya öğütülmüş halini,
15)
Hardal: Brassica nigra (L.) K.Koch, Brassica juncea (L.) Czern., Sinapis alba
L. (Brassicaceae) türlerine giren bitkilerin tohumlarını veya öğütülmüş halini,
16)
Haşhaş: Papaver somniferum L. (Papaveraceae) türüne giren bitkilerin tekniğine
uygun olarak kurutulmuş tohumlarını,
17)
Havlıcan: Alpinia officinarum Hance (Zingiberaceae) türüne giren çok yıllık
otsu bitkilerin tekniğine uygun olarak çıkarılmış ve hazırlanmış rizomunu,
18)
Hindistan cevizi çeşitleri;
i)
Hindistan cevizi: Cocos nucifera L. (Arecaceae) türüne giren bitkilerin tam
olgunlaşmış meyvelerinin, sert kabuğu ayrıldıktan sonra kalan iç kısımlarının
rendelenmiş halini,
ii)
Yağı azaltılmış hindistan cevizi: Cocos nucifera L. (Arecaceae) türüne giren
bitkilerin tam olgunlaşmış meyvelerinin rendelenmiş ve tekniğine uygun olarak
yağı azaltılarak gıda sanayiinde kullanılan, doğrudan tüketiciye sunulmayan
halini,
19)
Kakule: Elettaria cardamomum L. Maton (Zingiberaceae) türüne giren bitkilerin
olgunlaşmaya yakın meyvelerinin tekniğine uygun olarak kurutulmuş halini veya
bu meyvelerden ayrılmış tohumlarını,
20)
Karabiber çeşitleri;
i)
Beyazbiber-Akbiber: Piper nigrum L. (Piperaceae) türüne giren bitkilerin
olgunlaştıktan sonra toplanıp tekniğine uygun olarak kurutulmuş ve dış
kabukları soyulmuş meyvelerinin tane veya öğütülmüş halini,
ii)
Karabiber: Piper nigrum L. (Piperaceae) türüne giren bitkilerin genellikle
olgunlaşmadan toplanıp, tekniğine uygun olarak kurutulmuş olan gri,
kahverengimsiden koyu kahve veya siyahımsı renge kadar renklerde olabilen,
yüzeyleri buruşuk meyvelerinin tane veya öğütülmüş halini,
iii)
Yeşil karabiber: Piper nigrum L. (Piperaceae) türüne giren bitkilerin
meyvelerinin, yeşil halde toplanıp, kontrollü şartlarda tekniğine uygun olarak
kurutulmuş olan, karakteristik yeşil, yeşilimsi veya koyu yeşilimsi renklerde
olabilen, yüzeyleri buruşuk tane halini,
21)
Karanfil: Eugenia caryophyllata Thunb (Myrtaceae) türüne giren bitkilerin
açılmamış çiçek tomurcuklarının tekniğine uygun olarak kurutulmuş tane veya
öğütülmüş halini,
i)
Ana karanfil: 4 adet içe doğru kıvrık, çanak yaprakları ile sarılmış, yumurta
şeklinde kahverengi üzümsü meyvelerini,
ii)
Başsız karanfil: Tomurcuk başı kopmuş, sadece sapı kalmış karanfili,
iii)
Köker karanfil: Yeterli kurutulmama sebebiyle fermentasyona uğramış soluk kahve
renkli beyazımtırak, unlu görünüşlü, buruşuk yüzlü karanfilleri,
22)
Kebabiye: Piper cubeba Bojer L. (Piperaceae) bitki meyvelerinin tam
olgunlaşmadan önce hasat edilerek kurutulmuş meyveleri,
23)
Kekik: Origanum, Thymus, Coridothymus ve Satureja (Lamiaceae) cinslerine giren
bitkilerin tekniğine uygun olarak kurutulduktan sonra ufalanarak saplarından
ayrılmış yaprak, çiçek ve sürgün uçları karışımını,
24)
Kırmızıbiber: Capsicum (Solanaceae) cinsine giren bitkilerin tam olgunlaşmış
meyvelerinin tekniğine uygun olarak sapları alınıp parçalandıktan sonra
kurutularak elde edilen ürünü;
i)
Toz kırmızıbiber: Kırmızıbiberin öğütülerek toz haline getirilmiş, gerektiğinde
yemeklik bitkisel sıvı yağ da karıştırılabilen halini,
ii)
Pul kırmızıbiber: Kırmızıbiberin su ile tavlanıp, farklı boyutlarda öğütülerek
ya da parçalanarak pul haline getirilmiş, yemeklik bitkisel sıvı yağ ve tuz da
karıştırılabilen halini,
iii)
İpek pul kırmızıbiber: Kırmızıbiberin su ile tavlanıp, farklı boyutlarda
öğütülerek ya da parçalanarak pul haline getirilmiş, yemeklik bitkisel sıvı yağ
ve tuz da karıştırılabilen, en fazla %2 oranında tohum ve tohum parçaları
içerebilen halini,
iv)
İsot: Kırmızıbiberin su ile tavlanarak uygun partikül büyüklüğünde kırıcılarda
kırılması, 70-80 oC sıcaklıkta 3-12 gün bekletilmesi ve
yemeklik bitkisel sıvı yağ ve tuz ilave edilmesiyle elde edilen, kendine özgü,
tat, koku, aroma ve kırmızıdan siyaha kadar farklı renklerdeki yarı fermente
baharatı,
25)
Kırmızı karabiber: Schinus molle L. ve Schinus terebinthifolia Raddi L.
türlerine giren bitkilerin meyvelerinin olgunlaşması sonrasında tekniğine uygun
olarak kurutulan, kırmızı ve pembenin tonlarında renklerde olan, tane veya
öğütülmüş halini,
26)
Kimyon: Cuminum cyminum L. (Apiaceae) türüne giren bitkilerin olgunlaştıktan
sonra toplanıp tekniğine uygun olarak kurutulan meyvelerinin tane veya
öğütülmüş halini,
27)
Kişniş: Coriandrum sativum L. (Apiaceae) türüne giren bitkilerin küre
şeklindeki sarımsı yeşilden açık kahverengine kadar değişen renklerdeki
meyvelerinin tekniğine uygun olarak kurutulmuş veya bunların öğütülmüş halini,
28)
Limonotu: Cymbopogon citratus (DC.) Stapf L. (Poaceae) türüne giren bitkilerin
tekniğine uygun olarak kurutulmuş yapraklarını,
29)
Kuşüzümü: Vitis vinifera L. (Vitaceae) türüne giren ufak taneli üzümlerin
yıkanıp, tekniğine uygun olarak kurutulmuş halini,
30)
Mahlep: Prunus mahaleb L.(Rosaceae) türüne giren bitkilerin olgunlaşmış
meyvelerinin sert çekirdeği kırılarak çıkarılan içinin tane veya öğütülmüş
halini,
31)
Maydanoz: Petroselinum crispum (Mill.) Fuss bitkilerinin tekniğine uygun olarak
kurutulmuş yapraklarının bütün veya ufalanmış veya öğütülmüş halini,
32)
Melisa-oğulotu: Melissa officinalis L.(Lamiaceae) bitkilerinin çoğu zaman tam
açmamış çiçekli kısımlarla birlikte yapraklarını,
33)
Mercanköşk: Origanum majorana L. (Lamiaceae) bitkisinin çoğu zaman tam açmamış
çiçekli kısımlarla birlikte yapraklarının tekniğine uygun olarak kurutulduktan
sonra ufalanarak saplarından ayrılmış yaprak, çiçek ve sürgün uçları karışımını,
34)
Meyankökü: Glycyrrhiza glabra L.(Fabaceae) bitkisine ait rizomların usulüne
uygun olarak kurutulması ve parçalanması ile elde edilen halini,
35)
Muskat (küçük hintcevizi): Myristica fragrans Houtt (Myristicaceae) türüne
giren bitkilerin tohumları/olgun meyvelerinin kurutulmuş etli dokusunu,
36)
Nane: Mentha (Lamiaceae) cinsine giren kültür bitkilerinin çiçeklenme döneminde
hasat edilen ve tekniğine uygun olarak kurutulmuş yapraklarının saplarından
sıyrılıp ufalanmış halini,
37)
Reyhan: Ocimum basilicum L. (Lamiaceae) türüne giren bitkilerin olgun döneminde
rengi mor iken tekniğine uygun olarak kurutulduktan sonra saplarından ayrılmış
yaprak, çiçek ve sürgün uçları karışımını,
38)
Rezene: Foeniculum vulgare subsp. vulgarevar. dulce (Apiaceae) cinsine giren
bitkilerin olgunlaşmadan yeşil haldeyken toplanmış ve tekniğine uygun olarak
kurutulmuş meyvelerinin bütün veya öğütülmüş halini,
39)
Safran: Crocus sativus L. (Iridaceae) türüne giren bitkilerin turuncu-kırmızı
renkli stigmalarının yağ ve balmumu içermeyecek şekilde tekniğine uygun olarak
kurutulmuş halini,
40)
Salep: Çiçeklenmesini tamamlamış Orchidaceae familyasına dâhil yumru bağlayan
farklı cins ve türlere ait toprak orkidelerinin yumrularının tekniğine uygun
olarak temizlenip su veya sütte haşlandıktan sonra kurutulup öğütülmüş veya
öğütülmemiş halini,
41)
Sarımsak: Allium sativum L. (Alliaceae) türüne ait soğanların tekniğine göre
işlenerek kurutulmuş, dilimlenmiş ve öğütülmüş, granüle edilmiş halini,
42)
Soğan: Allium cepa L. (Alliaceae) türüne ait soğanların tekniğine göre
işlenerek kurutulmuş, dilimlenmiş, öğütülmüş veya granüle edilmiş halini,
43)
Sumak: Rhus coriaria L. (Anacardiaceae) türüne giren bitkilerin olgunlaşmış
meyvelerinin hasat edilip tekniğine uygun olarak kurutulduktan sonraki bütün
halini ya da tuz (ağırlıkça en fazla %6) katılarak öğütülmüş bütün halini veya
öğütülmüş meyve kabuklarını,
44)
Susam: Sesamum indicum L.(Pedaliaceae) türüne giren bitki tohumlarının
tekniğine uygun olarak kurutulmuş halini,
45)
Tarçın çeşitleri;
i)
Tarçın: Cinnamomum (Lauraceae) cinsine giren bitkilerin, dalları ve genç
sürgünlerinin kabuklarından, mantar ve parankima dokusunun sıyrılmasından sonra
kalan iç kabuğunun tekniğine uygun olarak kurutularak öğütülmüş halini,
ii)
Kasiya tarçın kabuğu: Cinnamomum cassia (L.) J. Presl. (Lauraceae) ağaçlarının
genç sürgünlerinin kurutulmuş kabuklarının, kısmen veya tamamen mantar
tabakasıyla örtülü ve pürüzlü halini,
iii)
Seylan tarçın kabuğu: Cinnamomum zeylanicum Blume’un genç dallarının, soyulmuş
kabuklarının, mantar tabakası olmayan ve yüzeyi pürüzsüz halini,
46)
Tarhun: Artemisia dracunculus L. (Asteraceae) türüne giren bitkilerin
çiçeklenme döneminde hasat edilip tekniğine uygun olarak kurutulmuş ve
saplarından sıyrılmış yapraklarını,
47)
Vanilya: Vanilla fragrans Ames (Orchidaceae) türlerinin tam olgunlaşmadan
toplanıp, diğer bütün baharattan farklı olarak kürleme ile solma noktasına
kadar kurutulup enzim etkisi başlatılarak, tekniğine uygun olarak kurutulan ve
bekletilen kür edilmiş meyvelerini,
48)
Yenibahar: Pimenta officinalis Lindl. türüne giren bitkilerin olgunlaşmış,
dolgun, 4,5-9,5 mm çapında, koyu kahverenkli meyvelerinin tekniğine uygun
olarak kurutulmuş tane veya öğütülmüş halini,
49)
Zahter (karabaş kekik): Thymbra spicata L. türüne giren bitkilerin çiçekli
kısımlarla birlikte yapraklarının tekniğine uygun olarak kurutulduktan sonra
ufalanarak saplarından ayrılmış yaprak, çiçek ve sürgün uçları karışımını,
50)
Zencefil: Zingiber officinale Roscoe (Zingiberaceae) türüne giren bitkilerin,
20 mm’den daha uzun şekilsiz, parçalar halinde bulunan, kabuğu soyulmuş veya
soyulmamış olarak, tekniğine uygun şekilde kurutulmuş köksaplarını ve bunların
parça veya öğütülmüş halini,
51)
Zerdeçal: Curcuma longa L.(Zingiberaceae) türüne giren bitkilerin temizlenip,
suda kaynatıldıktan sonra, tekniğine uygun olarak kurutulmuş, koyu sarıdan
kahverengimsi ya da koyu turuncuya kadar renk aralığında birincil veya ikincil
parmak ve soğan şeklindeki köksaplarının bütün veya öğütülmüş halini,
c)
Baharat karışımı: Tekniğine uygun olarak hazırlanmış baharat çeşitlerinin bir
araya getirilmesiyle elde edilen karışımı,
ç)
Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
d)
Boy özelliği: Her ürün için öğütülmüş baharatın %90’ının geçebileceği elek göz
açıklığı değerini,
e)
Bozuk tane: Çürümüş, küflenmiş, ezilmiş, topaklanmış, filizlenmiş, kızışmış,
nemden bozulmuş, hastalıklı, böcek yenikli taneleri,
f)
Hafif tane: İçleri kısmen veya tamamen boş olan karabiber tanelerini,
g)
Kırık yaprak: En çok 1/4’ü kopmuş yaprağı,
ğ)
Kurutma: (a) bendinde tanımlanan baharatın kullanılan kısımlarının kendine has
renk, uçucu yağ gibi özellikleri taşıyacak şekildeki doğal yollarla veya uygun
teknolojik metotlarla kurutulması işlemini,
h)
Lekeli yaprak: Yüzeyinin 1/5’inden fazlasında çillenme, benek, şerit, adacık ve
benzeri görünüşte renk farkları bulunan yaprakları,
ı)
Öğütme: Baharatın hazırlanmasında kullanılan bitki veya bitki parçalarının
tekniğine uygun olarak temizlenip, kurutulduktan sonra öğütülmesi işlemini,
i)
Siyah tane: Dış kabukları tamamen soyulmamış koyu renkli karabiber tanelerini
veya tamamen boş olan beyaz biber tanelerini,
j)
Şekerlenmiş tane: İçinde veya dışında kolayca fark edilebilen, görünüşünü ve
tadını olumsuz yönde etkileyen şeker kristalleri oluşmuş kuş üzümü tanelerini,
k)
Yabancı madde: Baharatın hazırlanmasında kullanılan bitki ve bitki parçaları
dışında, gözle görülebilen kendisinin istenen kısmından başka her türlü maddeyi,
ifade
eder.
Ürün özellikleri
MADDE 5- (1) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin
özellikleri aşağıda verilmiştir:
a)
Baharatın fiziksel ve kimyasal özellikleri hakkında Ek-1, Ek-2, Ek-3 ve Ek-4’te
yer alan kriterler uygulanır. Değer belirlenmeyen ürün-kriter için denetimlerde
bu kriterler aranmaz.
b)
Baharat kendine özgü tat, koku ve renkte olur; yabancı tat ve koku almış olmaz
ve bozuk tane içermez.
c)
Baharatın içerisinde canlı böcekler, gözle görülebilen veya görülmeyen ölü böcekler
ile bunların kalıntıları ve diğer zararlıların kalıntıları bulunmaz.
ç)
Öğütülmüş baharat, en az %90’ı baharata özgü göz açıklığı Ek-2’de belirlenmiş
olan eleklerden geçecek şekilde ince çekilir.
d)
Baharata ve baharat karışımlarına ürünlerin kendi doğasından gelen nişasta
hariç olmak üzere nişasta, irmik, razmol, kepek ve benzeri dolgu maddeleri
katılmaz. Karabiber için nişasta miktarı %55’ten fazla olamaz. Baharat
karışımlarının rutubet oranı %15’i, tuz oranı %5’i geçemez.
e)
Öğütülmüş zerdeçalda kurşun kromat deneyi negatif olmak zorundadır.
f)
Safranda toplam azot miktarı kuru madde üzerinden kütlece en çok %3,
renklendirme gücü 400 nm’de en az 130 olmak zorundadır.
g)
Tane hardalda tür karışımı kütlece en çok %15 olmak zorundadır.
ğ)
Acı ve tatlı öğütülmüş kırmızıbiberlerde ilave edilecek yemeklik bitkisel sıvı
yağ ağırlıkça %1’i geçemez.
h)
Pul kırmızıbiberlerde ve isotta ilave edilecek yemeklik bitkisel sıvı yağ
ağırlıkça %6’yı, tuz miktarı % 7’yi, tohum ve tohum parçaları kütlece % 40’ı,
toplam yağ miktarı kuru madde üzerinden %18’i geçemez.
ı)
Pul kırmızıbiber üretiminde, tohum ve tohum parçaları ayrılarak üretim
yapılması durumunda, ürün ipek pul kırmızıbiber olarak da adlandırılabilir.
İpek pul kırmızıbiberlerde tohum ve tohum parçaları kütlece % 2’yi, ilave
edilecek yemeklik bitkisel sıvı yağ ağırlıkça %6’yı, tuz miktarı % 7’yi, toplam
yağ miktarı kuru madde üzerinden %9’u geçemez.
i)
Pul kırmızıbiberlerde ve isotta kendinden olan sap ve dal parçaları kütlece
%1’i geçmez.
j)
Kuşüzümünde, 25 gramdaki tane sayısı 200-500 arasında olmak zorundadır.
k)
Yağı azaltılmış hindistan cevizi, perakende satış yerlerinde doğrudan
tüketiciye sunulamaz. Ancak üretim yerleri ve gıda toptancılarında satışa
sunulabilir.
l)
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere 3/10/2019 tarihli ve 30907 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Işınlama Yönetmeliğine uygun olarak
ışınlama işlemi yapılabilir.
m)
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden bitkisel yağ kullanımına izin
verilenlerde 12/4/2012 tarihli ve 28262 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk
Gıda Kodeksi Bitki Adı ile Anılan Yağlar Tebliği (Tebliğ No: 2012/29)’nde
tanımlanan bitkisel yağlar kullanılır.
n)
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden, tuz kullanımına izin verilenlerde
16/8/2013 tarihli ve 28737 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi
Tuz Tebliği (Tebliğ No: 2013/48)’nde tanımlanan tuzlar kullanılır.
o)
Köri, farklı bileşimlerde üretilebilen bir baharat karışımı olup, bileşiminde
baharat dışında sadece tuz olabilir. Nişasta, irmik, razmol, kepek ve benzeri
dolgu maddeleri katılmaz.
ö)
Zerdeçalda kurkumin miktarı en az %2 olmalıdır.
Baharat amaçlı kullanılabilecek diğer ürünler
MADDE 6- (1) Bu Tebliğde tanımlanmayan ürünlerin, baharat amaçlı
kullanımına dair değerlendirmeleri Bakanlıkça yapılır. Bakanlık gerekli görmesi
halinde bu ürünler için detaylı risk değerlendirmesi yapabilir.
Katkı maddeleri
MADDE 7- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin katkı
maddelerine ilişkin, 30/6/2013 tarihli ve 28693 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan
hükümler uygulanır.
Bulaşanlar
MADDE 8- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki
bulaşan miktarları hususunda 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde yer alan
hükümler uygulanır.
Pestisit kalıntıları
MADDE 9- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki
pestisit kalıntı miktarları hususunda 27/9/2021 tarihli ve 31611 mükerrer sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı
Limitleri Yönetmeliğinde yer alan hükümler uygulanır.
Hijyen
MADDE 10- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerin mikrobiyolojik kriterleri ve hijyen hususlarında, 29/12/2011 tarihli
ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi
Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği ile 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliğinde yer alan hükümler
uygulanır.
(2)
Doğal yollarla yapılan kurutmalarda bitkiler, toprak ile doğrudan temas halinde
olmamalıdır ve yerden yüksek platformlarda veya uygun bir materyalden yapılmış
döşemelerin üzerinde kurutulur.
(3)
Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin ambalajsız olarak piyasaya arz edilmesi
halinde, birinci fıkra hükümleri ile birlikte Ek-5’te yer alan hijyen kuralları
da uygulanır.
Ambalajlama
MADDE 11- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerin ambalajları hakkında, 5/4/2018 tarihli ve 30382 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemelere
Dair Yönetmelik hükümleri uygulanır.
(2)
Öğütülmüş çörekotu, yalnızca vakumlu ambalajlarda satışa sunulur.
Etiketleme
MADDE 12- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünler hakkında; 26/1/2017 tarihli ve 29960 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme
Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
(2)
Kekiklerin etiketinde, “Kekik” ibaresi ile birlikte ait olduğu cins adı
(Origanum, Thymus, Coridothymus veya Satureja) ürün adı olarak veya bileşenler
listesinde belirtilir.
Taşıma ve depolama
MADDE 13- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerin depolanması ve taşınması hakkında Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği
hükümleri uygulanır.
Numune alma ve analiz metotları
MADDE 14- (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerden numune alınması ve analizleri hakkında Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği
hükümleri uygulanır.
İdari yaptırım
MADDE 15- (1) Bu Tebliğe aykırı davrananlar
hakkında 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı,
Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanır.
(2)
Orijinal ambalajı açıldıktan sonra; satılan, toplu tüketime arz edilen veya
teşhir edilen ürünlerde, 5996 sayılı Kanunda belirtilen idari yaptırım
uygulanmasını gerektiren bir durum tespit edilmesi halinde, idari yaptırım
kararı, olumsuzluğun tespit edildiği gıda satış yeri veya toplu tüketim yeri
hakkında uygulanır. Olumsuzluğun üreticilerden kaynaklandığının tespit edilmesi
halinde ise üretici işletmeler hakkında, 5996 sayılı Kanunda belirtilen ilgili
yaptırımlar uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan tebliğ
MADDE 16- (1) 10/4/2013 tarihli ve 28614 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği (Tebliğ No:
2013/12) yürürlükten kaldırılmıştır.
Uyum zorunluluğu
GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu Tebliğin yayımı tarihinden
önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31/12/2023 tarihine kadar bu Tebliğ
hükümlerine uymak zorundadır. 31/12/2023 tarihinden sonra, bu Tebliğe aykırı
ürünler piyasada bulunamaz.
(2)
Bu Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri
hakkında; bu Tebliğ hükümlerine uyum sağlayana kadar 16 ncı madde ile
yürürlükten kaldırılan Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği (Tebliğ No: 2013/12)
hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 17- (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde
yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 18- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve
Orman Bakanı yürütür.